Druga COVID jesen: ‘Život nikad skuplji’ – novembar/studeni 08, 2021

Zaviri ispod površine - RSE
Nakon serije poskupljenja čini se da je život u Crnoj Gori postao nikada skuplji.
Nakon serije poskupljenja čini se da je život u Crnoj Gori postao nikada skuplji. Gorivo je, od početka godine poskupilo 14. puta i dostiglo cijenu od euro i po po litru. U septembru je za osnovne životne namirnice za četvoročlanu porodicu neophodno bilo izdvojiti 665 eura, ili šest eura više nego u avgustu, dok je prosječna plata u Crnoj Gori 530 eura.

Kako se, u okviru ovakvog standarda, živi u Crnoj Gori u jeku globalnih poskupljenja?

Srbija u talasu poskupljenja: ‘Beograd kao Njujork’ – novembar/studeni 01, 2021

Zaviri ispod površine - RSE
Druga godina pandemije COVID-19 donijela je i poskupljenja.
Druga godina pandemije COVID-19 donijela je i poskupljenja. Statistika za mjesec septembar pokazuje da su cene u Srbiji porasle za 5,7 posto. Šta se može sa platom u Srbiji, kako građani komentarišu poskupljenje goriva? I šta se može kupiti za 30 eura?

‘Život’ rijeka nakon mini hidroelektrana – oktobar/listopad 25, 2021

Zaviri ispod površine - RSE
Sve je veći broj građana lokalnih zajednica koji se bore protiv izgradnnji malih hidroelektrana.
Sve je veći broj građana lokalnih zajednica koji se bore protiv izgradnnji malih hidroelektrana. Sa druge strane, investitora je sve više. Kakav je zakonski okvir u BiH, kakve su razlike u mini hidroelektranama, šta su fid-in tarife, te kako je moguće pomiriti ekonomiju i ekologiju? Samo u ovoj epizodi ZIP-a razgovaramo sa građanima, stručnjacima kao i investitorima u mini hidroelektrane u BiH.

Zašto mladi odlaze iz Crne Gore? – oktobar/listopad 13, 2021

Zaviri ispod površine - RSE
Zbog čega mladi odlaze iz Crne Gore: da li zbog karijere, boljeg života, avanture, želje za promjenom ili zbog svega toga po malo?
Zbog čega mladi odlaze iz Crne Gore: da li zbog karijere, boljeg života, avanture, želje za promjenom ili zbog svega toga po malo? Statistika i istraživanja poput Vestminsterske fondacije za Zapadni Balkan pokazuju da 70 posto mladih razmišlja o odlasku iz ove zemlje. Zašto se mladi sve češće odlučuju za opciju ‘domovina ti je tamo gdje ti je dobro’ a ne za onu ‘svuda pođi, ali kući dođi’?

Zrenjanin je žedan – oktobar/listopad 01, 2021

Zaviri ispod površine - RSE
Već 17 godina stanovnicima Zrenjanina uskraćeno je da piju vodu iz slavine.
Već 17 godina stanovnicima Zrenjanina uskraćeno je da piju vodu iz slavine. Uprkos tome plaćaju račune za vodu, ali i kupuju flaširanu za piće jer im se u vodi nalazi arsen. Kako živi četveročlana porodica bez pijaće vode, te kakve opasnosti prijete od vode sa arsenom saznajte samo u ovom ZIP-u.

Mir u nemiru u BiH – septembar/rujan 20, 2021

Zaviri ispod površine - RSE
Četvrt stoljeća od kada je završio rat u Bosni i Hercegovini, na Svjetski dan mira propitujemo kakav je to mir kojeg žive državljani BiH, ali i regiona: da li je to neki čudan, frustrirajući mir?
Četvrt stoljeća od kada je završio rat u Bosni i Hercegovini, na Svjetski dan mira propitujemo kakav je to mir kojeg žive državljani BiH, ali i regiona: da li je to neki čudan, frustrirajući mir? I da li postoje načini da se živi u miru „na miru“?

Vikend ustoličenje očima Cetinjana: Sukobi i suzavac – septembar/rujan 13, 2021

Zaviri ispod površine - RSE
Podjele su sve dublje a crnogorsko društvo nakon cetinjskih događaja tone u nazadovanje na svim poljima, od ljudskih prava i sloboda do evropskih integracija, kažu analitičari za ZIP podcast.
Podjele su sve dublje a crnogorsko društvo nakon cetinjskih događaja tone u nazadovanje na svim poljima, od ljudskih prava i sloboda do evropskih integracija, kažu analitičari za ZIP podcast.

Crnogorska žega: Bježi kući ispod klime – juli/srpanj 21, 2021

Zaviri ispod površine - RSE
Ljetnje vrućine nijesu novost u Podgorici, ali je ovoga ljeta za razliku od drugih peklo duže nego inače.
Ljetnje vrućine nijesu novost u Podgorici, ali je ovoga ljeta za razliku od drugih peklo duže nego inače. Kako Podgoričani žive na plus 30 i nešto stepeni, može li se bez klime ili gdje pobjeći od vrućine? Peđa Tomović vodi nas kroz nekoliko „vrućih“ crnogorskih dana.

Bili smo na Exitu – juli/srpanj 12, 2021

Zaviri ispod površine - RSE
Pod sloganom ‘Slavimo život’ u Novom Sadu je održan prvi veliki muzički festival u pandemiji COVID-19.
Pod sloganom ‘Slavimo život’ u Novom Sadu je održan prvi veliki muzički festival u pandemiji COVID-19.

Tokom dvadesetog izdanja Exita nastupilo je preko 300 izvođača, na 20 bina i svaku večer bilo je više od 40.000 ljudi. Da li je delta soj prvo što vam pada na pamet? Zvanično, nije bilo prenosilaca korone jer su svi morali imati potvrdu da su ili vakcinisani ili negativni. Kako je bilo na muzičkom festivalu tokom pandemije, kako je biti na koncertu sa hiljadama ljudi i ša o Exitu kažu neki od izvođača i posjetilaca? Samo u ovoi epizodi ZIP-a.

‘Javna rasprava’: Muke zbog pušenja – juni/lipanj 21, 2021

Zaviri ispod površine - RSE
Od “Baklje slobode” do prognanstva i svjetskog neprijatelja broj jedan javnog zdravlja, prešla je svoj put cigareta koja je decenijama duboko bila utkana u svaku globalnu poru.
Od “Baklje slobode” do prognanstva i svjetskog neprijatelja broj jedan javnog zdravlja, prešla je svoj put cigareta koja je decenijama duboko bila utkana u svaku globalnu poru. U novoj epizodi ZIP podcasta Lejla Omeragić – Ćatić vodi ‘javnu raspravu’ o pušačkim i nepušačkim mukama: ima li stvarne drame, koji su realni problemi, kao i o kultu cigare kroz istoriju i umjetnosti.