Podcaast #4: Autoritarni i tehno-populizam: stanje i perspektive

Podcaast
Desetine intelektualaca iz različitih delova sveta su se sastale 1967.
Desetine intelektualaca iz različitih delova sveta su se sastale 1967. godine na Londonskoj školi za ekonomiju, u nameri da kroz debatu i prezentovanje stručnih radova dođu do zaključka o tome šta predstavlja termin populizam. Jedan od učesnika je u intervjuu koji je usledio naveo da se ovaj pojam koristi na različite načine, nekada čak i za stvari koje, bar na površini, deluju fundamentalno drugačije, poput makartizma u SAD ili maoizma u Kini. On je takođe naveo da nema sumnje da je u pitanju izuzetno važan termin, ali da za sada ne postoji definitivan stav o tome šta on predstavlja.

No, iako je 1967. odavno prošla, deluje da do današnjeg dana nismo iznašli odgovor na ovaj problem. Ne samo da ne postoji konsenzus u akademskom svetu, već je ovaj termin, kako se to inače dešava, ulaskom u masovnu javnu upotrebu postao skoro potpuno neupotrebljiv, osim za potrebe diskvalifikacije neistomišljenika.

Poslušajte novu epizodu našeg podkasta, koji realizujemo uz pokroviteljstvo FNF Western Balkans (fnst.org), u kojoj je programski direktor Centra za antiautoritarne studije razgovarao sa Dušanom Spasojevićem, vanrednim profesorom Fakulteta političkih nauka, o populizmu.

Ne zaboravite da se prijavite na naš kanal na kome se redovno bavimo temama važnim za vašu slobodu:
https://www.youtube.com/channel/UCq86DWJvPz5OTRlNUGHc4mA

Podcaast #3: Bankarski sektor, finansijsko tržište i kriptovalute: virtuelni i digitalni novac

Podcaast
Nema sumnje da su novi vek i novi milenijum doneli mnogo toga novog.
Nema sumnje da su novi vek i novi milenijum doneli mnogo toga novog. Promenilo se naše shvatanje znanja, nauke, autoriteta, države…Da li se menja i naše razumevanje novca? Da li smo u trećoj deceniji XXI veka na korak od novog novca, ali pre toga, zbog čega bismo menjali stari?

Dobrodošli u podkast Centra za antiautoritarne studije! Gost treće epizode #podcaasta je Andrej Čvoro, osnivač Decenter (www.decenter.com). Sa Andrejem razgovaramo o fenomenu i istoriji novca, i o tome da li su kriptovalute budućnost koja je već stigla.

Poslušajte epizodu i ne zaboravite da se prijavite na naš YouTube kanal na kome se redovno bavimo temama važnim za vašu slobodu!

Podcaast je pokrenut u saradnji sa Fridrih Nauman fondacijom za slobodu (www.fnst.org)

Podcaast #2: Podkast, mim i hiljade kamera: digitalna participacija, umetnost i mediji

Podcaast
Kako izgleda podkast scena u Srbiji, a šta se događa sa radijskom scenom.
Kako izgleda podkast scena u Srbiji, a šta se događa sa radijskom scenom? Da li su nove tehnologije demokratizovale mogućnost aktivnog učešća u kulturnom životu, i da li to znači da tradicionalni čuvari prolaza polako gube na svom značaju? Kakva je publika današnjice i koja su njena očekivanja? Kako mimovima i umetničkim intervenicijama u javnom prostoru odgovaramo na aktuelne probleme, te komuniciramo ideje i vrednosti?

Gošća druge epizode #podcaast-a je dr Ana Martinoli, profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i autorka podkasta Iza Tvog Ekrana.

Poslušajte epizodu i ne zaboravite da se prijavite na naš YouTube kanal na kome se redovno bavimo temama važnim za vašu slobodu!

Podcaast je pokrenut u saradnji sa Fridrih Nauman fondacijom za slobodu: https://fnst.org/

Podcaast #1: Internet kampanja za predstojeće izbore

Podcaast
Nakon nekoliko meseci odlaganja, Centar za antiautoritarne studije je konačno pokrenuo svoj podkast – #podcaast.
Nakon nekoliko meseci odlaganja, Centar za antiautoritarne studije je konačno pokrenuo svoj podkast – #podcaast! U narednim sedmicama očekuju vas prve četiri epizode u kojima smo sa odabranim sagovornicima razgovarali o kompleksnom odnosu tehnologije i društva.

U prvoj epizodi predsednik CAAS-a, Ratko Nikolić razgovarao je sa Nevenom Krivokapić Martinović, o internet kampanji na predstojećim izborima. Internet kampanje političara odavno nisu nova stvar. Naprotiv, postale su uobičajene i sve su suptilnije. U jeku predizborne kampanje za parlamentarne izbore u Srbiji, vladajućoj stranci je zabranjeno emitovanje TV spota. Isti je prethodno bio deljen sadržaj oko kojeg se napravila polemika na društvenim mrežama. Zabrana je izazvala sumnju – da li je spot snimljen i emitovan, samo da bi bio zabranjen? Da li je njegova zabrana, nakon višednevnog trendinga na društvenim mrežama, imala ikakvog efekta?

Poslušajte prvu epizodu našeg podkasta i ne zaboravite da se prijavite na naš YouTube kanal na kome se redovno bavimo temama važnim za vašu slobodu!

Podcaast je pokrenut u saradnji sa Fridrih Nauman fondacijom za slobodu: https://fnst.org/