#189 – Andrija Stojanović + Miloš Desko Ćosović / neformala

Sceniranje
Htedosmo dva na dva, pretoči se u tri na jedan…šta ti sviraš i koliko si vredan?
Htedosmo dva na dva, pretoči se u tri na jedan…šta ti sviraš i koliko si vredan?

Poslednja epizoda dvanuladvajedan godine, zaplitanje jezikom i pregršt otvorenih tema svakodnevnice. Andrija regularno komforan, Desku prvih dva sata radija u životu. Da li ćemo uspeti da sviramo pod autoritetima ili će tehnika zameniti analogne voditelje studijskog glamura?

Jela i Nemanja u sevdahu, vodili temu svaku.

#188 – Sceniranje samostalnosti / Katarina Marković, Maša Seničić

Sceniranje
Mirno more, nemirni ljudi.
Mirno more, nemirni ljudi.

U 188. emisiji emitovanoj 20. decembra Milica i Džo ugostile su dve lavice, Katarinu i Mašu i sa njima razgovarale o fotografiji, filmu, mogućnostima mladih umetnica i „samostalnosti” u ovim krugovima.

Katarina Marković je vizuelna umetnica i fotografkinja koja je izlagala na mnogim grupnim izložbama i dve samostalne “Body Postcards” (’20.) i “I’m too sad to tell you why “(‘21.). Bavi se autorskom, portret i modnom fotografijom. U drugom uglu je Maša Seničić, scenaristkinja i pesnikinja, ko-selektorka programa “Hrabri Balkan” u okviru Festivala autorskog filma, jedna od osnivača i koordinatorka programa Filmkulture..i to kad nije predavačica, urednica, novinarka, itd.

Smestite se udobno i toplo i poslušajte šta ove devojke imaju da kažu, ali i muzičku podlogu iz filmova prikazanih na manifestaciji „Kratke noge“ gde je pet mladih rediteljki (Aglaja Filipović, Olga Milisavljević, Dora Jung, Hana Piščević, Viktorija Samardžić) pokazalo svoje radove.

#187 – manifestacija „Najkraći dan“ + zavejane priče

Sceniranje
Tog ponedeljka emisiju su vodili Jela i Nemanja, ugostivši Nikolu Stojanovića koji je sa nama pričao o predstojećoj manifestaciji „Najkraći dan“.
Tog ponedeljka emisiju su vodili Jela i Nemanja, ugostivši Nikolu Stojanovića koji je sa nama pričao o predstojećoj manifestaciji „Najkraći dan“.
Kao jedan od umetničkih direktora ovogodišnjeg izdanja manifestacije, Nikola nam je ispričao sve zanimljivosti ovog festivala kratkometražnih filmova, kakav format publika može da očekuje i kako su raspoređene filmske kategorije i propratni događaji. Posebno ističe inovativnost, istraživanje i filmski jezik kratkih filmova u kategoriji amaterskih radova.
Nakon priče o festivalu, sa Nikolom smo otvorili i teme vezane za njegovu profesiju, način na koji trenutno radi i funkcioniše, njegove lične aspiracije kada je u pitanju režiranje i slične teme da u prvom bloku „ubijemo“ vreme.
A ubijali smo vreme, jer smo u drugom bloku trebali imati gosta. A i teme. Gost je bio planiran, al’ je osto zavejan….poslao je priče i kao slušalac kliče. Sve to možete čut’ u drugom delu programa…Pozdrav za Deska uz parolu – Smanjite sneg!

#186- Tadej Vaukman + Kolxoz kolektiv

Sceniranje
Kolažirani intervjui, zvuci ulice i haustora i eklektična plejlista čine 186.
Kolažirani intervjui, zvuci ulice i haustora i eklektična plejlista čine 186. Sceniranje u kojem smo razgovarli sa slovenačkim umetnikom Tadejem Vaukmanom i Viktorom Vejvodom iz kolektiva Kolxoz. Na izložbi „Pristine Dump“ otvorenoj u galeriji U10 od 2-18. decembra, predstavljeni su Tadejevi eksperimenti u mediju kolaža, crteža i aproprijacije. Viktor Vejvoda govori o fenomenima Kolxoz kolektiva, koji deluje na relaciji Tiraspolj/Prag/Kišinjev i bavi se aktiviranjem društvenih prostora putem štampanih-samizdat materijala koristeći zastarele tehnologije- od fax mašine do termalnog štampača. Kolxoz je boravio u centru za sliku i tekst Fusnota na jednonedeljnoj umetničkoj rezidenciji.

Muzički urednik prvog bloka- Tadej, a numere iz drugog bloka priredio Viktor.

Intervjue vodila Mia

#184 – festival „Na sopstveni pogon“ + Novi Obrt, Nikola i rizograf

Sceniranje
U okviru poslednje epizode Sceniranja, pričali smo o festivalu „Na sopstveni pogon“ koji se već sedmi put održava svugde, samo ne u Beogradu.
U okviru poslednje epizode Sceniranja, pričali smo o festivalu „Na sopstveni pogon“ koji se već sedmi put održava svugde, samo ne u Beogradu. Jasno je da se radi o decentralizaciji, i to uspešnoj, gde su ove godine uključene organizacije iz četiri grada (Zrenjanin, Smederevo, Užice i Kruševac). Detaljne informacije o kontekstu festivala, kulturnom programu kao i budućim planovima su sa nama podelile programske koordinatorke ovogodišnjeg izdanja. Organizator festivala je NKSS.
A nakon Maje i Sanje, pustili smo spremljeni prilog i pokušali da odgovorimo na pitanje „šta je to rizograf?“! Izmešane tropske informacije prolaznika u Uličnoj galeriji kao i teorijsko objašnjenje koje nam je dao Nikola iz štamparije Novi obrt su do kraja uspeli da odgonetnu o kakvoj je to mašini reč! Ili možda nisu.

Gošće: Maja Ćurčić i Sanja Radulović ispred festivala „Na sopstveni pogon“
Muzički urednik: Predrag Karanjac
Prilog snimile i pripremile: Jovana Lutovac i Jelena Mijić
Voditelj: Nemanja B.

#183 Iva Kuzmanović + Mikro FAF

Sceniranje
Od limba do pakla…
Od limba do pakla… U 184. epizodi Sceniranja razgovarali smo sa vizuelnom umetnicom Ivom Kuzmanović o njenoj samostalnoj izložbi „Putovanje kroz bezizlaz, III tom“ postavljenoj u galeriji Remont od 8.11-27.11.2021. Izložba predstavlja vizuelizaciju njenog kontinuiranog preispitivanja definisanih odnosa između individua, predmeta, kolektiva i sredine. Kroz taj proces, Iva preuzima pejzaž kao glavni motiv svojih radova, tehnički se ne udaljavajući previše od medija. U drugom bloku Marija Rodić govori o 12. izdanju Mikro FAF festivala održanog od 12. do 14. novembra u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Beogradu. Fokus ovogodišnjeg izdanja festivala je na filmovima koji se bave odgovorima na pitanja o kreativnom procesu umetnika dok je u limbu – emotivnom, umetničkom, telesnom, socijalnom, duševnom, globalnom.

Plejlistu sastavila je Jelena Bandin iz udruženja Kulturna zona K3 iz Novog Kneževca.

#182 – projekat „CURIOUS“ + FLUX Radio

Sceniranje
U ovom izdanju Sceniranja, Tijana Mićanović je kao prva gošća sa nama pričala o spoju nauke i umetnosti, koji se nedavno desio na Fakultetu dramskih umetnosti.
U ovom izdanju Sceniranja, Tijana Mićanović je kao prva gošća sa nama pričala o spoju nauke i umetnosti, koji se nedavno desio na Fakultetu dramskih umetnosti. Spajanje je nastalo tokom festivala „Theatre of Wonder“ u okviru međunarodnog projekta „CURIOUS“, u kom su se desila dva performativna predavanja, projekcije video radova i filmova, kao i jedna predstava. Za više o samom konceptu ovogodišnjeg projekta „CURIOUS“ kao i o detaljima samih događaja, možete posetiti https://fdu.bg.ac.rs/en/faculty/projects/curious ili preslušati prvi deo emisije u kojem Tijana deli svoje iskustvo prilikom organizovanja i produkcije festivala.

Stolice i mikrofone u drugom delu preuzimaju Miljana Milojković i Nađa Marjanović. FLUX radio je opet u etru, a naše gošće su tokom emisije podelile sa nama istorijat radia, njegovu funkciju kao i ovogodišnji program. Zašto je ovaj radio „suviše frekventan“, možete pogledati na https://fluxradio.rs/ gde se već sada nalaze materijali emitovanih emisija.

Nikola Budanović (džezbollah, VD DIR, mgc party) – epizoda #181

Sceniranje
Nikola Budanović, kao jedini gost tog ponedeljka.
Nikola Budanović, kao jedini gost tog ponedeljka.

Anegdote o poznanstvima i nekom veselijem Beogradu koje se pretapaju u priču o projektu „džezbollah“ i preprliću sa islandskom noise umetnicom „VD DIR“, a kulminiraju prisećanjem improvizovanog bazena, čoko-fontane i gomilom sjajne energije tog poslednjeg dana leta 2019. godine.

Preslušan EP benda džezbollah, pušten segment nastupa iz Barrarinhe noise umetnice VD DIR i emisija okončana vanvremenskim hitom „O zone – Numa Numa“.

Jela i Nemanja, vodili tu noć

#180 Mirza Dedać

Sceniranje
Veći deo 180. epizode Sceniranja Jela je provela u razgovoru sa Mirzom.
Veći deo 180. epizode Sceniranja Jela je provela u razgovoru sa Mirzom. Mirza Dedać, rođen je i odrastao u Beogradu, a školovao se na Fakultetu likovnih umetnosti, na slikarskom odseku, a više o njegovim radovima možete saznati ovde https://cargocollective.com/mirzadedac. U ovoj emisiji nismo imali klasičan domaćinsko-gostovski pristup, već smo ćaskali sve u šesnaest, o Mirzinim radovima, o komunikaciji umetničkog rada ka publici, propratnim tekstovima, studiranju i još koječemu. Od našeg razgovora odmarali ste uz muziku u izboru Milice Radumilo, producentkinje koja radi u pozorištu i na filmu. Takođe smo poslušali i zvuk sa izložbe „Terrestrial Oddities 2“ koja se održava u Domu omladine Beograda do 29. oktobra, a o kojoj smo govorili u pretprošloj emisiji.