#156 Sceniranje: Bojan Đorđev & Siniša Ilić o seks-umetnost-komunizam, KABИNET 553 (Miloš & Zala)

Sceniranje
Sceniranje epizoda #156
Bojan Đorđev, pozorišni reditelj i Siniša ilić, scenograf su gosti ove emisije, povodom predstave „Seks – umetnost – komunizam“, koja svoju premijeru ima 3. marta ove godine, na rođendan Bitef teatra, i pričaju sa nama o procesu nastanka ove predstave.
Sceniranje epizoda #156
Bojan Đorđev, pozorišni reditelj i Siniša ilić, scenograf su gosti ove emisije, povodom predstave „Seks – umetnost – komunizam“, koja svoju premijeru ima 3. marta ove godine, na rođendan Bitef teatra, i pričaju sa nama o procesu nastanka ove predstave.
Gosti u drugom satu su, mladi umetnici kolektiva Kabinet 553, iz Beograda i Ljubljane, Miloš Janjić i Zala Bokal. Njihova izložba interaktivne prostorne instalacije „Moja soba je moja vladina kancelarija“, postavljena je krajem februara u Magacinu u Kraljevića Marka, a oni sa nama dele svoje viđenje ovog autorskog rada.

Muzički urednik emisije je Stefan Ljumov, vizuelni umetnik, čija izložba „Industrial ghetto“ je otvorena do početnih dana marta u galeriji Remont, i ta izložba je njegova druga samostalna izložba. Imao je nekoliko manjih izložbi i učesnik je online izložbe Prvo Prostetičko izdanje paviljona za The Wrong bijenale digitalne umetnosti.

#156 Sceniranje vode Ana Vuković i Jelena Mijić

#155 Sceniranje: Danka Sekulović i Sofija Uzur o cirkusu, Milica Radumilo – online/ofline kultura

Sceniranje
U #155 Sceniranju su nam gošće dve fantastične cirkuske umetnice, Danka Sekulović i Sofija Uzur, članice Cirkusfere, i sa nama pričaju o svojoj samostalnoj predstavi „Svetu se ne može ugoditi“ u saradnji sa Malim pozorištem Duško Radović, i najvljuju premijeru u aprilu.
U #155 Sceniranju su nam gošće dve fantastične cirkuske umetnice, Danka Sekulović i Sofija Uzur, članice Cirkusfere, i sa nama pričaju o svojoj samostalnoj predstavi „Svetu se ne može ugoditi“ u saradnji sa Malim pozorištem Duško Radović, i najvljuju premijeru u aprilu. Ali sa nama pričju i o savremenom cirkusu u Srbiji i svojim umetničkim iskustvima.

Druga gošća, Milica Radumilo, diplomirana producentkinja, najavljuje svoju prvu (u nizu) radionicu „online/offline kultura“, i poziva mlade da zajedno promišljaju i izgrade online kulturni centar, o pričaju o prednostima i manama online kulturnim sadržajima koji se dele sa publikom.

Muzička urednica je Isidora Poledica, filološkinja, profesorka arapskog jezika, umetnica na nezavisnoj sceni, već dugi niz godina se bavi savremenim plesom, te nesebično deli svoja iskustva i plesne tehnike sa drugima, a ovoga puta i svoju plejlistu sa slušaocima.

Emisiju vodili Mia Ćuk i Miloš Janjić

Sceniranje #154 – Jovan Jović, Ljiljana Šunjevarić

Sceniranje
U prvom bloku sa nama u studiju su bili Jovan Jović, grafičar ali i glumac i reditelj, slikar u Narodnom pozorištu, osnivač „Kvaka“ teatra i istoimene grafičke radionice.
U prvom bloku sa nama u studiju su bili Jovan Jović, grafičar ali i glumac i reditelj, slikar u Narodnom pozorištu, osnivač „Kvaka“ teatra i istoimene grafičke radionice.
U drugom bloku razgovarali smo sa slikarkom Ljiljanom Šunjevarić o njenoj tekućoj izložbi „Stanice“ u ponovootvorenom, skockanom Salonu Muzeja savremene umetnosti u Pariskoj. Radovi velikog formata predstavljaju ambijente monumentalnih enteijera poput holova aerodroma, železničkih stanica, tržne centre, sa malim grupama ljudi koji su u stanju neodređenog i neusmerenog kretanja, naizgled u iščekivanju.

Muzički urednik emisije bio je Daniel More, izraelsko-meksički kontrabasista koji trenutno živi u Novom Sadu. Njegov izvođački opus se bazira na klasičnoj muzici, jazz-u, orijentalnoj i world muzici. Studirao je kontrabas na akademijama u Jerusalimu, Bernu i Bazelu. Aktivno svira kao solista i u raznim ansamblima delom Evrope i kao kontrabasista za muzičku produkciju HORZ u Srbiji.
Emisiju vodili: Mia & Nemanja

#153 Maja Ćurčić (Art Aparat) i Gorana Ćurgus (MOTO)

Sceniranje
U #153 Sceniranju imamo dve gošće koje se bave edukacijom i aktiviranjem zajednice kroz muziku.
U #153 Sceniranju imamo dve gošće koje se bave edukacijom i aktiviranjem zajednice kroz muziku.
Maja Ćurčić je nastavnica muzike i kompozitorka, čiji je hor Svi UGLAS – Raspevano Svratište, lansirao i novi strava spot za pesmu – U svetu postoji jedno carstvo! Sa Majom (Art Aparat) razgovaramo o inkluzivnim umetničkim praksama, o radu sa mladima iz osetljivih grupama i borbi za zdravije društvo.
Druga gošća je Gorana Ćurgus, harfistkinja i članica organizacije MOTO, koja trenutno ima otvoren konkurs za prijave na projekat Opera: Past, Pesent, Perfect!
Saznaćemo o Goraninom iskustvu upotrebe klasične muzike, opere i teatara u kreativnim procesima u koje su uključena deca sa autizmom, poteškoćama u razvoju, osobe sa invaliditetom, izbeglice…
Muzički urednik 153. emisije Sceniranje je Jugoslav Hadžić, muzičar, glumac i koosnivač Hleb teatra. Najčešće ga zateknemo sa harmonikom ili bas-gitarom.
Emisiju vodili Maša Rodić i Miloš Janjić

#152 „Raw perspectives“ BG RAW i čitajuće grupe i „Krpež“ KC REX-a

Sceniranje
U ovoj epizodi u prvom bloku u gostima su nam bili Nemanja Knežević i Dušan Rajić, članovi kolektiva Belgrade Raw.
U ovoj epizodi u prvom bloku u gostima su nam bili Nemanja Knežević i Dušan Rajić, članovi kolektiva Belgrade Raw. Razgovarali smo o izložbi Raw Perspectives u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda u kojoj izlažu Jelena Nikolić, Stefan Jovanović i Predrag Đulinac, koju kustosira Belgrade Raw, a koja traje do 4.3.2021.
U drugom delu razgovarali smo sa Nebojšom Milikićem, programskim koordinatorom Kulturnog centra REX. Govorili smo o Rex-ovim tekućim programima čitajućoj grupi Dobar loš z(n)ao: „ŠTA DA SE RADI?“ i Krpežu.
Muzički urednik 152. Sceniranja bio je Nemanja Čađo, umetnik, arhitekta, scenograf i istraživač polja proširene scenografije, i eksperimentalnog pokreta tela, koji živi i radi u Norveškoj.

Emisija su vodili Nemanja Bošković i Jelena Mijić.

#151 Sceniranje: Boris Čakširan, Jovana Stojić, Mirjana Boba Stojadinović

Sceniranje
U 151.
U 151. Sceniranju gost nam je bio umetnički direktor ERGstatus plesnog teatra, Boris Čakširan, koreograf, kostimograf, slikar i reditelj. Boris je autor, nedavno (premijerno) prikazane multimedijalno interaktivne instalacije „s l u č a j reparacija“ u KC Magacin, koja je uključila dijalog, video i audio instalaciju i plesni performans. Na tom projektu učestvovali su brojni saradnici, a jedna od njih je Jovana Stojić, mlada umetnica koja se obrazovala kao dirigentkinja, a već par godina unazad je aktivna i na plesnoj sceni Srbije kao izvođačica savremenog plesa.
U drugom bloku ugostili smo vizuelnu umetnicu Mirjanu Bobu Stojadinović, sa kojom smo se osvrnuli na njenu samostalnu izložbu „Lutalaštvo” postavljenu u likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine.
Muzička urednica emisije: Jana Milenković, nezavisna multimedijalna umetnica, (koreografkinja i plesačica, fotografkinja i dizajnerka) koja je takođe plesom upotpunila ovogodišnje autorsko delo Borisa Čakširana.
Voditelji: Miloš i Mia.

#150 Sceniranje / Specijal

Sceniranje
Pred-novogodišnja, jubilarna, retrospektivna, spontana, slavljenička, pred post-koronarna epizoda Sceniranja, u koju ste imali priliku da se uživo uključite dok pakujemo odlazeću godinu….

✌ 👆 🤘

do sledećeg slušanja ~~~ srećni preznici!

Pred-novogodišnja, jubilarna, retrospektivna, spontana, slavljenička, pred post-koronarna epizoda Sceniranja, u koju ste imali priliku da se uživo uključite dok pakujemo odlazeću godinu….

✌ 👆 🤘

do sledećeg slušanja ~~~ srećni preznici!

#149 TAG: Jelena Stević i Sava Zolog; Déjà vu: Boris Burić

Sceniranje
U #149 Sceniranju razgovarali smo sa Jelenom Stević o novoj inicijativi koja se realizuje kao net časopis Tag Terror -i ukratko sa Zologom o eksperimentalnom i vizuelnom aspektu.
U #149 Sceniranju razgovarali smo sa Jelenom Stević o novoj inicijativi koja se realizuje kao net časopis Tag Terror -i ukratko sa Zologom o eksperimentalnom i vizuelnom aspektu. Sa Borisom Burićem osvrnuli smo se na njegovu aktuelnu izložbu „Déjà vu“ u galeriji Podroom KCB-a. O planetarnoj krizi, građanskoj neposlušnosti, utihnulim gradovima, ideologiji u umetnosti, filmskom prostoru i vremenu…

O muzičkom uredniku ne znamo mnogo jer dolazi iz četvrte dimenzije; Fourth Dimension je duo sastav posvećen različitim žanrovima: dakle selektor je bio Strahinja Maletić.

Emisiju vodili: Mia i Nemanja

#148 Aleksandar Jevtić, Bojan Đorđević-Omča, predstava „Tu sam ispod polovine kapi“

Sceniranje
U 148.
U 148. Sceniranju skenirali smo dva umetnika specifična po svojim crtačkim „opsesijama“. Razgovarali smo o njihovim sitnim vezovima na papiru, sličnim u posvećenosti detaljima, ali sasvim različitim u ishodu. U gostima su nam bili – Aleksandar Jevtić i Bojan Đorđević-Omča.

U toku emisije ćete ekskluzivno čuti i inserte naracije iz predstave za decu „Tu sam ispod povrišne kapi“ (tekst čita Nađa Petrović), premijerno izvedene 13.12. u KC Magacin, autorskog tima – Milica Pisić, Jovana Rakić, Marko Milić i Milena Todorović, Bojan Palikuća, Željka Jakovljević.

Muzički urednik ovog izdanja je Aleksandar Jestrović Jamesdin, čija izložba Zocken/Skrolovanje, je trenutno u galeriji Remont. Jamesdin je diplomirao na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, a master na institutu „Art in Context“ UDK Berlin. Od 1999 izlagao na 17 samostalnih i preko 100 grupnih izložbi Srbiji i inostranstvu.

Emisiju vodile Maša i Jela.

#147 Dušan Murić, Juka Jovanov, Nadežda Kirćanski

Sceniranje
U #147 emisiji smo razgovorarali o savremenom plesu sa Dušanom Murićem, koreografom i plesačem.
U #147 emisiji smo razgovorarali o savremenom plesu sa Dušanom Murićem, koreografom i plesačem. O njegovim trenutnim angažmanima, prošlim, budućim, ali i o širim pitanjima koja on kroz svoj rad pokreće preko dvadeset godina.
Nakon Dušana u goste nam je došao Luka Jovanov, mladi reditelj sa Fakulteta dramskih umetnosti. Sa Lukom smo razgovarali o (ne)mogućnostima rada u uslovima pandemije, i procesu afirmacije umetnika u ovo doba, i njegovim ovogodišnjim projektima, kao i predstojećim istaživanjima u polju izvođačkih umetnosti.
Naša treća gošća bila je Nadežda Kirćanski, vizuelna umetnica, koja nam je predstavila svoju izložbu „Put straha odozdo nagore“, koja traje do 27. decembra.
Muzički urednik današnje emisije je bio Dušan Jordović, menadžer kafe bara 16, kako bismo na neki način pružili podršku prostorima ugroženim novim pandemijskim merama.
Emisiju vodili Ana Vuković i Miloš Janjić 🌞
Photo credit: Nadežda Kirćanski