#207 – Goran Lončarević, Davor Nikolić i Tatjana Nikolić / letnji rokenrol

Sceniranje
Gosti 207. epizode predstavili su nam muzičke projekte kojima se bave.
Gosti 207. epizode predstavili su nam muzičke projekte kojima se bave. To su bili:

– Goran Lončarević i Davor Nikolić, organizatori festivala Mount of Artan, koji su predstavili ovaj jedinstveni muzički događaj sa već 20-ogodišnjom tradicijom, koji se održava u podnožju planine Rtanj, uz veliku podršku Cefa i Zeke iz Novog Sada, zaduženih za zvuk,

i

– Tatjana Nikolić, članica Femix tima, koja je govorila o predstojećem Rok kampu za devojčice u Kruševcu i o nedavno objavljenoj godišnjoj kompilaciji domaćih ženskih bendova Femikseta, koja je ove godine doživela jubilarno 10. izdanje.

Muziku u ovoj epizodi birali su članovi mladog benda Izleti.

Voditelji: Marija Kozomara i Siniša Marček Duh

#206 – Svetlana Ivanov i Pavle Bugarski / umetnost edukacije – otvaranje kroz radionice

Sceniranje
U 206. epizodi govorili smo o umetničkim radionicama kao sredstvu za učenje i isceljenje.
U 206. epizodi govorili smo o umetničkim radionicama kao sredstvu za učenje i isceljenje. Svoja iskustva iz prakse s nama su podelili:

– Svetlana Ivanov, glumica i pozorišni pedagog, koja je posle dugogodišnjeg iskustva u savremenom pozorištu (Plavo pozorište, Pod Teatar, Asocijacija Miraž, Asocijacija Aletheia) osnovala Studio Pozorišni kaleidoskop. U poslednje vreme svoj rad fokusira na edukativni proces sa mladima različitih interesovanja radi razvoja unutrašnjeg sveta i kritičkog mišljenja,

i

– Pavle Bugarski, akademski slikar i voditelj likovnih radionica s korisnicima psihijatrijskih usluga u Udruženju Videa. Ove radionice se u kontinuitetu održavaju od 2016. godine, a fokusiraju se na druženje, komunikaciju i meditativno pražnjenje kroz likovni izraz.

Muziku u ovoj epizodi birala je Svetlana Ivanov.

Voditelji: Tamara Broćić i Aleksandar Kecman

#205 – Predrag Cvetičanin i Branko Milisković / otvara li se država za umetnike?

Sceniranje
Specijalna tema 205. epizode bili su konkursi za kulturu, raspisani za 2022. godinu.
Specijalna tema 205. epizode bili su konkursi za kulturu, raspisani za 2022. godinu. Rezultate svojih analiza predstavili su nam:

– Predrag Cvetičanin, rukovodilac Centra za empirijske studije kulture Jugoistočne Evrope (CESK), koji je predstavio glavne rezultate analize koju je Asocijacija NKSS obavila za konkurse na svim nivoima vlasti: od gradskih u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, preko pokrajinskih, pa do konkursa Ministarstva kulture i informisanja,

i

– Branko Milisković iz ULUS-a, koji je predstavio konkursnu politiku države u oblasti likovne i primenjene umetnosti, dizajna i arhitekture.

Muziku u ovoj epizodi birala je Irena Čučković, projektna menadžerka u Kulturanovi i novinarka u redakciji podkasta „Reaguj“, koja je učestvovala u analizi gradskih konkursa u Novom Sadu.

Epizodu vodili: Marija Rodić i Miloš Janjić

204 – Nikola Ilić i Alexander Zain / istraživanje granica

Sceniranje
U 204. epizodi ugostili smo Nikolu Ilića i Alexandera Zaina, koje smo pozvali jer se uklapaju u našu želju da malo popričamo o rezidencijama kao obliku umetničkog istraživanja.
U 204. epizodi ugostili smo Nikolu Ilića i Alexandera Zaina, koje smo pozvali jer se uklapaju u našu želju da malo popričamo o rezidencijama kao obliku umetničkog istraživanja.

Nikola Ilić je srpsko-švajcarski reditelj koji je sa životnom i profesionalnom partnerkom Corinom Schwingruber Ilić pokrenuo galerijski i rezidencijalni prostor Atelje Beograd, kao umetničku rezidenciju namenjenu švajcarskim umetnicima da provedu određeno vreme u Beogradu na razvijanju svojih ideja, koje su u većini slučajeva inspirisane našom kulturom, ljudima i gradom.

Alexander Zain je samostalni multimedijalni umetnik iz Beograda čije su glavne discipline savremena umetnička igra, umetnost performansa i video instalacije. Povod za njegovo gostovanje je njegova izložba „Waldeinsamkeit“, koja je nastala tokom njegovog rezidencijalnog boravka na obalama jezera Alajarvi u Finskoj.

Muziku bira ekipa Radija Plac iz Subotice.

Emisiju vode: Marija Rodić i Aleksandar Gubaš.

#203 – Miloš Tomić / voajerizam, nedovršeni radovi i edukacija

Sceniranje
U #203 epizodi gost nam je bio Miloš Tomić!
U #203 epizodi gost nam je bio Miloš Tomić!

Miloš je vizuelni i filmski umetnik, autor preko 60 kratkih, animiranih i dokumentarnih filmova, kolekcionar, kolažer i vrsni posmatrač sveta oko nas.

Uz sjajnu priču, Miloš nam je puštao i muziku, ali i zvučne filmove, radiofonije i neke zanimljive džinglove iz svojih radijskih dana. Ko ne posluša – ne zna šta propušta!

Voditelji: Luna Stevanović i Aleksandar Kecman

#202 – samo samoorganizacija studenta spašava / Darko Sretić i Sara Kecman

Sceniranje
U #202 epizodi ugostili smo Darka Sretića i Saru Kecman, studente fotografije Akademije umetnosti Novi Sad.
U #202 epizodi ugostili smo Darka Sretića i Saru Kecman, studente fotografije Akademije umetnosti Novi Sad.
Razgovarali smo o samoorganizaciji i saradnji studenata na umetničkim fakultetima , kao i o tome kako je ova praksa u njihovom slučaju rezultovala u izložbi Projekat EXP – San koja će prikazati radove preko 70 studenata sa sva tri departmana Akademije umetnosti Novi Sad. https://www.facebook.com/events/368096142048376/

Emisiju vode Sofija Balać i Siniša Marček Duh. U pauzama slušamo pesme sa Sofijine liste.

#201 – I REČI I DELA / Ognjenka Lakićević (Autopark) i Dejan Drobac (Virvel)

Sceniranje
PRVE DVE DECENIJE 21. VEKA

U #201 epizodi u gostima su nam bili Dejan Drobac (Virvel) i Ognjenka Lakićević (Autopark).

PRVE DVE DECENIJE 21. VEKA

U #201 epizodi u gostima su nam bili Dejan Drobac (Virvel) i Ognjenka Lakićević (Autopark).

Reči pokreću na dela, a od početka novog veka na domaćoj sceni reči se koriste u najrazličitije svrhe. Postoji nekolicina koja je za to vreme uspela da savlada veštinu savijanja reči, kao jezički i muzički alhemičari. U novoj epizodi otvorili smo vrata studija bezvremenom bendu Virvel i svevremenoj Ognjenka Lakićević, pesnikinji koja stvara muziku sa bendom Autopark i samostalno. Sa njima o prvih 20 godina rada u umetnosti, o stvaranju scene, onome što ih je oblikovalo, odnosu sa publikom, kontinuitetu, doslednosti i iskrenosti.

Voditeljke: Tamara Broćić i Marija Kozomara.

#200 – Marina Milanović i Uroš Krčadinac / priroda i društvo

Sceniranje
U jubilarnoj #200 epizodi ugostili smo Uroša Krčadinca i Marinu Milovanović.
U jubilarnoj #200 epizodi ugostili smo Uroša Krčadinca i Marinu Milovanović. Sa jedne strane imamo digitalno, sa druge analogno. Stopiranje i kaučsurfovanje po Africi, ili skok do Rima po svoju dozu sunčanih trgova i lepih kvaka. Oboje su višenagrađivani u svojim poljima, oboje edukatori u umetnosti, oboje iskreni u svom izražaju. Razgovarali smo o tome šta ih spaja kao autore (hint: priroda i društvo), kako su se snašli u ulogama predavača, šta ima novo kod njih i sa tim u vezi, osvrnućemo se i na Uroševu aktuelnu izložbu u Galeriji Doma kulture Studentski grad “Onda porasteš a mape postanu strašne”.
Voditeljke: Luna Stevanović i Sofija Balać
Muziku su birali Uroš i Marina.

#199 – Ima li para od knjiga? (nema) / Lazar Pavlović i Novak Guslov

Sceniranje
U 199. epizodi razgovarali smo sa piscem Lazarom Pavlovićem (Priče o Adamu, izdavač: Enklava) i prevodiocem/ izdavačem Novakom Guslovom (Red Box).
U 199. epizodi razgovarali smo sa piscem Lazarom Pavlovićem (Priče o Adamu, izdavač: Enklava) i prevodiocem/ izdavačem Novakom Guslovom (Red Box). Dva mlada čoveka koja, iz različitih pozicija, ulaze na književnu scenu. Ko je pisac, ko je izdavač, ima li novca u tome (nema), zašto bi neko želeo time da se bavi, šta se u Srbiji najviše čita i koji je put od napisane prve rečenice do izdavanja knjige.
Voditelji: Aleksandar Kecman i Marija Kozomara.
Muziku bira Novak Guslov.

#198 – toksična produktivnost i kult eksploatacije u kulturi / sa Oliverom Mitić

Sceniranje
Plaćaju li umetnici račune?
Plaćaju li umetnici račune? Može li kirija da se plati potpisom i izvanrednom prilikom da učestvuješ u sjajnom kulturno-umetničkom projektu? Da li ‘viši cilj’ podrazumeva i da ćemo zažmuriti na mobing?

U 198. epizodi razgovarali smo sa Oliverom Mitić, književnicom i autorkom brojnih tekstova, kolumni i eseja (između ostalog: https://www.mladi.org.rs/toksicna-produktivnost-kult-eksploatacije-u-kreativnim-industrijama/?fbclid=IwAR2JwIgozuz1R1hdG_Dop36ur65sv-nXOamExoxjpAs2lMQSV5Ero-NjeaI). Ovo je samo početak bavljenja temom eksploatacije u kulturi, toksične produktivnosti i svega što ide uz ‘prijateljsko radno okruženje’. Materijala nikad dosta pa uskoro (khm prvi maj khm) očekujte i nastavak ✌🏻
Emisiju su vodile Milica i Kća. Za muziku su u jednom lepom timskom radu zaslužne sve po malo 🙂