#231 – Luka Mihajlović, Nemanja Ćirić / život i pozicija alternativnih prostora

Sceniranje
U 231. epizodi Sceniranja razgovarali smo o alternativnim prostorima u gradu.
U 231. epizodi Sceniranja razgovarali smo o alternativnim prostorima u gradu. Sa Lukom i Nemanjom pričali smo o Kvaki 22 i KC Gradu, o izazovima i strategijama sa kojima se ove institucije susreću, mogućim scenarijima za budućnost, kao i o sceni ovog grada u koju su duboko uključeni.

– Luka Mihajlović je antropolog, sakupljač artefakta, „glava“ Kvake 22, programski urednik, vajar… Među alternativcima, Kvaka 22 je već dobila odlike institucije, ali ona je i dalje otvorena za nove mlade umetnike, bendove, izložbe, i dalje je skvot, i dalje prkosi ovom sistemu!

– Nemanja Ćirić radi kao muzički urednik u KC Grad. Iza sebe ima desetke evropskih turneja i vinilnih izdanja sa različitim bendovima, radi kao producent u kulturi, a u slobodno vreme fotografiše, piše pesme i stvara muziku.

Emisiju vode: Drvoduh Šumski i Tamara Broćić

Muziku bira: Vladana Manić, multitalentovana mama Cirkusfere

#230 – Minja Bogavac, Zorana Maravić / devojčice, devojke i žene

Sceniranje
U pomalo jubilarnom 230.
U pomalo jubilarnom 230. Sceniranju, uoči 8. marta, sa ženama u umetnosti govorili smo o ženama u umetnosti, a gošće su nam bile Minja i Zorana.

– Minja Bogavac je spisateljica, dramaturškinja, pozorišna rediteljka, aktivistkinja i radnica u kulturi. Radi u organizaciji Centar E8, u okviru koje deluje i nezavisno pozorište Reflektor teatar, čija je suosnivačica i direktorka. Bila je direktorka Šabačkog pozorišta. Dobitnica je Sterijine nagrade za dramu „Jami distrikt“.

– Zorana Maravić je završila srednju muzičku školu, smer violončelo, a zatim Pravni fakultet, posle čega aktivno učestvuje u različitim edukacijama podizanja svesti o važnosti demokratije i ljudskih prava. Njen roman prvenac o ženskom odrastanju „Ne može Sunce da čeka“ bio je u širem izboru za NIN-ovu nagradu za 2022.

Emisiju vodili: Tamara Broćić i Drvoduh Šumski

Izbor ženske muzike: Lenka Jovanović, fotografkinja, rediteljka, montažerka i svašta

#229 – Jovan Ilić, Boris Milanović / o trikoima i kineskim restoranima

Sceniranje
U neobičnoj 229. epizodi Sceniranja – „daleko“ ali ne previše – govorili smo o nostalgiji, starim telefonima, kineskim restoranima, trikoima i drugim pitanjima koja imaju bliske veze sa muzikom, zajedno sa Jovanom Ilićem i Borisom Milanovićem.

– Jovan Ilić je završio Srednju školu za dizajn, nakon koje upisuje Filmsku režiju na FDU u Beogradu.

U neobičnoj 229. epizodi Sceniranja – „daleko“ ali ne previše – govorili smo o nostalgiji, starim telefonima, kineskim restoranima, trikoima i drugim pitanjima koja imaju bliske veze sa muzikom, zajedno sa Jovanom Ilićem i Borisom Milanovićem.

– Jovan Ilić je završio Srednju školu za dizajn, nakon koje upisuje Filmsku režiju na FDU u Beogradu. Prošle godine započinje rad na svom muzičkom projektu pod nazivom Mitsko Biće. Njegova trenutna zanimanja vezana su za dokumentarni film, muziku i muzičke spotove.

– Boris Milanović, muzičar i producent iz Beograda, uvek teži da u muzici otkrije tanku nit koja povezuje intimno i komunikativno. Počeo je 2005. kao Optimus Prime, nastavio u grupi Triko i beogradskim Ljubavnicima, pa je pokrenuo kreativni projekat @palmsvoice. Sarađivao je na aktuelnom izdanju Mitskog Bića i u narednoj fazi delovanja grupe Laplander.

Emisiju vodili: Luna Stevanović i Teodora Marković

Izbor muzike: Mitsko Biće i Palms Voice

#228 – Anika Lomić, Milija Čpajak / oblik u rukama

Sceniranje
U 228. epizodi Sceniranja pričali smo o vajarstvu, oblicima i predmetima u rukama umetnika.
U 228. epizodi Sceniranja pričali smo o vajarstvu, oblicima i predmetima u rukama umetnika. U gostima su nam bili:

– Anika Lomić je nakon srednje umetničke škole upisala FPU u Beogradu, smer Primenjeno vajarstvo. U radovima koristi ekološki prihvatljive materijale za unutrašnje i spoljašnje prostore. Interesuje se za elektromotore i svetlo, kao i za restauraciju nameštaja. Idejni je tvorac i osnivač Ateljea & Galerije 5 u Beogradu.

– Milija Čpajak je završio osnovne i master studije na FLU, odsek vajarstva. Kao stipendista francuske vlade proveo je jedan semestar master studija na École nationale supérieure des beaux-arts u Parizu. Učestvovao je na više grupnih izložbi i dobitnik je nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja.

Voditelji: Aleksandar Kecman, Bojana Tomašević Bo

#227 – Anka Arsenić, Sofija Pašalić / ilustrovanje isečaka života

Sceniranje
U 227.
U 227. Sceniranju govorili smo o ilustraciji, fotografiji, radu, životu i koječemu drugom sa Ankom i Sofijom.

– Anka Arsenić se bavi ilustracijom i drugim kreativnim stvarima. Završila je osnovne studije na Fakultetu primenjenih umetnosti i na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Trenutno završava master akademske studije na FPU (modul Grafika i knjiga).

– Sofija Pašalić je diplomirala na FPU u Beogradu, smer grafika i knjiga. Tokom studijske razmene u Krakovu pronalazi interesovanje za intermedijske i performativne umetnosti. Završila je master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku za nove medije. Pretežno se bavi ilustracijom, a digitalnom grafikom, u formi kratkog stripa ili pojedinačne ilustracije, na duhovit način istražuje supkulturne pojave u svom okruženju.

Voditelji: Aleksandar Kecman, Teodora Marković

#226 – Irma Dujaković, Ivana Josipović / igra unutar i oko nas

Sceniranje
Tema 226. epizode Sceniranja bila je igra kao aktivnost i princip u stvaralaštvu, a o tome su nam govorile:

– Ivana Josipović, dizajnerka, svoju kreativnost izražava kroz ilustracije i pravljenje vila od papir mašea.

Tema 226. epizode Sceniranja bila je igra kao aktivnost i princip u stvaralaštvu, a o tome su nam govorile:

– Ivana Josipović, dizajnerka, svoju kreativnost izražava kroz ilustracije i pravljenje vila od papir mašea. Voli da ulepšava svet kroz igru i neguje maštovitost. Raduje se malim stvarima. Veruje u čaroliju. Drži kreativne radionice za decu i odrasle.

– Irma Dujaković, pesnikinja, vaspitačica, u radu sa decom predškolskog uzrasta provela je nešto više od 20 godina. Baletom, tradicionalnim plesovima, salsom, tangom, flamenkom, slobodnim plesovima bavi se od svoje devete godine. Igra joj je zanimanje, strast i hobi.

Voditelji: Aleksandar Gubaš, Bojana Tomašević Bo

#225 – Vera Erac, Nataša Milojević / tehnike oslobađanja

Sceniranje
Ovo je Sceniranje br. 225, u kome smo govorili o predstavi fizičkog teatra „Mehanizam“ i umetničkim tehnikama njenih koautorki, a sagovornice su nam bile:

– Vera Erac, psihološkinja, telesna psihoterapeutkinja pod supervizijom i umetnica.

Ovo je Sceniranje br. 225, u kome smo govorili o predstavi fizičkog teatra „Mehanizam“ i umetničkim tehnikama njenih koautorki, a sagovornice su nam bile:

– Vera Erac, psihološkinja, telesna psihoterapeutkinja pod supervizijom i umetnica. Aktivna je i kao rediteljka, performerka i DJ. Osnivačica je Transformatora – Platforme za transformaciju stvarnosti putem umetnosti.

– Nataša Milojević, plesačica, koreografkinja, plesna i dramska pedagoginja, članica Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS). Učestvovala je u plesnim projektima brojnih umetničkih organizacija i jedna je od osnivačica umetničkih grupa ArteQ i Dolarium

Voditelji: Siniša Marček Drvoduh, Teodora Marković

Izbor muzike: Nenad Pinter, sharesource tehnolog

#224 – Jana Danilović, Marija Šoln / poetika zidova

Sceniranje
U prvoj epizodi u 2023. godini imali smo uzbudljiv razgovor o muralima i uličnoj umetnosti, sa dve vrlo iskusne gošće koje su prisutne na sceni skoro dve decenije:

– Jana Danilović je završila studije zidnog slikarstva na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, a doktorirala na FPU u Beogradu na temu „Grad i slika – značaj i funkcija slikarskih intervencija u javnom prostoru“.

U prvoj epizodi u 2023. godini imali smo uzbudljiv razgovor o muralima i uličnoj umetnosti, sa dve vrlo iskusne gošće koje su prisutne na sceni skoro dve decenije:

– Jana Danilović je završila studije zidnog slikarstva na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, a doktorirala na FPU u Beogradu na temu „Grad i slika – značaj i funkcija slikarskih intervencija u javnom prostoru“. Autorka je brojnih murala i intervencija u javnom prostoru u zemlji i inostranstvu.

– Marija Šoln je završila Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu. Uradila je veliki broj murala i učestvovala na mnogim festivalima i radionicama ulične umetnosti u Srbiji i inostranstvu, od kojih je neke i organizovala.

Poslušajte šta Jana i Marija kažu o street art sceni i nekim domaćim institucijama…

Emisiju su vodili: Tamara Broćić i Aleksandar Kecman

Izbor muzike: Antun Gverović, dizajner, ilustrator, animator i nevidljivi muzičar iz Beograda

#223 – Nikola Marković, Teodora Arsić / umeju li studenti još da se igraju?

Sceniranje
Poslednju epizodu Sceniranja u 2022. godini posvetili smo razgovoru o upravo završenom Festivalu studentskog filma, koji je ove godine održan jubilarni 20. put.
Poslednju epizodu Sceniranja u 2022. godini posvetili smo razgovoru o upravo završenom Festivalu studentskog filma, koji je ove godine održan jubilarni 20. put. O tome kako izgleda organizovanje ovakvog festivala, šta je sve zastupljeno u pristigloj produkciji i umeju li i dalje studenti filma da se igraju, u ovoj epizodi razgovarali smo s našim gostima:

– Nikola Marković, direktor 20. Festivala studentskog filma

– Teodora Arsić, autorka nagrađenog filma „Pera ne zna kad mu se žena porodila, a ne nilski konj“

Emisiju vodili: Aleksandar Kecman, Siniša Marček Drvoduh

Muziku je u ovoj epizodi birala cela redakcija Sceniranja.

#222 – Nađa Marjanović, Ilija Maršićević / srednjoškolska umetnost

Sceniranje
U 222. epizodi Sceniranja ugostili smo organizatore Prepad festivala, koji predstavlja inicijativu mladih kreativaca, većinom srednjoškolaca, spremnih da se pridruže našoj široj kulturno-umetničkoj sceni.
U 222. epizodi Sceniranja ugostili smo organizatore Prepad festivala, koji predstavlja inicijativu mladih kreativaca, većinom srednjoškolaca, spremnih da se pridruže našoj široj kulturno-umetničkoj sceni. Do sada su organizovali tri festivala, sa ciljem da omoguće stvaraocima uzrasta 14-19 godina iz cele Srbije da svoj rad prezentuju javnosti. Tim Prepad festivala uspostavio je saradnju i s ovogodišnjim Oktobarskim salonom.

O ovoj jedinstvenoj omladinskoj inicijativi u kulturi govorili su Nađa Marjanović i Ilija Maršićević, članovi Prepad tima.

Emisiju vodile: Luna Stevanović, Teodora Marković

Izbor muzike: Prepad tim