Ivica Stošić, multimedijalni umetnik iz Vranja i Dragana Nikolić, grafička dizajnerka iz Aleksinca

CITY SMART

U šestoj epizodi podkasta, Ivica Stošić, multimedijalni umetnik iz Vranja, govori o svom digitalnom stvaralaštvu, fotografiji, objektivima, video radovima, gifovima, animaciji.. Dragana Nikolić, grafička dizajnerka i multimedijalna umetnica, o svojoj ljubavi prema knjigama, kao autorka ilustracija mnogih književnih izdanja. Kako je počela saradnja sa „Poezinom“ i kako su se njeni radovi našli u knjizi Mirka Ilića i Stivena Helera…o projektu „Rewomen-Evropsko žensko sećanje“ i njenom dizajnerskom rešenju za festival „Teatar na raskršću“ u Nišu…i još mnogo čemu.

Malim borcima je neophodna naša pomoć da dobiju bitku za život

CITY SMART

Povodom Svetskog dana prevremeno rođene dece koji se obeležava svakog 17. novembra Udruženje „Ljubav, vera nada“ organizuje akciju na Tvrđavskom mostu sa početkom u 12 časova. Događaj se organizuje u cilju podizanja svesti o prevremeno rođenoj deci i svemu onome sa čim se mališani suočavaju od trenutka kada dođu na svet boreći se da iz najvažnije bitke, bitke za život izađu kao pobednici.

Ivan Milenković, slikar iz Leskovca i Dragana Dragutinović, slikarka i multimedijalna umetnica iz Pirota

CITY SMART

U petoj epizodi podkasta, Ivan Milenković o tome kako je nastala serija „Ispod najlona“ i zašto i kako su se neki muzeji i galerijski prostori našli u najlonu na njegovima slikama, o „Svetlima tehnologije“ koja osvetljavaju lica portreta usamljenih i otuđenih ljudi. Dragana Dragutinović govori i njenoj „zoni bezbednosti“, radu Udruženja likovnih i primenjih umetnika „Nova art scena“ u Pirotu, „365 priča za laku noć“…

Slobodna zona kao mesto preispitivanja

CITY SMART

Filmski festival „Slobodna zona“ proslaviće punoletstvo domaćom premijerom filma „Trougao tuge“, reditelja Rubena Ostlunda koji je nagrađen Zlatnom palmom na festivalu u Kanu, u četvrtak 3. novembra od 19 sati u bioskopu Cineplexx. Ljubitelji sedme umetnosti imaće priliku da tokom pet festivalskih dana uživaju u čak jedanest filmskih ostvarenja različite tematike koji otvaraju mnoga pitanja od krucijane važnosti za slobodno društvo. O važnosti festivala i značaju tema o kojima se ne govori javno, a trebalo bi, razgovarali smo sa Draganom Đorđevićem iz Odbora za ljudska prava.

Anita Milić, grafička dizajnerka i ilustratorka i Eško Kurtić, grafički dizajner, ilustrator, street art i tatoo umetnik

CITY SMART

Od Anite Milić, grafičke dizajnerke, čuli smo sve o „Otvorenoj piramidi – umetnosti komunikacije“, reciklažnoj i kružnoj umetnosti, te o „Slovenskoj mitologiji“, ljubavi prema stripu i podršci porodice koja živi umetnost. Eško Kurtić boji niške ulice i „sređuje grad“, osluškuje fasade i daje im novi život, makar one bile i davno izgoreli ateljei. Od ulične umetnosti, preko Rusije do Holivuda i nazad, ilustruje knjige za najmlađe i kreiraj novi gejming dizajn…

Nikola Marković, slikar i multimedijalni umetnik i Marija Curk, slikarka, grafičarka, konzervatorka

CITY SMART

U trećem izdanju podkasta, upoznali smo Nikolu Markovića, slikara i multimedijalnog umetnika, sada i prof. dr na Fakultetu umetnosti u Nišu, jednog od dobitnika Prve nagrade NAF-a, kao i Mariju Curk, slikarku, grafičarku, restauratorku i konzervatorku, koja i dalje otkriva nove prostore.

Anđela Mujčić, multimedijalna umetnica i Ivana Stanković, slikarka i grafičarka

CITY SMART

Aktivističko udruženje „Stetoskop“ realizuje projekat „Pravac Jug-jugoistok“, koji za cilj ima afirmisanje i kritičko razmatranje stvaralaštva u oblasti vizuelnih i multimedijalnih umetnosti iz južne i istočne Srbije, razvoj publike i jačanje kapaciteta umetnika, umetničkih grupa i organizacija iz ovog dela Srbije. Projekat je podržalo Ministarstvo za kulturu i informisanje RS. U serijalu od 9 emisija, biće predstavljena vizuelna umetnička scena, u ovom delu Srbije.

Gorana Stojkov, multimedijalna umetnica i umetnička grupa “Čaj odličan”

CITY SMART

Aktivističko udruženje „Stetoskop“ realizuje projekat „Pravac Jug – jugoistok, koji za cilj ima afirmisanje i kritičko razmatranje stvaralaštva u oblasti vizuelnih i multimedijalnih umetnosti iz južne i istočne Srbije, razvoj publike i jačanje kapaciteta umetnika, umetničkih grupa i organizacija iz ovog dela Srbije. Projekat je podržalo Ministarstvo za kulturu i informisanje RS.

Sa Goranom Stojkov, multimedijalnom umetnicom i umetničkom grupom „Čaj odličan“ iz Niša, razgovarala Marija Peternel.

Humanitarni podvig niškog bicikliste: od Švajcarske do Španije za Mihajla

CITY SMART
Nišlija Đorđe Mariković pod nadimkom Space, diplomirani student Medicinskog fakulteta otisnuće se u biciklističku avanturu dugu dva i po meseca.

Nišlija Đorđe Mariković pod nadimkom Space, diplomirani student Medicinskog fakulteta otisnuće se u biciklističku avanturu dugu dva i po meseca. Motiv da krene na ovaj dug put od obronka švajcarskih alpa do španskih pirineja, je želja da pomogne jedanaestogodišnjem Mihajlu Stamenkovu koji boluje od Dišenove mišićne atrofije da sakupi sredstva za lečenje.