Izazovi u učenju jezika: Kako prevazići prepreke i propričati jezik — Peđa Todić | IKP Ep272

Da, ti to možeš
Peđa Todić je profesor engleskog jezika sa više od 20 godina iskustva u radu sa decom i odraslima.

Peđa Todić je profesor engleskog jezika sa više od 20 godina iskustva u radu sa decom i odraslima. Njegov kurs za engleski se nalazi na Masterbox platformi, a uz kod „kosogor“ dobijate bolju ponudu!

_______________________________________________________________________________________________

💳 Podržite podcast jednokratnim donacijama na PayPal-u: https://www.paypal.me/ivankosogor

👥 Patreon: https://www.patreon.com/ivankosogor

Sponzori ⚡️

Crux suplementi: Ja koristim Ashwagandu pred svako snimanje podkasta ili pred neku meni lično važnu aktivnost koja zahteva moj fokus i energiju. Pružite prirodnu snagu svom umu i telu:

🛒 https://www.cruxpure.rs

Voden: Ako nemamo filter, mi smo filter. Voden prečišćivači vode vam omogućavaju pristup čistoj i zdravoj vodi. Iskoristite 10% popusta prilikom kupovine uz kod „kosogor“.

🛒 https://voden.rs

Fakultet organizacionih studija ‘Eduka’

Započnite svoj put ka uspešnoj karijeri. Visokokvalitetno obrazovanje, praktične veštine i znanja, kao i prilike za sticanje iskustva koje će vam pomoći da se izdvojite na tržištu rada: https://www.vos.edu.rs

Kregatin: Iskoristi kod „kosogor“ i ostvari 10% popusta prilikom svake kupovine!

🛒Link za Srbiju – https://www.cregaatine.com/sr?discoun…

🛒Link za EU shop – https://eu.cregaatine.com/?discount=k…

Zzzuper Sleep: Iskoristi kod „kosogor“ i ostvari 10% popusta prilikom svake kupovine!

🛒 Link za poručivanje – ⁠https://zzzupersleep.com⁠

Pasta Marco Polo: Iskoristi kod „kosogor“ i ostvari 10% popusta prilikom svake kupovine!

🛒 Link za poručivanje – https://www.pastamarcopolo.com

Želite da dobijate mejlove svake subote sa linkom ka epizodi, kratkim sažetkom, kao i sa mojim beleškama, korisnim savetima i novim idejama? Prijavite se na newsletter ovde: https://www.ivankosogor.com/prijava-za-newsletter/

_______________________________________________________________________________________________

Ovo je podkast o učenju stranog jezika. Peđa će nam otkriti kako jezik funkcioniše na osnovu onoga što čuje i pokupi, i kako možemo „uključiti nove prekidače“ u našem umu kako bismo brže i efikasnije naučili jezik. Raspravljaće o kontraintuitivnosti učenja jezika, poredeći ga sa učenjem sporta i muzike. U ovoj epizodi takođe ćemo diskutovati o različitim pristupima u učenju jezika, motivaciji za učenje jezika, i kako usmeravanje pažnje igra ključnu ulogu u procesu učenja. Razgovaraćemo o izazovima učenja jezika i važnosti primenjivanja novih principa u obrazovanju.

Ako želite da vežbate engleski:

https://youglish.com/pronounce/should%27ve%20done/english?

https://www.playphrase.me/#/search?q=will+have+done&pos=2

00:00 Učenje engleskog jezika

06:21 Iskustvo u učenju stranih jezika i koji sve nivoi postoje

12:54 Učenje jezika podrazumeva prepoznavanje ključnih reči.

18:12 Gramatika

26:14 Deca spontano uče jezik

37:25 Zašto je teško naučiti novi jezik?

48:48 Motivacija kroz faze učenja i napretka

49:54 Potrebno je osvestiti nesvesne procese u mozgu

57:51 Cognitive biases u percepciji

01:07:22 Previše pasivnog vokabulara skrivenog u glavi

01:13:06 Obrazovanje treba više da se poveže sa životom

01:18:51 Udaljavanje od jezika izaziva unutrašnji konflikt

01:24:52 TikTok izazov – novi značaj, srpske reči

01:27:59 Prevod engleskih termina u srpski je važan

01:35:15 Učenje engleskog je samo početak

ZADOVOLjSTVO U TEKSTU – Žeks i hrast

Remarker
U novoj epizodi Hartefaktovog podcasta „Zadovoljstvo u tekstu“ pod nazivom „Žeks i hrast“, pričamo o fenomenu knjige i filma „Sa nama se završava“ („It ends with us“) o kome pričaju svi.
U novoj epizodi Hartefaktovog podcasta „Zadovoljstvo u tekstu“ pod nazivom „Žeks i hrast“, pričamo o fenomenu knjige i filma „Sa nama se završava“ („It ends with us“) o kome pričaju svi. Knjiga istoimenog naslova self-published autorke Collene Hoover, postala je rekordni bestseler zahvaljujući fenomenu BookTok-a, fjordu društvene mreže TikTok fokusiran na promociju čitanja i knjiga, zbog koga nepoznate autorke bez izdavačkih kuća postižu milionske tiraže, sada je prilagođena filmskoj produkciji. Skandal koji prati promociju filma – sukob reditelja i glavne glumice zbog njenog frivolnog načina reklamiranja filma o partnerskom nasilju i kapitalizaciji teme osnaživanja žena, nalik na komodifikaciju feminizma prošlog leta sa filmom Barbi, Keller je proučila do detalja, dok je Synth fokusiran na naratološki aspekt, ko priča priču/ko gleda filmsku sliku. Kako smo nakon Mek Drimija i Mek Stimija, dobili Mek Rejpija, kakve veze imaju cvetne haljine, Džems Džojs, šamponi za kosu, Ajn Rajnd, Birkin tašna i Šonda Rajms, a najviše neumrli Željko Mitrović i njegovo drvo, slušajte u novom ZUT-u, šerujte, lajkujte, komentarišite i šaljite, mnogo nam znači.

Radar Forum: Ako niste ulizice ovoj vlasti, onda niste nezavisni

Nova.rs
Danica Popović, profesorka Ekonomskog fakulteta u penziji, ugostila je u petnaestoj epizodi Radar Foruma, Vesnu Rakić Vodinelić, profesorku prava.
Danica Popović, profesorka Ekonomskog fakulteta u penziji, ugostila je u petnaestoj epizodi Radar Foruma, Vesnu Rakić Vodinelić, profesorku prava. Diskutovale su o pravosuđu u Srbiji – dugotrajnim sudskim procesima, neuspehu pravosudnih reformi, političkim uticajima na sudstvo – ali i o rudarenju litijuma, odnosno njegovim pravnim i ekonomskim implikacijama.

Govoreći o političkim uplivima u pravosuđe, Rakić Vodinelić je naglasila da se mora razdvojiti politički od stranačkog stava.

„Normalno je da sudija, kao i svaki čovek, ima svoje političko mišljenje. Ako se donosi ili menja neki zakon na osnovu koga on sudi, sudovi moraju da imaju pravo da kažu šta o toj promeni misle. Ali ono što je ovde teško razdvojiti, zato što je takva atmosfera napravljena, jeste politički ili pravno-politički stav sudije od stranačkog stava. Jer vi ako ne razmišljate onako kako razmišlja Ministarstvo pravde, vi ste odmah opozicija i gotovo, ti si sudija i ti izražavaš svoj politički stav i sram te bilo. Zabrane koje kod nas postoje su dovoljne – sudija ne sme biti član političke stranke i ono što je vrlo bitno, sudija ne samo da mora da bude suštinski nezavisan, već mora tako i da izgleda, da ostavlja takav utisak. To dvoje kod nas je vrlo teško ispunjivo jer ako niste ulizica ovoj vlasti onda niste nezavisni“, kaže profesorka Rakić Vodinelić.

Poredeći situaciju sa eksploatacijom litijuma u Finskoj, na šta se sam predsednik neretko poziva, Rakić Vodinelić je, sa pravnog aspekta, podvukla da je situacija neuporediva.

„U Finskoj eksproprijacija nije tako jednostavna kao kod nas, zato što kod nas eksproprijacija za posebne potrebe ide na osnovu specijalnih zakona kao što je bio Zakon o Beogradu na vodi. Dakle, ne obavlja se po opštim zakonima nego po skraćenom postupku koji odgovara onome ko daje dozvolu za određeni objekat, a to je država, a država zna se ko je. I ta garancija u našoj zemlju, s obzirom na iskustva sa leks specijalisima, ne postoji. Drugo, naši propisi o zaštiti životne sredine nisu jednaki propisima EU i bilo čija garancija, pa makar dolazila i od nemačkog kancelara, da će se poštovati pravila EU, pada u vodu kada se zna da su nadležni za zaštitu životne sredine lokalni inspektori. I onda je ostalo da mi verujemo predsedniku republike, koji je diplomirani pravnik, na reč, da će on otići na svako od tih kopova i da će sam vršiti kontrolu“, zaključuje gošća Danice Popović.

VIše na www.radar.rs

Kako međunarodna iskustva oblikuju obrazovanje: Aleksandra Markov | Tačka povratka, ep. 86

Tačka povratka
U današnjem podkastu, ugostili smo Aleksandru Markov, ekspertkinju za ekonomski razvoj i obrazovanje, čija je odluka da se vrati u Srbiju nakon decenije života u inostranstvu došla podjednako spontano kao i prvobitna odluka da ode.
U današnjem podkastu, ugostili smo Aleksandru Markov, ekspertkinju za ekonomski razvoj i obrazovanje, čija je odluka da se vrati u Srbiju nakon decenije života u inostranstvu došla podjednako spontano kao i prvobitna odluka da ode.

Započela je svoje obrazovanje u Italiji i UAE, provela 4 godine radeći u poznatoj firmi za konsalting i menadžment u Dubaiju, a zatim nastavila studije na Kembridžu, nakon čega je odlučila da sva svoja stečena znanja o ekonomiji i obrazovanju primeni nazad u Srbiji.

Kako je putovanje kroz različite zemlje i kulture oblikovalo njen profesionalni put, zašto kvalitetno obrazovanje smatra jednim od najvažnijih faktora u svačijem životu i kakve planove ima za primenu svog znanja u unapređenju obrazovanja i ekonomskog razvoja u svojoj rodnoj zemlji, saznajte slušajući najnoviju epizodu Tačka povratka podkasta!

Kao i do sada, razmenom znanja, iskustava i ideja u okviru ovog kanala nastojaćemo da otvorimo nove mogućnosti za dijalog između dijaspore i Srbije, da se povežemo sa povratnicima, ali i strancima koji stvaraju u Srbiji i promovišemo proces cirkularne migracije a kroz priče koje inspirišu i otkrivaju nove horizonte u Srbiji ali i dijaspori.

#TPPodkast #tačkapovratka #CircularMigration #CirkularnaMigracija #povezivanje #obrazovanje #Cambridge # zajednica #ekonomskirazvoj #povratak

*

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook: https://www.facebook.com/tackapovratka

Instagram: https://www.instagram.com/tacka_povratka

Priključite se Viber kanalu „Dijaspora”:  http://bit.ly/3uhSB3w

Znam da sam žena i ne mogu da se pretvaram da sam muškarac

Radio Karantin
Šta uopšte znači boksovati ili trčati ili plivati kao žena?
Šta uopšte znači boksovati ili trčati ili plivati kao žena? Istorija testiranja sportistkinja pokazuje nam da je ovo izuzetno složeno pitanje, koje prate velike moralne i etičke dileme. Nauka nam govori da nema jednostavnih odgovora.

App Store Optimizacija I Milena Ranđelović I DigiTalk EP 177

Digitalk.rs
Želite da napravite mobilnu aplikaciju ali niste sigurni kako da je dobro pozicionirate za App Store – Google Play i Apple AppStore?
Želite da napravite mobilnu aplikaciju ali niste sigurni kako da je dobro pozicionirate za App Store – Google Play i Apple AppStore? Tu dolazi na red ASO – App Store optimizacija, veština koja omogućava da dođete do milionskih preuzimanja i dobro pozicioniranje na app store-ovima. Naša sagovornica u novoj epizodi Digitalk podcasta se bavi upravo ovom veštinom, Milena Ranđelović, preduzetnica i osnivač agencije Xanti Digital, i već godinama pomaže kompanijama da pozicioniraju svoje proizvode. Ukoliko ste radoznali i svestrani, imate sklonost ka pisanju i analitični ste, možda je baš ovo zanimanje za vas!

Milena Ranđelović, Xanti Digital
https://www.linkedin.com/in/milena-randjelovic-digital-marketing-manager/

Teme u epizodi:
– Uvod i predstavljanje
– Milenin razvojni put
– SEO – Večita borba sa developerima i copywriterima
– Četiri stavke sa kojima se kreće
– Šta je ASO – App Store Optimizacija
– Snaga zajednice
– Kako ući u svet SEO i App Store optimizacije

Prijavite se na naš YouTube kanal: https://bit.ly/3uWtLES

Posetite naš sajt i prijavite se na našu mailing listu – https://www.digitalk.rs

Pratite DigiTalk.rs na društvenim mrežama:
Facebook: https://www.facebook.com/Digitalk.rs
Instagram: https://www.instagram.com/digitalk.rs/
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/digitalkrs

Veliku zahvalnost dugujemo kompanijama koje su prepoznale kvalitet onoga što radimo i odlučile da nas podrže i daju nam vetar u leđa:

Partneri podkasta:
– Raiffeisen banka – https://www.raiffeisenbank.rs/
Digitalne usluge Raiffeisen banke koje preporučujemo za mala i srednja preduzeća: https://bit.ly/3AwojAB
– Kompanija NIS – https://www.nis.rs/
– Ananas – https://ananas.rs/
– kompanija Idea – https://online.idea.rs/
U Ideinoj online prodavnici unesite promo kod 1000digitalk i očekuje vas 1.000 dinara popusta prilikom vaše online kupovine!

Prijatelj podkasta:
– BiVits ACTIVA Brain Level Up Booster – https://bivits.com/proizvod/brain-level-up/
Kada želiš da živiš i radiš na višem nivou, uzmi BiVits Brain Level Up za više energije i bolju koncentraciju tokom dana!
– Izdavačka kuća Finesa – https://www.finesa.edu.rs/
U ovoj epizodi podelićemo dve knjige „To nikad neće upaliti“ izdavačke kuće Finesa onima koji budu najbrži i najkreativniji sa komentarima, a možete nam slobodno pisati i na info@digitalk.rs i direktno nam uputiti komentar, sugestiju ili primedbu.
Takođe, svi oni koji na Finesinom websajtu poruče knjige i unesu promo kod digitalk dobiće 10% popusta na već snižene cene izdanja na sajtu: https://www.finesa.edu.rs/