KUPEK 317, Damir Šagolj o neostvarenim snovima dobitnika „Pulitzera“

KUPEK
Imaju li pravo dobitnici Pulitzera na neostvarene snove?
Imaju li pravo dobitnici Pulitzera na neostvarene snove? Imaju li pravo na hladnokrvnost i otklon od emocija u trenutku kad nastaju fotografije za Pulitzera? Ako već nemaju, kako skladište te momente? Imaju li otpusni ventil? U jednom trenutku, koji traje četiri godine, ispred ste objektiva i „žrtva“ ste fotoreportera, a u drugom taj fotoaparat je vama u rukama. Da li je to prednost ili mana? Sve o tome, a i puno više slušajte u 317. K.U.P.E.K.-u, jer odgovore daje Damir Šagolj.
#slušajkupek #umjetnostjenajjačapolitičkaopcija

#supportKUPEK #podrskajevazna
www.patreon.com/KUPEK

KUPEK 316, Srđan Keča, Muzej Revolucije

KUPEK
Prije pola stoljeća, arhitekt Vjenceslav Richter predložio je odvažnu viziju za muzej koji bi „čuvao istinu o nama“.
Prije pola stoljeća, arhitekt Vjenceslav Richter predložio je odvažnu viziju za muzej koji bi „čuvao istinu o nama“. Možda on misli da nije uspio u tome jer Muzej Revolucije nikad nije dobio fizički oblik, osim podzemnih prostorija, ali u tom podzemlju odvija se život koji doista otkriva i „čuva istinu o nama“ kroz priču o tri generacije žena, koju je ispričao Srđan Keča kroz film „Muzej Revolucije“ koji je nedavno otvorio Beldocs – Меđunarodni festival dokumentarnog filma. Srđan i Muzej su gosti 316. K.U.P.E.K.
#slušajkupek
#umjetnostjenajjačapolitičkaopcija #supportKUPEK
www.patreon.com/KUPEK

KUPEK 315, Romani Resistance Day

KUPEK
Svakog 16. maja obilježava se kao #RomaniResistanceDay.
Svakog 16. maja obilježava se kao #RomaniResistanceDay. Tog se dana, 1944. godine, oko 6.000 Roma i Sinta pobunilo u #auschwitzconcentrationcamp.
315. K.U.P.E.K. posvećujemo vječnoj borbi Roma i Romkinja, nekad za goli život u koncentracionim logorima, a danas za ravnopravniji tretman u društvu, za mogućnosti obrazovanja, zaposlenja, zdravstvene zaštite…
Slušamo Zlatu i Silviju, ispred Pretty Loud, Ajvanka Ismailovića (Ajvanho Ismailovič), mladog pjesnika, slikara i pisca, a ujedno i momka koji je sa svojim djedom otvorio put ka Vojvodini brojnim Romima iz Bujanovca i okoline, gdje uglavnom rade sezonske poslove, a osvrćemo se kratko i na film „Muzej revolucije“, koji je prikazan na ovogodišnjem Beldocs – Меđunarodni festival dokumentarnog filma.
Mi znamo šta ćemo sad. #slušajkupek #umjetnostjenajjačapolitičkaopcija
#supportKUPEK
www.patreon.com/KUPEK

KUPEK 314, Zograf i „Priče iz Drugog rata“

KUPEK
Dok ne izmislimo vremeplov, ponajbliže tome, što nam može pokazati kako se običan čovjek snalazio u vremenima fašizma i okupacije, jesu stripovi Aleksandra Zografa.
Dok ne izmislimo vremeplov, ponajbliže tome, što nam može pokazati kako se običan čovjek snalazio u vremenima fašizma i okupacije, jesu stripovi Aleksandra Zografa. Sa jedne strane demitologiziraju „heroje“ iz filmova, a sa druge vraćaju priču o borbi protiv fašizma tamo gdje je i nastajala – među obične, nenaoružane „male“ ljude, koji su se suočavali sa svim strahovima od smrti, gladi… Tim više je njihov podvig i pobjeda veća. O tim i takvim ljudima priča i crta, a u 314. K.U.P.E.K. i priča naš drug Zograf. Sretan vam i borben Dan pobjede.
#slušajkupek #SFSN #victoryday
#umjetnostjenajjačapolitičkaopcija
#supportKUPEK
www.patreon.com/KUPEK

KUPEK 313, Čuvari Tajne džema od malina

KUPEK
Da je istina da muze zaćute kad topovi zagrme, ovog KUPEK-a ne bi ni bilo.
Da je istina da muze zaćute kad topovi zagrme, ovog KUPEK-a ne bi ni bilo. Ne bi bilo obilježavanja 30 godina od početka opsade Sarajeva, ne bi bilo ratnog teatra, ne bi bilo inata Sarajlija i Sarajki, niti njihove želje da, osim da sačuvaju živu glavu, sačuvaju i zdrav razum. Ne bi bilo ni Josifa i njegove braće, Radio Zida, nit’ „Tajne džema od malina“, ne bi bilo Karima Zaimovića. Ili, bolje reći bilo bi Karima, kao i svih poginulih, jer ginuli ne bi.
Kako to nije bio slučaj i kako su Sarajlije i Sarajke, osim žive glave, željeli/e da iz rata izađu i sa zdravim razumom, onda smo morali da pričamo i o načinima kako održati taj zdravi razum, kako nahraniti glavu drugim mislima, osim onima o izbjegavanju snajpera ili granate.
A onda smo sve to izložili u novosadskoj Crna kuća u dvodnevnom programu, te plus dodali i razgovor o antiratnom aktivizmu i prikazali film „Scream For Me, Sarajevo“ i od tih fragmenata sjećanja napravili 313. K.U.P.E.K.
www.patreon.com/KUPEK

KUPEK 312, Jasminko Halilović, Kako ste, djeco rata?

KUPEK
Dijete rata je posebno dijete.
Dijete rata je posebno dijete. Suočeno sa strahom, gubitkom, a onda i tugom, ako preživi to dijete steći će nadljudske sposobnosti. U normalnijim okolnostima, te sposobnosti ćemo smatrati traumom koje će se teško ikada u potpunosti osloboditi.
Dijete ne želi i ne treba nadljudske sposobnosti, ono želi samo da bude dijete, ali kad je neko dijete pitao šta želi. Kad je neko dijete sa takvom traumom pitao kako je? Hajde, bogati, živ/a si, zdrav/a si, šta ti fali?
Pitao je Jasminko Halilović i izložio njihove priče i eksponate koji su objašnjeni sa jednom ili dvije rečenice i to na engleskom jeziku. Tako, kažu, sve izgleda kao da se desilo nekom drugom.
Dijete u nama ipak nije umrlo, a dijete kao dijete, vazda se voli igrati skrivača. Dijete misli da ako pokrije oči dlanovima i ne vidi ništa, da ni nj’ ne vidi niko. A ko smo mi da im tvrdimo suprotno?
#slusajkupek jer #umjetnostjenajjačapolitičkaopcija
#supportKUPEK
www.patreon.com/KUPEK

KUPEK 311, Minja Bogavac mrzi pozorište

KUPEK
U 311. #KUPEK izdanju ugostili smo višestruko nagrađivanu i zabranjivanu autorku dramskih tekstova, upravnicu, direktorku i šeficu, Milenu, Minju Bogavac jer Milena u svojoj životnoj isposvjesti otkriva brojne detalje svog bogatog života kom je na put stalo – POZORIŠTE!!!
#slusajKUPEK #umjetnostjenajjačapolitičkaopcija #mrzimpozoriste #supportKUPEK
www.patreon.com/KUPEK
PayPal: dejan.kozul@gmail.com
U 311. #KUPEK izdanju ugostili smo višestruko nagrađivanu i zabranjivanu autorku dramskih tekstova, upravnicu, direktorku i šeficu, Milenu, Minju Bogavac jer Milena u svojoj životnoj isposvjesti otkriva brojne detalje svog bogatog života kom je na put stalo – POZORIŠTE!!!
#slusajKUPEK #umjetnostjenajjačapolitičkaopcija #mrzimpozoriste #supportKUPEK
www.patreon.com/KUPEK
PayPal: dejan.kozul@gmail.com

KUPEK 310, Jasminka Petrović, Letom do lita

KUPEK
Da bi more koje je jedan dječak isrctao drugome postalo stvarno moralo je proći skoro 30 godina i čitava jedna generacija.
Da bi more koje je jedan dječak isrctao drugome postalo stvarno moralo je proći skoro 30 godina i čitava jedna generacija. Giga, koji je more crtao jednom dječaku, dok je bjesnio rat i Sofija, koja je to more doživjela, rat je osjetila posredno kroz tisuću i hiljadu pitanja koja su joj se otvarala.
Od Gige do Sofije nanizalo se previše toga za jedan ljudski život – ratovi, sankcije, revolucije i taman kad smo pomislili da će to ipak biti to, krug kao da se ponovno otvara.
Ovaj 310. KUPEK je priča o Gigi i Sofiji, odnosno priča o nama. O djetetu zarobljenom u vrtlogu ratova, ali i o djetetu koje nikad ne zaboravlja da mašta.
Otvorite li srca djeci, u jednom trenutku napraviće vam more, iako je to more stotinama km daleko i iako do tog mora morate proći nekoliko ratišta. Čuvajte to more. Da vam vrati oduzeto – mirise, sjećanja, prijateljstva i ljubavi, a što da ne, i djetinjstvo.
U 310. KUPEK-u, slušamo Jasminku Petrović, autorku knjige „Leto kad sam naučila da letim“.

KUPEK 309, Nađa Duhaček, Tri decenije borbe

KUPEK
Prije tačno 30 godina, na Dan žena, u jeku rata, u Beogradu je osnovan Centar za ženske studije.
Prije tačno 30 godina, na Dan žena, u jeku rata, u Beogradu je osnovan Centar za ženske studije. Polazna pretpostavka i odrednica bila je ona protiv rata. U međuvremenu, osvajali su se prostori slobode kroz dalju emancipaciju žena, kroz borbu za jednaka prava. Danas, 30 godina poslije i dalje se prekoračuju granice, ali ratovi nam i dalje vise kao teret – naši stari, ali i neki novi. O izazovima Centra, izazovima žena i društva u 309. K.U.P.E.K. pričamo sa Nađom Duhaček.
#slušajKUPEK
#supportKUPEK
www.patreon.com/KUPEK
PayPal: dejan.kozul@gmail.com