Sceniranje #174 // Sanja Radulović i Jovana Lutovac

Sceniranje
Sezonu 2021/2022 smo započeli uz najavu festivala Cirkobalkana u organizaciji Cirkusfere(RS) i Cirkorame(HR).
Sezonu 2021/2022 smo započeli uz najavu festivala Cirkobalkana u organizaciji Cirkusfere(RS) i Cirkorame(HR). Sanja Radulović je prezentovala glavni program, kao i propratne aktivnosti festivala koje se sastoje od koncerata, jam-ova, radionica i handmade bazara. Deveto po redu izdanje šatorskog spektakla je prateći program ovogodišnjeg „udvojenog“ Bitef festivala.
Sledeća gošća i govornik u emisiji je bila Jovana Lutovac, koja je slušaocima približila svoju drugu samostalnu izložbu pod nazivom „Epske žene teku nam kroz vene“. Izložba je postavljena u „Staroj kapetaniji“ i sastoji se od multimedijalnih sadržaja koji definišu tematiku epike.

Muzički urednik je bio Miloš Dimitrijević, muzičar koji se bavi ambijentalnom i improvizovanom muzikom samostalno ili u okviru ad hoc sastava.

Voditelji, neformalno – Jela i Nemanja

#173 Letnji specijal (Ilustress, Jednostavno rečeno, Jelina posla)

Sceniranje
U veoma neformalnom letnjem razgovoru sa Srđom Dragovićem i Radovanom Vukasovićem iz ilustratorskog kolektiva Ilustress iz Crne Gore i Ivanom Bogićević Leko iz udruženja Jednostavno rečeno dotakli smo se raznih važnih i zanimljivih tema.
U veoma neformalnom letnjem razgovoru sa Srđom Dragovićem i Radovanom Vukasovićem iz ilustratorskog kolektiva Ilustress iz Crne Gore i Ivanom Bogićević Leko iz udruženja Jednostavno rečeno dotakli smo se raznih važnih i zanimljivih tema. Srđa i Radovan zadesili su se u Beogradu povodom prve ikada izložbe kolektiva, koja je bila održana u Uličnoj galeriji. Grupa Jednostavno rečeno traga za pričama o kulturnom i industrijskom nasleđu, a o FAP-u iz Priboja, dosadašnjem radu i planovima za budućnost pričala nam je Ivana. Jelana Mijić je iz uloge voditeljke u jednom momentu postala gost i otkrila više o izložbi „Jelina posla“ koju priprema. Voditelji i muzički urednici su bili i Jovana Lutovac, Nemanja Bošković i Miloš Janjić.

#172 Sceniranje/ studenti FLU 2021

Sceniranje
Ugostili smo studente FLU-a Nevenu Ostojić, Aleksandra Lazara, Katarinu Bošković, Tijanu Petrović, Bogdana Đukanovića i Lazara Stojića koji su izlagali u okviru završne izložbe Fakulteta likovnih umentosti.
Ugostili smo studente FLU-a Nevenu Ostojić, Aleksandra Lazara, Katarinu Bošković, Tijanu Petrović, Bogdana Đukanovića i Lazara Stojića koji su izlagali u okviru završne izložbe Fakulteta likovnih umentosti. Razgovarali smo o pripremi same izložbe koju možete pogledati u svim zgradama FLU-a do 22. juna, ali i školovanju uopšte, uslovima rada, inspiracijama i aspiracijama.

U drugom bloku, donosimo prilog sa na krovne terase Kvake 22. U spontanom razgovoru sa Dušanom Savićem i zatečenim drugarima popričali smo između ostalog i o izložbi studenata FLU i multimedijalnoj izložbi Vortex koja je otvorena u Kvaci 22, a koju je osmislilo troje autora Vanessa Benito Gonçalves (Portugal), Chenipe Andreja Krstić (Srbija), Sini Moilanen (Finska).

Za današnji muzički izbor zahvaljujemo se Dunji Crnjanski, pijanistkinji iz Novog Sada koja se bavi savremenom i improvizovanom muzikom.

#170 Jelena Milićević „25. maj“, Nađa Kračunović „Future Nostalgia“, bazeni na filmu

Sceniranje
U #170 Sceniranju donosimo vam prilog o izložbi „25. maj“ Jelene Milićević koja je otvorena u Uličnoj galeriji 4. juna.
U #170 Sceniranju donosimo vam prilog o izložbi „25. maj“ Jelene Milićević koja je otvorena u Uličnoj galeriji 4. juna. Razgovarali smo sa autorkom o njenoj novoj seriji crteža, sportu i umetnosti, intimnim i javnim prostorima, zgodnim spasiocima i prisluškivanju razgovora u saunama, o radu izvan i okolo umetnosti.

U drugom bloku uhvatili smo talase radija „Future Nostalgia“ koji je deo završnog master projekta umetnice Nađe Kračunović na Univerzitetu Bauhaus u Nemačkoj. Umetnica se bavi fenomenom prisluškivanja i gradi prvi „Eavesdropshop“ na svetu unutar kojeg se čuju zvuci Future Nostalgia radija. Projekat je deo završne izložbe koja se događa u zgradi bivše policije istočne Nemačke (STASI).

Muzički koktel pripremili voditeljski duo Mia & Miloš:
U ovom izdanju Sceniranja opustite se uz zvuke šuma vode, jer brćkaćemo se u bazenima zajedno sa likovima iz kultnih filmova svetske kinematografije.

#169 SilenTrio (Darko & Christina) / Prolećna izložba ULUS-a (Milica Ivić) / DJ Gnezdo

Sceniranje
U 169.
U 169. Sceniranju imali smo priliku da ugostimo Silent Trio, koji čine Darko Dragičevića i Christina Ciupke, imetnici iz Berlina koji su trenutno na rezidenciji u StationOne, programu koji realizuje Stanica – Servis za savremeni ples. Oni nam pričaju kako rade zajedno u Berlinu i šta se sve za njih krije iza jugoslovenskih spomenika, kao i koliko teorijsko predznanje je potrebno da bi se sa njima otišlo u šetnju.
Drugi deo emisije posvećen je Prolećnoj izložbi ULUS-a, koja nosi naziv Nevidljivi portret i može se poseiti do 4. juna u UP Cvijeta Zuzorić. Doznali smo i šta je polumrak i koliko povoljno utiče na zajedništvo i na posmatranje umetničkih dela. To ne bi bilo moguće bez asistencije Milice Ivić koja uredno zbunjuje Mašu svojim pojavljivanjima u različitim funkcijama i različitim povodima.
Muzičku listu nam je pripremio Nenad Dimitrijević, član kolektiva AKC Gnezdo iz Kruševca.
Voditeljke: Džo i Maša

#168 Stereovizija – Simptomi budućnosti; FIST festival & Predstava „Bruklin i mačke u kontejnerima“

Sceniranje
#168 Sceniranje ugostilo je Mirjanu Dragosavljević, kustoskinju i teoretičarku umetnosti i Sanju Radulović, radnicu u kulturi, a one predstavljaju izložbu Simptomi budućnosti: Izložba u kutiji.
#168 Sceniranje ugostilo je Mirjanu Dragosavljević, kustoskinju i teoretičarku umetnosti i Sanju Radulović, radnicu u kulturi, a one predstavljaju izložbu Simptomi budućnosti: Izložba u kutiji.
Sa njima pričamo na koje sve načine je moguće da se odupremo nametnutoj hiperpodukciji umetnosti, i koliko je važno da se iznova propituje istorijsko i kulturno nasleđe, radi refrešovanja društvih narativa.

Sa FIST festivala, Vida Davidović, dramaturškinja i Marija Kalanj, producentkinja, upoznaju nas sa programom festivala i predstavom – Bruklin i mačke u kontejnerima, u režiji Andreje Kargačin.
Propitujemo zajedno načine na koji društvo i sama žena, shvata seksualnu traumu i shvata (svoju) seksualnu traumu, i ustaljene patrijarhalne modele ponašalja koji oblikuju mlade.

Muziku je pripremila, Mariza Pavlović, muzičarka, kostimografkinja, i master diplomirana modna dizajnerka. Osnivačica je i ženskog benda „Jailbait“, i bila član benda „Kontraudar“.

Emisiju vodio Miloš Janjić

#167 Maja Bekan i arhitektonski kolektiv Beta

Sceniranje
U 167. emisiji razgovarale smo sa multimedijalnom umetnicom Majom Bekan o njenoj praksi, recentnim projektima, životu u Holandiji uz konstantno izmeštanje u nove teritorije kao i o specifičnim radovima koji počivaju na metodologijama „medijacije“ i „delegacije“ umetničke produkcije.
U 167. emisiji razgovarale smo sa multimedijalnom umetnicom Majom Bekan o njenoj praksi, recentnim projektima, životu u Holandiji uz konstantno izmeštanje u nove teritorije kao i o specifičnim radovima koji počivaju na metodologijama „medijacije“ i „delegacije“ umetničke produkcije.

Takođe, možete čuti i intervju sa rumunskim kolektivom „Beta“ čija se izložba „Enough is Enough“ prikazana na Temišvarskom bijenalu arhitekture (BETA) 2020 mogla pogledati u galeriji Kolektiv u okviru 16. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA).

Muzička lista je nastavak prethodne emisije i numera koje je priredio kompozitor Damjan Jovičin.
Emisiju pripremile i vodile Jela i Mia.

Sceniranje / #166 / Marija Bajčetić (NP, UBUS, FKM, Baletska škola „Lujo Davičo“) – specijal

Sceniranje
Još jedna epizoda u maniru specijala, gde je 2h posvećeno jednoj bitnoj gošći.
Još jedna epizoda u maniru specijala, gde je 2h posvećeno jednoj bitnoj gošći.

Reč je o Mariji Bajčetić, solisti baleta “Narodnog pozorišta”, aktuelnoj predsednici UBUS-a (“Udruženje baletskih umetnika Srbije”) i pedagoga u baletskoj školi “Lujo Davičo”.

Maja je u prvom delu emisije podelila svoj istorijat, tok obrazovanja i karijere, različite saradnje kao i njen dugogodišnji plesni angažman u Narodnom Pozorištu. Uz osvrt na neke od stubova umetnosti koji su neophodni da se poštuju ukoliko planirate da opstanete kao umetnik, opisala je i to kako su deca u njeno vreme bila involvirana u okviru pozorišta i kako su se tadašnji i sadašnji pristupi različiti.

U nastavku emisije smo pričali o trenutnim pozicijama u kojima Maja aktivno deluje. Izdvajamo da je tokom prošle a i tekuće godine, radila kao asistent koreografa u okviru čak tri projekta koji su izvedeni u Narodnom Pozorištu.

Muzički urednik ove emisije je bio Damjan Jovičin.

Voditelj: Nemanja Bošković

Sceniranje #165 Darka Radosavljević Vasiljević o Miomiru Grujiću Fleki i radiju Šišmiš

Sceniranje
Sa nama u emisiji bila je Darka Radosavljević Vasiljević, urednica monografije „Javni Ilegalac“ posvećene legendarnom Miomiru Grujiću Fleki, kao i kustoskinja istoimene izložbe održane u Salonu Muzeja savremene umetnosti i izložbe „Akt by Fleka“ u galeriji Remont.
Sa nama u emisiji bila je Darka Radosavljević Vasiljević, urednica monografije „Javni Ilegalac“ posvećene legendarnom Miomiru Grujiću Fleki, kao i kustoskinja istoimene izložbe održane u Salonu Muzeja savremene umetnosti i izložbe „Akt by Fleka“ u galeriji Remont.

Miomir Grujić – Fleka je fenomen koji je obeležio urbanu kulturu osamdesetih i devedesetih u Srbiji i pomerio mnoge granice percepcije umetničkog stvaralaštva. Pokrenuo je više inicajtiva koje su snažno uticale na razvoj urbane kulture, od kojih su najzanačjnije: klub Akademija, Radio Šišmiš i projekat Urbazona. U časopise i novine sa kojima je sarađivao, ili ih uređivao, unosio je provokativne, angažovane tekstualne i grafičke sadržaje. Kao vizuelni umetnik delovao je od sredine do kraja osamdesetih unevši na tadašnju recentnu umetničku scenu drugačiji senzibilitet i odnos prema umetničkom stvaralaštvu…

Muzičku podlogu kolažirao Stefan Ljumov

Voditeljke: Mia i Jela