KUPEK 335, Ja sam njihov/a, Vanja Stokić, Boban Stojanović

KUPEK
Koliko su lako urušivi prostori slobode pokazao je slučaj u Banjaluci, kad su oni kojima je u opisu posla da brane te prostore dozvolili onima koji ih napadaju da to i učine.
Koliko su lako urušivi prostori slobode pokazao je slučaj u Banjaluci, kad su oni kojima je u opisu posla da brane te prostore dozvolili onima koji ih napadaju da to i učine. Na istom zadatku, koji možemo sažeti pod urlik: „Ubij pedera“, su se tako našli vlasti entiteta RS, grada Banjaluke, policija, kao i 30-ak pasa koje je ta ista vlast pustila s lanca da se u njihovo ime obračuna sa LGBTQ aktivistima/icama.
„Ona nije naša, ona je njihova“. Gdje su i koje i koji su to „naši“, a koje „njihovi“, ko određuje, kako, zašto u 335. K.U.P.E.K.-u pričaju Vanja Stokić i Boban Stojanović
#slusajkupek
#gejjeok #lgbtqcommunity #imaizac #povorkaponosa #sarajevo #beograd #banjaluka
#supportKUPEK
www.patreon.com/KUPEK
Ilustrazione: Jelena Jachim Jacimovic

KUPEK 334, Osmomartovsko marširanje

KUPEK
Osmomartovski marš u K.U.P.E.K.-u. Šta na poručuju žene u Beogradu i Podgorici (hvala Centar za ženska prava)?
Osmomartovski marš u K.U.P.E.K.-u. Šta na poručuju žene u Beogradu i Podgorici (hvala Centar za ženska prava)? Kako se stripom boriti protiv patrijarhata (hvala Yana Adamovic)? Malo pesimizma, ali i optimizma uz dosta lijepe glazbe, jer stiglo nam je proljeće.
#slušajKUPEK
#umjetnostjenajjacapolitickaopcija
#supportKUPEK
www.patreon.com/KUPEK

KUPEK 333, Đurđica Čilić, Za šaku suza i vriću smija

KUPEK
Emotivni podsjetnik da slušate 333.
Emotivni podsjetnik da slušate 333. K.U.P.E.K. jer gošća je konačno Đurđica Čilić. Nema ovaj #KUPEK, kao ni njena knjiga „Novi kraj“ ambicije da vam nameće išta, osim što od vas tražimo pažnju. Tek poneka suza i osmjeh bit će najljepša nagrada, jer ča je život vengo „šaka suza i vrića smija“?
#slusajkupek
#umjetnostjenajjacapolitickaopcija
#supportKUPEK
www.patreon.com/KUPEK

KUPEK 332, Umjetnost i aktivizam

KUPEK
Došli vanzemaljci ili ne, umjetnost će vazda biti tu da na svoj način da viđenje, kao i da probudi one koji ne vide ili ne žele da vide.
Došli vanzemaljci ili ne, umjetnost će vazda biti tu da na svoj način da viđenje, kao i da probudi one koji ne vide ili ne žele da vide. Ovo nužno ne mora da se odnosi na vanzemaljce, imamo mi dovoljno toga oko nas što ne vidimo ili što ne želimo da vidimo, a kakva je uloga umjetnosti u svemu pokušavamo da odgovorimo u 332. K.U.P.E.K. -u. Krajem januara u Historijski muzej Bosne i Hercegovine održan je panel pod rukovodstvom Kontakt i Kristine Ljevak, na kom su sudjelovali/e Nedim Jahić, Bojan Krivokapić, Ajna Jusić i Jelena Jaćimović, autorka izložbe „ArchiWar“ koja se nalazi u Srebrenica Memorial Center, a koja je ovom prilikom postavljena bila u Muzeju.
Dakle, #slusajKUPEK
Jer: #umjetnostjenajjacapolitickaopcija
#supportKUPEK
www.patreon.com/KUPEK
Fotka: Imrana Kapetanović

KUPEK 331, „Partizani prohodu“ na 12. rođendan (Dragan Markovina, Igmanski marš)

KUPEK
Na Svjetski dan radija, najnoviji K.U.P.E.K. donosi atmosferu sa „proslave“ 12. rođendana u Crnoj kući, u Novom Sadu, kroz razgovor Đorđa Majstorovića i Dragana Markovine, uz povremenu intervenciju KUPEK-a.
Na Svjetski dan radija, najnoviji K.U.P.E.K. donosi atmosferu sa „proslave“ 12. rođendana u Crnoj kući, u Novom Sadu, kroz razgovor Đorđa Majstorovića i Dragana Markovine, uz povremenu intervenciju KUPEK-a. Takođe, donosi atmosferu sa obilježavanja 81. godišnjice od Igmanskog marša kroz audio igrokaz. Da nam živi radio jer radio je punk! #sfsn
#slušajKUPEK #umjetnostjenajjacapolitickaopcija
#supportKUPEK
www.patreon.com/KUPEK

KUPEK 330, Refleksija ukrajinskog rata na zidovima Beograda

KUPEK
Skoro godinu dana je prošlo od agresije Rusije na Ukrajinu.
Skoro godinu dana je prošlo od agresije Rusije na Ukrajinu. Refleksije rata vidljive su svuda, posebno u vidu izbjeglica. Beograd i Srbija su specifični jer je to rijetka sigurna zona i za one koji su pobjegli od rata i torture iz Rusije. Međutim, mali je broj onih koji su spremni na javno djelovanje. Глеб Пушев i Аня Гладышева znaju da #umjetnostjenajjacapolitickaopcija i tako i djeluju, što preko svojih stripova, što na zidovima. Njihovi radovi su trenutno izloženi u Krokodil, dok je onaj sa vanjske strane zida, mural pjesnikinji Lesji Ukrajinki, uništen. O tome, u 330. K.U.P.E.K.-u pričamo sa Vladimirom Arsenijeviće,, a donosimo i razgovor sa Anjom i Glebom, koji je nakon otvaranja izložbe vodio naš prijatelj, Aleksandar Zograf.
#slušajKUPEK
#ukraine #russia #stopthewar
#supportKUPEK
www.patreon.com/KUPEK

KUPEK mix 2022

KUPEK
Pozdrav za 2022. godinu uz savršenu kompilaciju za kraj koju je složija #KUPEK.
#slušajKUPEK #umjetnostjenajjačapolitičkaopcija #supportKUPEK
www.patreon.com/KUPEK
#SFSN
Pozdrav za 2022. godinu uz savršenu kompilaciju za kraj koju je složija #KUPEK.
#slušajKUPEK #umjetnostjenajjačapolitičkaopcija #supportKUPEK
www.patreon.com/KUPEK
#SFSN

KUPEK 329, Ženska strana stripa

KUPEK
K.U.P.E.K. no. 329 donosi nam dramu u dva čina.
K.U.P.E.K. no. 329 donosi nam dramu u dva čina. U prvom činu pričamo sa Anatonija o Stripoterapiji, stripu i ženama, mentalnom zdravlju, a u drugom se nadovezujemo na prvi pričom o feminističkom stripu koji priprema Centar za ženske studije, o čemu pričaju Ana Krstic i Danica Jevđović, kao autorka. Kampanja prikupljanja sredstava za strip još traje. A kako je vrijeme darivanja, u saradnji sa Kreativni centar i Djeda Mrazom pripremili smo vam i dva izdanja Anine „Stripoterapije“. Budite pažljivi i #slusajKUPEK jer možda „Stripoterapija“ bude baš vaša.
#umjetnostjenajjacapolitickaopcija #SFSN
#supportKUPEK
www.patreon.com/KUPEK

KUPEK 328, Istorija antiratnog pokreta, Ana Radaković, Sanja Radović

KUPEK
Institucionalno zanemarivanje antiratnih pokreta ima za cilj kontrolu života i konstantnu fabrikaciju ratnog narativa, a kad do stvarnog rata dođe, što kod nas nije rijedak slučaj, ne znamo kako da ne pristanemo, kako da ne prihvatimo, kako da se ne odupremo pa se pustimo niz „rijeku“.
Institucionalno zanemarivanje antiratnih pokreta ima za cilj kontrolu života i konstantnu fabrikaciju ratnog narativa, a kad do stvarnog rata dođe, što kod nas nije rijedak slučaj, ne znamo kako da ne pristanemo, kako da ne prihvatimo, kako da se ne odupremo pa se pustimo niz „rijeku“. Istorija ratova ujedno je i istorija nepristajanja na ratove. Vrijeme je da „uljudimo“ istoriju i povijest jer nju ne čine samo epske bitke, već i epska borba protiv. Vrijeme je da otmemo istoriju i povijest.
Prvi koraci su napravljeni kroz Muzej90, a koliko je to teško bilo u 328. K.U.P.E.K. govore dvije istoričarke/terenske radnice Sanja Radović i Ana Radaković.
#slusajKUPEK
#SFSN #umjetnostjenajjačapolitičkaopcija
www.patreon.com/KUPEK
Arhivske slije su preuzete sa sajta: https://museum90.com/

KUPEK 327, D(j)evojčice će prom(ij)eniti sv(ij)et

KUPEK
„Mi krvarimo za sv(ij)et“ je jedna od replika u predstavi „Devojčice“ by Reflektor teatar.
„Mi krvarimo za sv(ij)et“ je jedna od replika u predstavi „Devojčice“ by Reflektor teatar.
Odavno je vrijeme da taj svijet prepustimo „djevojčicama“, ili, ako je to problem, barem da ga zajedno dijelimo. I nikad nećemo isto vrijediti. Jer muškarci ne „krvare za svijet“. Oni krvare jer ga uništavaju. Gledajte i prije svega slušajte „Devojčice“.
#slušajkupek sa dve Ane i Sarom, te Anđelom i Jelenom Memet.
#umjetnostjenajjačapolitičkaopcija #devojcice
#supportKUPEK
www.patreon.com/KUPEK
I sretna decenija i desetljeće Reflektoru.