#218 – Mihajlo Vitezović, Marija Rodić / festivalske alternative

Sceniranje
Novembar je mesec filmskih festivala, pa smo 218. epizodu Sceniranja posvetili nezavisnim filmskim festivalima i njihovoj borbi za opstanak.
Novembar je mesec filmskih festivala, pa smo 218. epizodu Sceniranja posvetili nezavisnim filmskim festivalima i njihovoj borbi za opstanak. Ogledni festivali za ovaj razgovor bili su nam Festival srpskog filma fantastike, koji je ovog novembra imao svoje 16. izdanje, i festival MikroFAF, koji je imao 13. izdanje.
S nama su razgovarali:

– Mihajlo Vitezović, direktor programa Festivala srpskog filma fantastike. Apsolvent je na masteru Multimedijalne režije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i autor scenarija više igranih i dokumentarnih filmova. Sa Marijom Stanojević je pokretač filmskog festivala Odraz strave.

– Marija Rodić, umetnička direktorka MikroFAF-a od njegovog nastanka 2010. Filmska je rediteljka i predvodnica Udruženja Satibara, kao i osnivačica inkluzivnog kinokluba „Moj krupni plan“. Često vodi filmske radionice i kampove sa mladima u ruralnim i urbanim sredinama.

Emisiju vodili: Tamara Broćić i Aleksandar Gubaš

Izbor muzike: Lazar i Petar Bačkonja

#217 – Jasna Kinđić, Simonida Dević / kabare i poezija, isceljenje i aktivizam

Sceniranje
U ovoj epizodi Sceniranja predstavili smo Kabare Nebula, multiumetnički kolektiv stvoren sa ciljem povezivanja izvođača na sceni međusobno i sa publikom u trenutku stvaranja, koji na mnogo nivoa oslobađa, isceljuje i duboko transformiše sve učesnike.
U ovoj epizodi Sceniranja predstavili smo Kabare Nebula, multiumetnički kolektiv stvoren sa ciljem povezivanja izvođača na sceni međusobno i sa publikom u trenutku stvaranja, koji na mnogo nivoa oslobađa, isceljuje i duboko transformiše sve učesnike. Svaki performans je improvizacija i neponovljiv je, a i nastup u ovoj epizodi bio je performans uživo. Govorili smo i o performativnoj dimenziji poezije.
Gosti:

– Jasna Kinđić, profesorka engleskog u penziji, prevoditeljka, filološkinja, pevačica, radio voditeljka i autorka poezije i kratkih priča, osnivačica i organizatorka Kabarea Nebula.

– Simonida Dević, pesnikinja, sociološkinja, aktivistkinja, sportistkinja i velika pristalica održive mode, trudi se da kroz poeziju ta interesovanja poveže.

Specijalna gošća: Hemnalina Miresković, violina

Emisiju vodili: Siniša Marček Drvoduh i Aleksandar Gubaš.

Izbor muzike: Drvoduh

#216 – Mila Jovanović, Aleksandar Lazar / umetnost, nauka i sinestezija

Sceniranje
Ovu epizodu posvetili smo dodirnoj tački nauke i umetnosti, povodom festivala Pozorište čuda koji je bio u toku u Beogradu, u organizaciji Laboratorije interaktivnih umetnosti FDU.
Ovu epizodu posvetili smo dodirnoj tački nauke i umetnosti, povodom festivala Pozorište čuda koji je bio u toku u Beogradu, u organizaciji Laboratorije interaktivnih umetnosti FDU. U studiju su nam bili:

– Mila Jovanović, direktorka marketinga festivala Pozorište čuda, diplomirala je molekularnu biologiju i studira produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti.

– Aleksandar Lazar, multimedijalni umetnik, završio je grafiku na FLU, bavi se muzikom i video artom. Koautor je sinestetičkog performansa „Vidi muziku! Slušaj slike!“, koji je na programu ovogodišnjeg festivala Pozorište čuda.

Emisiju vodili: Tamara Broćić i Siniša Marček Drvoduh.

Izbor muzike: Aleksandar Lazar.

#215 – Katarina Kostandinović, Jana Gligorijević, Sanja Krsmanović Tasić / 59. oktobarac

Sceniranje
Poslednjeg dana oktobra, u 215. epizodi, govorili smo o ovogodišnjem Oktobarskom salonu, 59. po redu, a u gostima su nam bile:

– Katarina Kostandinović, asistentkinja umetničke direktorke 59.

Poslednjeg dana oktobra, u 215. epizodi, govorili smo o ovogodišnjem Oktobarskom salonu, 59. po redu, a u gostima su nam bile:

– Katarina Kostandinović, asistentkinja umetničke direktorke 59. Oktobarskog salona, završila je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu i radi kao koordinatorka programa galerije Podroom u Kulturnom centru Beograda.

– Jana Gligorijević, koordinatorka programa 59. Oktobarskog salona, takođe je diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a radi kao koordinatorka programa galerije Artget (KCB).

– Sanja Krsmanović Tasić je blizu četiri decenije prisutna na međunarodnoj i domaćoj sceni u oblastima umetičke igre, pozorišta, performansa, plesne i dramske pedagogije i teorije, a na 59. Oktobarskom salonu učestvuje sa predstavom „Marija Ručara“, u okviru saradnje Asocijacije NKSS (Festivala Na sopstveni pogon) i Oktobarskog salona.

Emisiju vodili: Tamara Broćić i Aleksandar Gubaš.

Muziku je birala vajarka Anđela Grabež.

# 214 – Sanja Radulović, Milica Pekić / i dalje na sopstveni pogon

Sceniranje
U više gradova Srbije u toku je festival „Na sopstveni pogon“, kao centralni godišnji događaj Asocijacije NKSS, pa je 214. epizoda Sceniranja bila posvećena predstavljanju programa ovog festivala.
U više gradova Srbije u toku je festival „Na sopstveni pogon“, kao centralni godišnji događaj Asocijacije NKSS, pa je 214. epizoda Sceniranja bila posvećena predstavljanju programa ovog festivala. U gostima su nam bile:

– Sanja Radulović je samostalna umetnica koja se bavi savremenim cirkusom od 2010. godine, sa specijalizacijom u oblasti vazdušnih akrobacija. Od 2020. godine je jedna od koordinatorki festivala Na sopstveni pogon.

– Dr. Milica Pekić je istoričarka umetnosti i kustoskinja iz Beograda. Aktivno je angažovana na nezavisnoj kulturnoj sceni više od decenije i ko-osnivačica je organizacije KIOSK.

Emisiju vodili: Aleksandar Kecman i Luna Stevanović

Muziku je birala Mimi Šormaz iz subotičkog festivala GIFEST.

#213 – Olga Košarić, Marija Kovačina / montaža atrakcija

Sceniranje
U 213. epizodi Sceniranja bavili smo se montažom, zvukom i muzikom u filmu, kao suštinskim elementima filmskog dela o čijim stvaraocima se ne govori dovoljno.
U 213. epizodi Sceniranja bavili smo se montažom, zvukom i muzikom u filmu, kao suštinskim elementima filmskog dela o čijim stvaraocima se ne govori dovoljno. Zato smo u gostima imali dve mlade i nagrađivane montažerke koje se bave i muzikom:

– Olga Košarić je montirala nekoliko kratkih filmova prikazanih i nagrađivanih na domaćim i stranim festivalima, a prošlog meseca je dobila specijalno priznanje Venecijanskog filmskog festivala za montažu filma „Da li ste videli ovu ženu?“ (D. Zorić, M. Gluščević). Bavi se i psihologijom muzike i interdisciplinarnim istraživanjem filmske muzike.

– Marija Kovačina je inženjer multimedijalnih tehnologija sa usmerenjem na audio i video postprodukciju. Njena glavna interesovanja i oblasti delovanja su filmska i video montaža i dizajn zvuka za film, a pored toga bavi se i VJ-ingom, muzičkom produkcijom i multimedijom u pozorištu.

Muziku su birale gošće.

Voditelji: Tamara Broćić i Aleksandar Gubaš

#212 – Ivana Jovanović Arsić, Ksenija Đurović / kss, kss, nkss…

Sceniranje
212. epizoda Sceniranja posvećena je godišnjoj skupštini Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, održanoj 7-9. oktobra u Užicu.
212. epizoda Sceniranja posvećena je godišnjoj skupštini Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, održanoj 7-9. oktobra u Užicu. Pored toga, predstavili smo i projekat „Rodna ravnopravnost rađa kulturnu raznolikost“, koji realizuje ANKSS uz finansijsku podršku UNESCO-vog Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost.
Gošće:

– Ivana Jovanović Arsić iz Udruženja Kulturis je master hispanistike i menadžmenta u kulturi, a uže oblasti njenog interesovanja su razvoj publike u institucijama i organizacijama kulture i edukacija mladih u oblasti kulture i umetnosti. Poslednjih godina posebnu pažnju posvetila je temi razvoja publike u javnim bibliotekama.

– Ksenija Đurović je menadžerka u kulturi, producentkinja BITEF festivala i bivša članica Upravnog odbora Asocijacije NKSS.

Muziku je birala Sandra Maksimović iz kruševačkog Kulturociklina, jedne od 13 novih članica primljenih u ANKSS na ovogodišnjoj skupštini.

Voditelji: Marija Rodić i Aleksandar Gubaš

#211 – Ana Vrbaški / muzika tela

Sceniranje
U 211. epizodi predstavili smo Novi balkanski ritam, prvi festival telesne muzike u Srbiji i regionu, održan od 22. do 25. septembra u Sremskim Karlovcima.
U 211. epizodi predstavili smo Novi balkanski ritam, prvi festival telesne muzike u Srbiji i regionu, održan od 22. do 25. septembra u Sremskim Karlovcima. O ovom jedinstvenom festivalu, kao i o tome šta je to telesna muzika, razgovarali smo s Anom Vrbaški, članicom Otvorenog kruga Novi Sad, udruženja koje stoji iza organizacije ovog festivala.

– Ana Vrbaški je pevačica i telesna perkusionistkinja, članica grupe Alice in WonderBand @AliceinWonderBandSerbia. Takođe je kompozitorka, pozorišni i muzički izvođač, piše pesme, tekstove i putopise. S Markom Dinjaškim drži radionice Telo kao instrument.

Gošća je prezentovala primere muzičke produkcije iz projekata kojima se bavi.

Voditelji: Tamara Broćić i Siniša Marček Drvoduh.

#210 – Domagoj Šoić, Tjaž Juan i Violeta Vasiljević / cirkobalkana 10 – živi cirkus na balkanu

Sceniranje
210. epizodu posvetili smo festivalu CirkoBalkana, koji je upravo imao svoje 10. izdanje.
210. epizodu posvetili smo festivalu CirkoBalkana, koji je upravo imao svoje 10. izdanje.

O kulturi i počecima modernog cirkusa u regionu, te o njegovom daljem razvoju, govorili su: Domagoj Šoić (Cirkorama, Zagreb), Tjaž Juan (Cirkusarna Rog, Ljubljana / grupa MiSmoNismo), Violeta Vasiljević (Cirkusfera, Beograd)

Emisiju je vodio i muziku birao Drvoduh Šumski.

#209 Jelena Vasiljević & Minja Pavlović (WLWartfestival) / Kvarcna Ruža

Sceniranje
U #209 epizodu Sceniranja, nakon letnje pauze smo ugostili Jelenu Vasiljević (Rainbow Ignite) i Minju Pavlović, dve bliske saradnice i autorke izložbe fotografija „Naša 4 zida“, koja je imala svoje 4to prikazivanje javnosti, na upravo završenom prvom art festivalu „Women love women“ partnerski povezanim sa Belgrade Pride festivalom.
U #209 epizodu Sceniranja, nakon letnje pauze smo ugostili Jelenu Vasiljević (Rainbow Ignite) i Minju Pavlović, dve bliske saradnice i autorke izložbe fotografija „Naša 4 zida“, koja je imala svoje 4to prikazivanje javnosti, na upravo završenom prvom art festivalu „Women love women“ partnerski povezanim sa Belgrade Pride festivalom.

Sa Minjom i Jelenom smo razgovarali o procesu stvaranja umetničkih radova značajnih za kvir zajednicu, i pitali se koliko je nužno i korisno danas da aktivistički stavovi i kampanje koriste razne forme umetnosti usmerene ka ciljnoj publici, i pritom se osvrnuli na analizu potreba i zahteva kvir umetnika za poboljšanjem svih uslova za rad, koji su neophodni za veliki broj aktivnih umetnika

Specijalno odabranu šarenu muzičku plejlistu je za nas pripremila, poznata beogradska dreg kraljica Kvarcna Ruža, koja je do sada nekoliko puta organizovala humanitarne žurke i time nedvosmisleno potencirala i ohrabrivala važnost solidarnosti van/unutar kriv zajednice.