Medijska pismenost ključna u borbi sa lažnim informacijama

CITY SMART
Medijska pismenost predstavlja različite načine na koje sagledavamo, analiziramo i kreiramo medijske poruke.

Medijska pismenost predstavlja različite načine na koje sagledavamo, analiziramo i kreiramo medijske poruke. Ona je ključna u borbi sa dezinformacijama i lažnim informacijama. Docent dr Dušan Aleksić sa Departmana za komunikologiju i novinarstvo u podkastu City smart radija istakao je zašto je važno da mladi budu medijski pismeni i koje su to najbolje tehnike za proveravanje informacija.

Aleksandra Mirić, arhitektkinja-konzervatorka, slikarka, istraživačica i Sanja Dević, grafička dizajnerka, ilustratorka i pedagoškinja

CITY SMART

U poslednjem prazničnom izdanju podkasta, Aleksandra Mirić o doktoratu iz arheologije u Lionu i doktoratu arhitekture u Nišu, njenoj posvećenosti promocije kulturne baštine, ali i strasti prema slikarstvu i Sanja Dević o tome šta je prostorna grafika, dizajnu kao procesu, dizajnu šerpe Metalac, zahvaljujući upravo njoj i kako će dizajnirati svoju novogodišnju jelku.

Jelena Trajković Popivoda, slikarstvo, crtež, instalacija i Marija Radosavljević, grafički dizajn, dizajn novih medija i dizajn nakita

CITY SMART

U osmom izdanju podkasta, *Jelena Trajković Popivoda*, umetnica iz Kraljeva, na relaciji Niš-Beograd, kreira i stvara slike, crteže, objekte, instalacije…spaja tradicionalno sa novim, o njenoj ovogodišnjoj izložbi „Vortex“, dosadašnjim ciklusima i *Marija Radosavljević* iz Niša, koja nas uvodi u priču o umetnosti dizajniranja i izrade nakita, o angažovanom i recikliranom nakitu, o nakitu kao instalaciji, zanatu, ali i o dizajnu novih medija i digitalnoj umetnosti.

Marko Stojanović, strip autor, publicista i Vladimir Stanković, pop art umetnik

CITY SMART

U sedmoj epizodi podkasta, strip autor, publicista, izdavač, pedagog, Marko Stojanović iz Leskovca, predstavio nam je 20 godina staru strip školu stripa, svetski poznati festival „Balkanska smotra mladih strip autora“, njegov 15 godina stari strip serijal „Vekovnici“ i podserijal „Beskrvni“, o tome kako je biti najbolji strip predavač na festivalu stripa u Bukureštu, saradnji sa Tiranom i Japanom. 

Vladimir Stanković o dizajnu tekstila, kolažu i stripu, pop art umetnosti, muzici, modi, reciklaži kao sredstvu kritike potrošačkog društva i sumorne svakodnevnice, pogubnom uticaju medija na mlade generacije i izložbi „Iluzija stvarnosti“ sa kojom je doktorirao.

Ivica Stošić, multimedijalni umetnik iz Vranja i Dragana Nikolić, grafička dizajnerka iz Aleksinca

CITY SMART

U šestoj epizodi podkasta, Ivica Stošić, multimedijalni umetnik iz Vranja, govori o svom digitalnom stvaralaštvu, fotografiji, objektivima, video radovima, gifovima, animaciji.. Dragana Nikolić, grafička dizajnerka i multimedijalna umetnica, o svojoj ljubavi prema knjigama, kao autorka ilustracija mnogih književnih izdanja. Kako je počela saradnja sa „Poezinom“ i kako su se njeni radovi našli u knjizi Mirka Ilića i Stivena Helera…o projektu „Rewomen-Evropsko žensko sećanje“ i njenom dizajnerskom rešenju za festival „Teatar na raskršću“ u Nišu…i još mnogo čemu.

Malim borcima je neophodna naša pomoć da dobiju bitku za život

CITY SMART

Povodom Svetskog dana prevremeno rođene dece koji se obeležava svakog 17. novembra Udruženje „Ljubav, vera nada“ organizuje akciju na Tvrđavskom mostu sa početkom u 12 časova. Događaj se organizuje u cilju podizanja svesti o prevremeno rođenoj deci i svemu onome sa čim se mališani suočavaju od trenutka kada dođu na svet boreći se da iz najvažnije bitke, bitke za život izađu kao pobednici.

Ivan Milenković, slikar iz Leskovca i Dragana Dragutinović, slikarka i multimedijalna umetnica iz Pirota

CITY SMART

U petoj epizodi podkasta, Ivan Milenković o tome kako je nastala serija „Ispod najlona“ i zašto i kako su se neki muzeji i galerijski prostori našli u najlonu na njegovima slikama, o „Svetlima tehnologije“ koja osvetljavaju lica portreta usamljenih i otuđenih ljudi. Dragana Dragutinović govori i njenoj „zoni bezbednosti“, radu Udruženja likovnih i primenjih umetnika „Nova art scena“ u Pirotu, „365 priča za laku noć“…

Slobodna zona kao mesto preispitivanja

CITY SMART

Filmski festival „Slobodna zona“ proslaviće punoletstvo domaćom premijerom filma „Trougao tuge“, reditelja Rubena Ostlunda koji je nagrađen Zlatnom palmom na festivalu u Kanu, u četvrtak 3. novembra od 19 sati u bioskopu Cineplexx. Ljubitelji sedme umetnosti imaće priliku da tokom pet festivalskih dana uživaju u čak jedanest filmskih ostvarenja različite tematike koji otvaraju mnoga pitanja od krucijane važnosti za slobodno društvo. O važnosti festivala i značaju tema o kojima se ne govori javno, a trebalo bi, razgovarali smo sa Draganom Đorđevićem iz Odbora za ljudska prava.

Anita Milić, grafička dizajnerka i ilustratorka i Eško Kurtić, grafički dizajner, ilustrator, street art i tatoo umetnik

CITY SMART

Od Anite Milić, grafičke dizajnerke, čuli smo sve o „Otvorenoj piramidi – umetnosti komunikacije“, reciklažnoj i kružnoj umetnosti, te o „Slovenskoj mitologiji“, ljubavi prema stripu i podršci porodice koja živi umetnost. Eško Kurtić boji niške ulice i „sređuje grad“, osluškuje fasade i daje im novi život, makar one bile i davno izgoreli ateljei. Od ulične umetnosti, preko Rusije do Holivuda i nazad, ilustruje knjige za najmlađe i kreiraj novi gejming dizajn…