Instant Psihodnevnica: Izazovi u 2021.

Instant Psihodnevnica
Uhvaćeni u mašinu potrošačkog društva, jureći kostantno za nečim većim, nemamo vremena da zastanemo i promislimo o tome šta su izazovi u 2021.

Uhvaćeni u mašinu potrošačkog društva, jureći kostantno za nečim većim, nemamo vremena da zastanemo i promislimo o tome šta su izazovi u 2021. Simbolično, period Novogodišnjih praznika je često obojen upravo ovim raspoloženjem, sumiramo utiske,  vidimo gde smo u odnosu na prošlu godinu, u odnosu na odluke koje smo u istom periodu doneli sa distancom od godnu dana. Ovo je vreme donošenja nekih “preseka stanja”, okretanje novog lista, pisanje novog poglavlja. Kako sve ovo spada u kliše koji se ponavja periodično, svakih 365 dana, odlučile smo da ovu epizodu posvetimo nečem malo drugačijem. Odlučile smo da je posvetimo izazovima s akcentom na definisanje onih jedinstvenih izazova koji su samo vaši pa makar to bilo i luckasto. Jer nakon 2020-te za nas jeste izazov vratiti životnost i boju Novoj godini, a šarmantnost nam u tome može samo pomoći.

Da li BrAk mora biti MrAk?

Instant Psihodnevnica
Šta je to BRAK?

Šta je to BRAK? Da li je postao prevaziđena institucija?  Koje su to razlike između tradicionalnog i modernog braka? Da li smo isti nakon sudbonosnog DA? Da li nakon stupanja u ovu instituciju gubimo sebe? Koja je uloga kompromisa i da li smo spremni na njih? Gde tražimo bračne partnere? Koja je uloga razvoda? Kada je vreme za savetovanje za parove? Kako utiče zajednički život na dalji tok stvari? Kako negovati brak da ne postane mrak? Mnogo pitanja a malo jednostavnih odgovora ali poslušajte kako smo mi o tome razmišljale.   #brak #psihologija #zajednica

Digitalno nasilje – Realne opasnosti virtualne realnosti

Instant Psihodnevnica
Za onlne nasilje važi ista suština kao i za nasilje generalno.

Za onlne nasilje važi ista suština kao i za nasilje generalno. To nije jedan izolovan čin. To nije jedan ispad agresije. To je sistematsko i kontinuirano delovanje na nekoga i protiv nekoga u  cilju urušavanja njegovog psihofizičkog integriteta a u krajnjem cilju moći i kontrole nad nekim. Možemo posvetiti ceo jedan potkast tome zašto ljudi čine nasilje ali ovde je akcenat da se ono može dešavati i online tj kroz društvene mreže i druge kanale komunikacije koje nam omogućava internet. Zahvaljujući lakoj dostupnosti interneta otvoren je novi prostor u kome se mogu dešavati gotovo sve forme nasilja kao što je psihološko nasilje, ekonomsko, seksuano nasilje, proganjanje. Psihološko nasilje je sastavni deo i svakog drugog oblika nasilja a da je žrtva obično izložena višestrukom nasilju.  

#digitalnonasilje #bezbednost #nasiljeonlajn

Dating sajtovi i ljubav u moderno doba – INSTANT PSIHODNEVNICA

Instant Psihodnevnica
Šta su sajtovi za upoznavanje?

Šta su sajtovi za upoznavanje? Zašto je taboo tema imati profil na sajtovima za upoznavanje? Kako se predstavljamo i šta to govori o nama? I šta zapravo tražimo koga?  Ljubav u moderno doba kao da je postala misaona imenica – ne stižemo, nemamo vremena, sve postaje instant i virtualno. Život smo nekako premestili u online prostor pa ni flert više ne izgleda isto. I on sve više postaje online. Potreba za sretanjem “srodne duše” stara je koliko i ljudska civilizacija. Ugovoreni brakovi su samo jedan primer toga kao i tradicionalno provodadžisanje koje je i dalje realnost u određenim kulturama.  Oglasi “lične prirode” datiruaju još iz 1600-tih kada su se pojavili u novinama. Sa te perspektive dating sajtovi deluju samo kao stara praksa u moderno doba. Ali pre nastanka samih sajtova za upoznavanje, kompjuter se koristio u svrhu spajanja osoba na osnovu njihovih karakteristika, stavova, koristili su se upitnici i algoritmi koji su izračunavali ko bi to bio “savršen par”.  

 Instant Psihodnevnicu možete pratiti na sajtu MultiRadija: https://multiradio.rs/podkast/  

Pratite nas i na: FB: @multiradions   https://www.facebook.com/multiradions/

TW: @MultiRadioNS    https://twitter.com/MultiRadioNS

Instagram: @multiradions   https://www.instagram.com/multiradions/

MixCloud: https://www.mixcloud.com/MultiRadio/

Koliko nam znači lajk?

Instant Psihodnevnica
Lajk je uveden 2009. na društvenu mrežu fb, pre toga je dve godine bio na čekanju, jer se osnivačima nije baš svidelo sve ono što može da donese sa sobom.

Lajk je uveden 2009. na društvenu mrežu fb, pre toga je dve godine bio na čekanju, jer se osnivačima nije baš svidelo sve ono što može da donese sa sobom. Ali jednom kada je upotrebljen pokazalo se da ima odličan uticaj na građenje socijalnih mreža i interakciju između korisnika, zatim promociju i vidljivost, bolje praćenje preferencija od velikog značaja za marketing, koji je opet presudan za fb.