Linčova šiška 17 – Bioskopi, Tenet i Kristofer Nolan

Linčova šiška

Divne vesti stigle su s početka septembra kada su se ponovo otvorili bioskopi u Srbiji. Tu novinu iskoristili su vaši cenjeni voditelji koji su odlučili da pogledaju novi film Kristofera Nolana „Tenet“ za koji je izdvojen veći deo ove epizode.  Nolanov novi film „Tenet“ je jedan od razloga zbog kojih bioskopi i dalje treba da žive jer spada u  filmske doživljaje koji moraju da se iskuse na srebrnom platnu.  #linčovašiška #bioskop #nolan
 

Povratak Šiške – prva ekranizacija podkasta i karantin

Linčova šiška

 Šiška se vratila i to sa osvetom! Sada možete da vidite kako izgledaju vaši cenjeni voditelji. Iako se nije mnogo toga dešavalo uspeli smo da popričamo o mnogim stvarima s obzirom da nas dugo nije bilo. Karantin je za mnoge bio odlična prilika da stanje svoju watch-listu i odlgedaju filmove koje su dugo vremena odlagali.

Korona virus nas sprečava da radimo, novi Monster filmovi, Vin Dizel i još po nešto

Linčova šiška

Jedan od događaja koji je u centru pažnje jeste Kanski fimski festival (Cannes Film Festival) čiji organizatori za sada ne iznose nikakvu informaciju da li će se događaj odlagati ili barem održati bez publike uz prisustvo samo žirija. Sa druge strane znamo da je ovogodišnji predsednik žirija na prestižnom festivalu američki režiser Spike Lee.  

Šta ima novo 2: Roman Polanski, Apple i Berlin

Linčova šiška

Poljski reditelj Roman Polanski odneo je prestižnu nagradu „francuskih Oskara“ za najbolju režiju za film „An Officer and a Gentleman“ o aferi Drajfus uprkos tome što je čitava akademija prethodno kolektivno podnela ostavku u znak protesta protiv njega zbog čina pedofilije iz 1978. za koji nikad nije odgovarao. Roman Polanski nije lično prisustvovao ceremoniji upravo iz straha od napada demonstranata, ali ova nagrada ukazuje na to koliko on poštovanja uživa među stručnjacima, novinarima i ljubiteljima filma.

“Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju”-dekonstrukcija dijaloga

Linčova šiška

 Film “Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju” iz 2017. treće je ostvarenje britanskog scenariste i reditelja irskog porekla Martina McDonagh-e u kom se radi o majci predanoj da natera lokalnu policiju da se potrude u potrazi za ubicom i silovateljem njene ćerke. Zbog svojih radikalnih poduhvata nailazi na velik otpor meštana, ali postoje i oni koji je podržavaju. Način na koji ona uspeva da se izbori sa pritscima je često brutalan ali i komičan, bilo da je reč o verbalnim ili fizičkim metodama.

Prijatno iznenađenje za kraj sezone nagrada, kontroverzna izjava i oproštaj od Kirka Daglasa

Linčova šiška

Dosta više sa ovom temom…

Hajde još malo da vas smaramo sa Oskarima i da katapultiramo ovu temu u nedogled barem do sledeće godine. Jedanaesta Šiška bavi se pobednicima svih kategorija i dokazuje vam kolika je politika jak faktor ovog događaja. Nećemo se previše baviti haljinama, odelima, pidžamama i pretencioznim govorima prilikom preuzimanja nagrada.   

OSKAR: ZASLUŽENI I NEZASLUŽENI DOBITNICI

Linčova šiška

 Teško je utvrditi koliko je puta čuvena nagrada Oskar, Američke Akademije filmskih umetnosti i nauka, dodeljena filmovima koji je zaista i zaslužuju. Primera je mnogo.

Ponekada je teško utvrditi kriterijume po kojima je Oskar dodeljen, da li se gleda na film kao umetničko delo ili tema kojom se film bavi ili je u fokusu rasa i pol aktera. Gledajući na dodelu Oskara kroz istoriju, vidimo da je to fenomen koji se često ponavlja, u zavisnosti od društveno-političkog konteksta.

 

U poslednjih nekoliko godina dobitnici Oskara su filmovi koji se bave rasizmom, ljudskim pravima, ženama, biografijama i sličnim takozvanim „oscar bait“ temama.

NOAR: crno bela fotografija, detektiv i femme fatale…

Linčova šiška

 Ponovo smo sami u studiju i tema nam je ovog puta malo uža – NOAR. Izražavamo mnogo ljubavi prema noaru, Chinatown-u, Davidu Fincher-u, Hitchcock-u i drugima dok razgovaramo o našim očekivanjima za zajednički projekat reditelja filmova Se7en, Fight Club, Zodiac, The Game…i Roberta Towne-a koji je scenarista remek dela Romana Polanskog na koje se nova mini-serija bazira. Uz to, posvećujemo poslednji segment epizode da se pozdravimo od dve pale zvezde koje smo izgubili u toku prošle nedelje: Počivajte u miru Kobe Bryant i Terry Jones!

FILMOVI DECENIJE IZA NAS

Linčova šiška

Koji je to film i koji su to filmovi obeležili proteklih deset godina kinematografije? Koje filmove možemo da rangiramo kao najbolje u protekloj deceniji? Iskreno da vam kažemo nemamo pojma! Međutim, mi smo ove nedelje spremili naše favorite od 2010. do 2019, a u pomoć nam je uskočio i kolega novinar Predrag Mijatović iz sportskog podkasta Skraćeni korner.