#269 – XIV skupština Asocijacije NKSS / zona narednog razvoja

Sceniranje
Na 14. godišnjoj sednici Skupštine Asocijacije NKSS, koja je održana 5-7. aprila pod orahom u dvorištu Tačke susretanja u Vršcu, učestvovalo je više od 60 organizacija i inicijativa iz čitave Srbije.
Na 14. godišnjoj sednici Skupštine Asocijacije NKSS, koja je održana 5-7. aprila pod orahom u dvorištu Tačke susretanja u Vršcu, učestvovalo je više od 60 organizacija i inicijativa iz čitave Srbije. U ovoj, 269. epizodi Sceniranja, predstavili smo neke od njih, stvari kojima se bave i fazu u kojoj se nalaze:

– Orkestar Svetlost (Smederevo)
– Zu Zu Zujalice (Niš)
– Centar za savremenu kulturu i umetnost (Subotica)
– CEPORA (Beograd)
– KAO Parnas (Novi Sad)
– CEKOM (Zrenjanin)
– Grupa „Hajde da…“ (Beograd)

Svoje lične poglede na ovogodišnju Skupštinu izneli su Vlada Đurić (UA Zrenjanin) i Marija Vasić Kanački (Tačka susretanja – Vršac), a možete da čujete i nešto od atmosfere van radnog dela programa.

Izveštači sa lica mesta: Aleksandar Gubaš i Isidora Popović.

Muzika: neiskorišćene pesme iz ranijih epizoda.

#268 – Ana Arp, Dušan Pavlović / prometejstvo savremenog doba

Sceniranje
Sa Anom i Dušanom o njihovim kabinetima čuda, o nezavisnom stvaranju i odnosu prema radu u kome deluju bez posredovanja institucija, o internetu kao mediju, o učenju i podučavanju, o obrazovanju uma i duha kao procesu koji se nikada ne završava.

– Ana Arp (1985) je savremena srpska književnica.

Sa Anom i Dušanom o njihovim kabinetima čuda, o nezavisnom stvaranju i odnosu prema radu u kome deluju bez posredovanja institucija, o internetu kao mediju, o učenju i podučavanju, o obrazovanju uma i duha kao procesu koji se nikada ne završava.

– Ana Arp (1985) je savremena srpska književnica. Piše postžanrovsku fikciju, eseje i priče u digitalnom i štampanom obliku. Samoorganizovano objavljuje svoje knjige. Od 2011. autorka je sajta A.A.A koje vidi kao svoje digitalno književno-umetničko delo čiji je materijalni korelat u formi knjige objavila 2023. godine.

– Dušan Pavlović se bavi mašinskim učenjem, naučnim obrazovanje, novinarstvom i popularizacija nauke i muzike. Autor je radio emisija „Radio Galaksija“ i „Night Waves Sessions“. Trudi da približi nauku slušaocima, da stvori prostor za naučnike da pričaju o nauci, kao i da otkrije i podeli otkrića o novoj muzici.

Emisiju vodila: Tamara Broćić.

Muzički izbor: Nenad Stanković Đevđir, gilipter, đilkoš, lelemud i još štošta.

#267 – Dea Džanković / od suza rakija

Sceniranje
Kako se pravi rakija od suza, u čemu se sve ogleda povezanost između umetnosti i spiritualnosti, ima li tu mesta za tarot i kako izgledaju veštice na filmu (i van njega) – neke su od intrigantnih tema o kojima smo u 267. epizodi Sceniranja govorili sa Deom Džanković, interdisciplinarnom umetnicom sa sedištem u Beogradu.
Kako se pravi rakija od suza, u čemu se sve ogleda povezanost između umetnosti i spiritualnosti, ima li tu mesta za tarot i kako izgledaju veštice na filmu (i van njega) – neke su od intrigantnih tema o kojima smo u 267. epizodi Sceniranja govorili sa Deom Džanković, interdisciplinarnom umetnicom sa sedištem u Beogradu.

Dea je diplomirala na Akademiji umetnosti u Beogradu, na smeru za produkciju medija i umetnosti, i ima dve master diplome iz vizuelnih umetnosti: sa Univerziteta Sabanci u Istanbulu (2016) i sa FLU u Beogradu. 2022. godine je postala finalistkinja nagrade Mangelos i član sekcije za nove medije ULUS-a. Njena umetnička praksa obuhvata različite medije, uključujući performans, instalaciju, fotografiju, filmsku režiju, muziku i tekst. Njeni radovi su inspirisani društvenim konstruktima, tabuima i ograničenjima sredine.

Emisiju vodili: Teodora Marković i Aleksandar Kecman.

Izbor muzike: Milana Vojnović iz podcasta Ženergija Hub.

#266 – Borisav Matić, Marija Milovanović / prostori nade u kulturi štednje

Sceniranje
Iz štampe je upravo izašao 12. broj Maneka, godišnjeg magazina nezavisne kulture u izdanju NKSS.
Iz štampe je upravo izašao 12. broj Maneka, godišnjeg magazina nezavisne kulture u izdanju NKSS. O tome šta nam donosi novi broj i kako je bilo raditi na njemu, govorili su nam:

– Borisav Matić, završio dramaturgiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, trenutno je na masteru iz studija kulture na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Piše o pozorištu, bavi se pisanjem scenarija i književnom kritikom, a kao član kolektiva Pobunjene čitateljke @bookvica.net bio je deo uredništva ovog broja Maneka.

– Marija Milovanović je masterirala na FDU s temom „Političko pozorište i forme recepcije“ i trenutno piše doktorsku disertaciju. Koosnivačica online platforme Nezavisna kritika i koautorka emisije RadioNezavisna, objavljivala je brojne stručne i autorske tekstove, intervjue i prevode i pisala je za ovaj broj Maneka.

Emisiju vodili: Boris Milanović i Aleksandar Gubaš.

Muzički izbor: Sebastijan Nađ, širitelj nade.

#265 – Nejc Trampuž, Damjan Dobrila / art. intelligence.

Sceniranje
Veštačka inteligencija je nezaustavljivo počela da se uvlači u sve oblasti ljudskog delovanja i da pomera horizonte svuda, pa tako i u umetničkom stvaralaštvu.
Veštačka inteligencija je nezaustavljivo počela da se uvlači u sve oblasti ljudskog delovanja i da pomera horizonte svuda, pa tako i u umetničkom stvaralaštvu. Zbog toga smo 265. epizodu Sceniranja posvetili vezi AI i umetnosti, a gosti su nam bili:

– Nejc Trampuž, slovenački multimedijalni umetnik i aktivista. Glavna interesovanja su mu ekologija, kao i odnos između distopije i utopije, kroz upotrebu savremenih tehnologija i veštačke inteligencije. Izlaže na brojnim izložbama i u javnim prostorima.

– Damjan Dobrila, muzičar, skejter, aktivista i web multipraktik. Učestvovao u osnivanju Piratske partije i nekoliko ekoloških udruženja. U poslednje vreme najviše istražuje grafičke AI alate, kako za umetničko istraživanje, tako i za komercijalne potrebe.

Emisiju vodili: Branislav Sarić i Teodora Marković.

Muzički izbor: Tim Kropivšek, muzičar i ilustrator iz Ljubljane.

#264 – Manja Lekić, Marko Ulić, Monika Lang / kraj zimskog sna

Sceniranje
Ove godine je proleće poranilo, a mi smo u 264.
Ove godine je proleće poranilo, a mi smo u 264. Sceniranju ugostili Medvede u čast proleću:

– Manja Lekić je producentkinja i ilustratorka koja se, pored Medveda, najviše bavi storytellingom za decu u okviru svog Studija Constructory koji je osnovala 2018.

– Marko Ulić je diplomirao na Višoj politehničkoj akademiji, smer za grafički dizajn. 2023. otvara štampariju za velike formate Pika print studio. Od 2021. godine sa Manjom Lekić i Milicom Mrvić započinje projekat Medvedi u čast proleću.

Specijalna gošća:

– Monika Lang je samostalna ilustratorka i grafička dizajnerka, najviše vezana za kulturu i izdavaštvo. Istražuje tehnike sitoštampe, slikanja murala i druge medije vizuelnog izražavanja. Autorka je vizuala za razne programe Zaokreta, Kišobrana, Popdepresije i Radioaparata.

Emisiju vodili: Bojana Tomašević i Luna Stevanović

Muziku birao: Mladen Marjanović, gitarista benda Igralom

#263 – Asocijacija NKSS, Kooperativa / crossing the line

Sceniranje
U pejzažu nezavisne kulture u regionu poznatom kao Jugoistočna Evropa, koji je sada uglavnom podeljen po političkim linijama, većina kulturne produkcije dolazi iz međusobno povezane i vibrantne nezavisne scene.
U pejzažu nezavisne kulture u regionu poznatom kao Jugoistočna Evropa, koji je sada uglavnom podeljen po političkim linijama, većina kulturne produkcije dolazi iz međusobno povezane i vibrantne nezavisne scene. Ova scena cveta uprkos izazovima i podelama, podstičući saradnje, prijateljstva i istinsko interesovanje za razumevanje perspektiva iz celog regiona. Nažalost, podrška nacionalnih i lokalnih institucija je nestabilna i uglavnom nekonzistentna … U ovom nesigurnom okruženju, mnoge važne teme često ostaju neizgovorene. Predlažemo drugačiji pristup: da se o ovim pitanjima govori što otvorenije i iskrenije. Konferencija „Crossing the Line: Collaborative Perspectives on the Future of Culture“ ima za cilj da podeli iskustva vezana za finansiranje projekata i kulturnu produkciju iz perspektiva kako stvaralaca tako i finansijera.

Reporter sa konferencije i muzički urednik: Drvoduh Šumski

#262 – Damjan Brkić, Vukašin Đelić / muzika kojom se ređe ide

Sceniranje
U 262.
U 262. Sceniranju predstavili samo zanimljive muzičke eksperimentatore i njihove aktuelne projekte:

– Damjan Brkić je gitarista, kompozitor, tekstopisac, producent i programer iz Beograda, jedan od pokretača Klopke za pionira i gitarista The Cyclist Conspiracy. 2010. osniva grupu Crno dete sa kojom i danas nastupa. Pored toga, kroz projekat Iframes bavi se i eksperimentalnom muzikom.

– Stvaralački proces gitariste Vukašina Đelića prošao je kroz različite faze, od ranih 2000-ih kada je gitaru koristio kao prijemnik radio talasa, preko improvizacija u okviru Belgrade Noise i ImprovE kolektiva, do grupe Dol osnovane 2016. koja je inspirisana putopisima i ranim bluzom.

Voditelji: Boris Milanović i Aleksandar Kecman.

Muziku su birali gosti.

#261 – Milica Laufer, Ana Simona Zelenović / ženski Selfi

Sceniranje
Gošće 261.
Gošće 261. Sceniranja došle su nam iz godišnjaka Selfi, posvećenog ženama koje stvaraju:

– Milica Laufer je diplomirala srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i završila master studije kulture i roda. Pisala je autorske kolumne za nezavisni portal B92 i švajcarske dnevne novine 24 Heureus. 2017. godine osnovala je feministički portal Milica magazin, a 2022. pokrenula feministički godišnjak Selfi.

– Ana Simona Zelenović je diplomirala i masterirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, kao i na smeru Studije roda na FPN. Od 2015. do danas radi kao kustoskinja, samostalno i u Novembar galeriji. Zajedno sa Milicom Laufer pokrenula je Selfi. Ove godine biće kustoskinja paviljona Crne Gore na Venecijanskom bijenalu.

Voditelji: Teodora Marković i Branislav Sarić

Muzički izbor: @lazni_kustos

#253 – Mila Stojanović, Miloš Bojović, Jelena Prljević / neke novembarske izložbe

Sceniranje
U 253. izdanju Sceniranja bavili smo se nekim aktuelnim izložbama i vrednim ljudima koji stoje iza njih.
U 253. izdanju Sceniranja bavili smo se nekim aktuelnim izložbama i vrednim ljudima koji stoje iza njih. To su izložba fotografkinje Laure Fiorio u Remont galeriji i kolektivna izložba „Žarišta“ u Umetničkom prostoru U10. Naši gosti bili su:

– Mila Stojanović, apsolvent na studijama novih likovnih medija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Članica je tima Remont galerije.

– Miloš Bojović, fotograf i pisac koji propituje odnose straha, anksioznosti i mogućnosti izbora u polju mašte. Suosnivač je produkcijske kuće „Žuta mrlja“ i jedan od učesnika izložbe „Žarišta“.

– Jelena Prljević, vizuelna umetnica čija praksa istražuje polje crteža, pokretne slike i instalacije, sugerišući razumevanje procesa prevazilaženja nemira. Takođe učestvuje u izložbi „Žarišta“.

Emisiju vodile: Tamara Broćić i Teodora Marković

Muziku birao: kolektiv кул.т, koji organizuje događanja u Novom Sadu i pravi muzičku radio emisiju VIS