Povratak utopije #2 / Socijalna slika Srbije / Zoran Stojiljković i Sarita Bradaš

Povratak utopije
U prvomajskom izdanju podkasta Povratak utopije želeli smo da iscrtamo socijalnu sliku Srbije.

U prvomajskom izdanju podkasta Povratak utopije želeli smo da iscrtamo socijalnu sliku Srbije. Svakodnevno preko medija slušamo o statističkim pokazateljima koji bi trebalo da nam objasne kako živimo u društvu prosperiteta. Ipak, na svojoj koži osećamo da je situacija daleko od prosperitetne.  

U drugoj epizodi podkasta Povratak utopije gosti su nam Zoran Stojiljković, predsednik sindikata UGS Nezavisnost i profesor na Fakultetu političkih nauka, i Sarita Bradaš, psihološkinja i istraživačica u Fondaciji Centar za demokratiju. Sa njima smo razgovarali o socijalnoj slici Srbije, plati za život, sindikatu, tranzicionim stranputicama i mogućnosti promene trenutnog stanja.  

 Više o konceptu plate za život možete pročitati na našem sajtu, na linku:  https://cpe.org.rs/publikacije/ccc-pozicioni-tekst-regionalna-najniza-plata-za-zivot-u-evropi/

Razgovor vodili: Bojana Tamindžija i Vladimir Simović
Produkcija: Žiška
Muzika: Risaund
Podrška: Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe, Brot fur die Welt  

Pratite nas!
Clean Clothes Campaign Srbija / Centar za politike emancipacije
https://cpe.org.rs/​​ 

YouTube
Facebook
Instagram
Twitter

Povratak utopije #1 / O radu na internetu / Galeb Nikačević i Miran Pogačar

Povratak utopije
U prvoj epizodi podkasta Povratak utopije gosti su nam Galeb Nikačević (Agelsat podkast) i Miran Pogačar (Udruženje radnika na internetu).

U prvoj epizodi podkasta Povratak utopije gosti su nam Galeb Nikačević (Agelsat podkast) i Miran Pogačar (Udruženje radnika na internetu). Sa njima smo razgovarali o tome šta uopšte znači rad na internetu, kako su počeli da rade na internetu, ali i o tome šta su sve problemi društva u kojem živimo i šta u njemu možemo menjati. 

U prethodnoj godini malo toga je moglo da pridobije pažnju javnosti pored pandemijske svakodnevice. Ipak, borba radnica i radnika na internetu za kratko vreme uspela je da postane jedna od važnijih i vidljivijih tema u našem društvu. Nakon što su iz Ministarstva finansija i poreske uprave najavili oporezivanje svih onih koji rade i zarađuju putem interneta, i to i do 5 godina unazad, vrlo brzo je došlo do pokretanja Udruženja radnika na internetu. U njemu su redove zbili svi oni kojima je ova pretnja počela da visi nad glavom. Kažu da ne žele da izbegavaju plaćanje svojih obaveza, ali ne iznenada i na način koji im može ugroziti egzistenciju. Kažu i da će ostati istrajni u svojim zahtevima, što su pokazali na protestu ispred zgrade Vlade Republike Srbije.  

Razgovor vodili: Bojana Tamindžija i Vladimir Simović
Produkcija: Žiška
Muzika: Risaund
Podrška: Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe, Brot fur die Welt  

Pratite nas!
Clean Clothes Campaign Srbija / Centar za politike emancipacije
https://cpe.org.rs/ 

YouTube
Facebook
Instagram
Twitter