Podcast DLZ i Srđan Milivojević: Vučić pada brže nego što mislite

Nova.rs
Nova epizoda podkasta „Dobar loš zao“ je, sa danom zakašnjenja, zbog dana žalosti, pred vama!
Nova epizoda podkasta „Dobar loš zao“ je, sa danom zakašnjenja, zbog dana žalosti, pred vama! Na žalost, živimo u vremenima punim istorije, pa su tako Nenad Kulačin i Marko Vidojković bili prinuđeni da se bave istorijskim jednodnevnim ratom na severu Kosova, istorijskim fotografijama sa istorijskog boravka bračnog para Vučić u Njujorku, ali i istorijskim „dogovorom za pobedu“ srpske opozicije.

Gost je narodni poslanik Demokratske stranke, Srđan Milivojević. Milivojević je prvo lice iz parlamentarne opozicije koje je došlo u DLZ od početka protesta i ne možete da zamislite koliko su momci imali pitanja za njega.

Možda možete da zamislite koliko je ovaj intervju bio žestok, ali kada ga pogledate, shvatićete da niste mogli ni da zamislite kakav će biti.

Razgovaralo se dugo, uz povremene krike i vapaje, o strategiji opozicije za budućnost i nešto malo o Kosovu.

Da sve bude luđe, u razgovor se umešao i „presednik“.

U Magarećem kutku moći ćete da vidite Jovanu Jeremić kako se vrti u krug pre nego što počne da lupeta.

DLZ, jedini podkast u regionu pod zaštitom Međunarodnog PEN centra, samo na našem portalu.

Podcast Snaga uma – Marko Dražić: Vučić je s pedeset godina otkrio dukserice s kapuljačom

Nova.rs
Nova epizoda podcasta Snaga uma donosi razgovor sa Markom Dražićem iz Njuza!
Nova epizoda podcasta Snaga uma donosi razgovor sa Markom Dražićem iz Njuza! Ne samo zato što pokreće blog o trčanju, u kom će deliti svoje utiske sa deset maratona koje istrčao do sada, Dražić važi za čoveka koji se trudi da živi zdravo. Pored zdravog odnosa prema fizičkom zdravlju i aktivnosti, tu je važno i praktikovanje zdravog odnosa prema često vrlo nezdravoj društveno-političkoj situaciji u kojoj živimo. Čini se da je Dražić uspeo da pronađe tu meru između kreiranja svog malog, zdravog sveta s jedne strane i političke informisanosti, naspram toga. Upravo toj ravnoteži i čuvanju sopstvenog psihofizičkog zdravlja u vremenu trovanja posvećen je razgovor pred vama. Kako je Dražić u zrelim godinama rešio da počne da trči, iako mu je trčanje ranije delovalo jako dosadno? Kako mu trčanje pomaže u osluškivanju svog organizma, ali i u pronalaženju mira? Najzad, kako uspeva da bude politički informisan i da prati sve što se dešava bez osećaja besa, nemoći i ogorčenosti, samo su neke od tema.

Podcast Pitajte Đuru – Nikola Đorđević: „Šapićev“ sistem vratio gradski prevoz 20 godina unazad

Nova.rs
Aplikacija koja obaveštava koliko je vozila gradskog prevoza u saobraćaju i kad dolazi sledeće vozilo ne funkcioniše kako treba, tj. šalje netačne informacije putnicima.
Aplikacija koja obaveštava koliko je vozila gradskog prevoza u saobraćaju i kad dolazi sledeće vozilo ne funkcioniše kako treba, tj. šalje netačne informacije putnicima. Najčešće ne postoje ni glasovna obaveštenja o stanici koja sledi. Sve to veoma otežava slepim i slabovidim osobama funkcionisanje u javnom prevozu.

Slepa osoba kada dođe na raskrsnicu ne zna šta treba da radi jer je sve više tastera za slepe koji ne rade, ili nisu dovoljno razumljivi.

Ne poštuju se standardi za postavljanje taktilnih staza, što dodatno otežava kretanje slepih i slabovidih.

Slepe osobe su diskriminisane u Srbiji, a najčešće pri školovanju i zapošljavanju. Inkluzivno školstvo nije unapredilo obrazovanje slepih i slabovidim jer nema dovoljno kadra koji bi učili takve osobe. Dokaz za to je da u Srbiji postoji jedan peripatolog za obuku slepih da se samostalno kreću.

Iako postoji zakonska obaveza da svaki poslodavac mora da zaposli po jednu osobu sa invaliditetom na svakih 50 zaposlenih, to najčešće nije slučaj. Umesto toga, poslodavci radije plaćaju kazne nego da zaposle takvu osobu.

Gost: Nikola Đorđević, Predsednik Gradske organizacije slepih Beograda

Rada Đurić u podcastu Mamazjanija o roditeljstvu devedesetih: Nije bilo luksuza, ali jeste ljubavi

Nova.rs
„Zagrljaj i roditeljski osmeh, deci su sasvim dovoljni da budu srećna“, u novoj Mamazjaniji priča nam draga gošća, novinarka i voditeljka, autorka više emisija, Rada Đurić, a najvažnije, mama dvoje, sada već odrasle dece, Vere (31) i Despota (25).
„Zagrljaj i roditeljski osmeh, deci su sasvim dovoljni da budu srećna“, u novoj Mamazjaniji priča nam draga gošća, novinarka i voditeljka, autorka više emisija, Rada Đurić, a najvažnije, mama dvoje, sada već odrasle dece, Vere (31) i Despota (25).

Biti roditelj tokom teških devedestih godina prošlog veka, nije bilo lako, ali povremeni radosni momenti, kao i oni koji su je mnogo čemu naučili, vraćaju vedrinu na lice, kada se seti početaka. Rada je, naglašava, uvek bila optimista i govorila je da „ne može gore, već mora biti bolje“, a večiti optimizam prenela je i na svoju decu, što se danas ogleda u njihovim postupcima i načinu života.

Rada je dokaz je da je moguće održati uspešnu karijeru i istovremeno izvesti decu na pravi put, pa navodi koji je njen recept za svakodnevni život zaposlene mame i kako se nositi sa obavezama, koje nikome ne manjkaju, naročito u savremeno doba.

Opisuje nam čemu su je sve naučile devedesete, godine u kojima je postala majka, ali naglašava da ne bi mogla da bude roditelj male dece u 21. veku, sa svim izazovima koje današnjica nosi.

Kao majka dečaka i devojčice, odgovorno tvrdi da i kad su deca dva ista roditelja, među njima razlike mogu biti neobjašnjivo velike, pa se i način vaspitanja menja, što onemogućava „prepisivanje“, a objašnjava nam i zašto je lakše podizati decu u maloj sredini.

Sve razvojne faze dece, ali i jedne mame, prošla je Rada, koja za sebe kaže da je „roditelj u penziji“. O Verinom odlasku u Sjedinjene Američke Države pre više od jedne decenije, Despotovoj umetnosti i svetu bogate mašte, koju od malih nogu neguje, i o tome koliko „hiljada svetova“ je između njih, o spavanju na kašičicu, usklađivanju napornog posla, karijere i dvoje dece, pa čak i o restrikcijama u ratnim godinama, ispričala je naša gošća do detalja u novoj Mamazjaniji.

Posle svih uspona i padova, mogućih grešaka, ali i velikih pobeda, svojim najvećim uspehom danas, smatra svoju decu, jer „majka je srećna, ako su joj deca srećna“.

Podcast DLZ i Branko Ivković, Valjevski pokret otpora: Opozicija da sluša narod!

Nova.rs
Dvesta sedamdeseto izdanje podkasta „Dobar loš zao“ ući će u istoriju kao prvo u koje je, u sred snimanja, banuo predsednik!
Dvesta sedamdeseto izdanje podkasta „Dobar loš zao“ ući će u istoriju kao prvo u koje je, u sred snimanja, banuo predsednik!

Osim toga, u prvom delu emisije Nenad Kulačin i Marko Vidojković bave se Vučićevim i Kurtijevim pretposlednjim tangom u Briselu, Vulinovim pretposlednjim tangom u Pranjanima i protestom u Kraljevu, na koji nije došla cela Srbija, a trebalo je.

Gost, jedan od vođa Valjevskog pokreta otpora, advokat Branko Ivković!

Branko je govorio o tome kako je bilo organizovati jedan od najuspešnijih protesta u Srbiji, a najveći deo razgovora protekao je u pokušajima da se parlamentarna opozicija nekako približi narodu, u čemu bi logična spona trebalo da budu lokalni aktivistički pokreti, pa onda svi zajedno u borbu za povratak demokratije u Srbiju.

U Magarećem kutku moći ćete da zevate dok Vučić priča bajku.

DLZ, jedini podkast u ovom delu planete pod zaštitom Međunarodng PEN centra, samo na našem portalu.

Podcast Snaga uma: Lana Nikolić – Uspeh je diploma, ali je uspeh i kad mogu da uđem sama u kadu

Nova.rs
Nova epizoda podcasta Snaga uma donosi razgovor sa novinarkom i aktivistkinjom Lanom Nikolić, koja je govorila o uspehu, kao kategoriji o kojoj se u medijima mnogo govori, ali često vrlo površno.
Nova epizoda podcasta Snaga uma donosi razgovor sa novinarkom i aktivistkinjom Lanom Nikolić, koja je govorila o uspehu, kao kategoriji o kojoj se u medijima mnogo govori, ali često vrlo površno. U kulturi u kojoj se uspeh nameće kao imperativ, vrlo malo vremena provodimo u definisanju tog istog uspeha za nas lično. Kako određujemo šta je ono što ćemo sami učitavati kao sopstveni uspeh? Šta proslavljamo, šta zanemarujemo, a šta žrtvujemo? Da li prepuštamo društvu i zajednici da nam odredi životne ciljeve ili umemo da slušamo sebe? Da li smo svesni nekih velikih stvari koje možda ostvarujemo svaki dan i koje jesu uspesi, a ne slavimo ih kao takve? Lana Nikolić je o ovim pitanjima govorila iz ugla iskustva u kom su nekad jedini važan uspeh bile ocene, nekad dokazivanje na poslu, a nekad samostalno kretanje po sopstvenom stanu.

Podcast „Pitajte Đuru“ Jedan potpis biće dovoljan za zabranu otvaranja teretane, ordinacije u zgradi

Nova.rs
Izmena Zakona o stanovanju donosi više prava, ali i obaveza stanarima.
Izmena Zakona o stanovanju donosi više prava, ali i obaveza stanarima. Plan je da se uvede red i u plaćanju poreza na iznajmljivanje nekretnina. Ugovori bi trebalo da se overavaju kod notara koji će imati obavezu poreske prijave.

Što je zgrada manja veća je cena upravljanja, ona ide od 400 do 1.000 dinara po stanu.
Profesionalni upravnici u Srbiji su u deficitu jer je to težak i odgovoran posao. Svaki upravnik mora da ima godišnji plan održavanja i investicioni plan. Ukoliko nema rizikuje kaznu i gubitak licence.

Za obrušavanje fasade i pričinjenu štetu trećim licima, odgovorni su upravnik i stanari. Ukoliko sušite veš na terasi, a da je vidljiv sa ulice, rizikujete kaznu od 5.000 dinara. Isto je i ako tresete stolnjak kroz prozor.

Stambena zajednica koja nema upravnika iz reda stanara ili profesionalnog, rizikuje kaznu komunalne inspekcije koju solidarno dele svi stanari.

Gost: Ljubiša Banovački, Predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Beograda

U podcastu Mamazjanija saznajte kako da pričate sa decom o seksu i zašto taj razgovor nije „sramota“

Nova.rs
O možda najosetljivijim razgovorima koje roditelji treba da vode sa decom, razvoju seksualnosti, „nastanku“ beba, seksualnim odnosima, prevenciji polnih bolesti i neželjene trudnoće, u novoj epizodi podkasta „Mamazjanija“ pričaju psihološkinja Sara Ivanović i pedijatar Saša Milićević.
O možda najosetljivijim razgovorima koje roditelji treba da vode sa decom, razvoju seksualnosti, „nastanku“ beba, seksualnim odnosima, prevenciji polnih bolesti i neželjene trudnoće, u novoj epizodi podkasta „Mamazjanija“ pričaju psihološkinja Sara Ivanović i pedijatar Saša Milićević.

U različitim periodima odrastanja, sa detetom se o seksu drugačije i razgovara, jer priča mora biti prilagođena uzrastu. Naši gosti objašnjavaju kada i kako pričati sa detetom o seksu i ima li razlike u razgovorima sa ćerkom i sa sinom.

Savetuju nas šta da kažemo kad dete pita: „Kako sam došao/la na ovaj svet?“ Takođe, navode da je neophodno pričati, u određenom uzrastu naravno, o prevenciji polnih bolesti i neželjene trudnoće. Zaključuju da priče o seksu sa decom ne smeju biti tabu, ali treba biti oprezan, da stavovi ne odu u krajnost.

O ovim i brojnim drugim pitanjima, nedoumicama, strahovima i dilemama, koje svaki roditelj ima, kada dođe vreme za razgovore o seksu i seksualnosti sa detetom, pričaju naši gosti, koji navode i primere iz svoje dugogodišnje prakse, kao i metode kojima su pomogli onim mamama i tatama, koje je pre svega sramota, da pred decom govore o ovoj večitoj „tabu“ temi u Srbiji.

Podcast DLZ i Dinko Gruhonjić: Vučiću, jeftini parizeru!

Nova.rs
Nova epizoda jedinog podkasta u regionu pod zaštitom Međunarodnog PEN centra, „Dobar loš zao“ je pred vama!
Nova epizoda jedinog podkasta u regionu pod zaštitom Međunarodnog PEN centra, „Dobar loš zao“ je pred vama!

U prvom delu emisije, Nenad Kulačin i Marko Vidojković upoređivali su svoje salame s Vučićevom, apelovali su na kritičare režima da manje voze bicikl, a opoziciji su poručili da proba da se sabere u jednu kolonu, ma koliko im to teško palo.

Gost u ovoj epizodi je novinar, univerzitetski profesor i kolekcionar pretnji smrću, Dinko Gruhonjić.

Dinko je bez pardona govorio o Aleksandru Vučiću i mračnoj perspektivi Srbije, a analizirao je koliki je ruski uticaj u zemlji i regionu, uz poseban osvrt na to kako srpski režim preko svojih posrednika Crnu Goru i BiH pretvara u disfunkcionalne države.

U Magarećem kutku čućete koliko bukvara ume da čita predsednik Srbije.

DLZ, samo na našem portalu!

Glumica Mina Sovtić u podcastu Mamazanija: O rizičnoj trudnoći, porođaju i životu sa ćerkicom Lunom

Nova.rs
Mlada glumica Mina Sovtić (28), koja je pre pola godine rodila ćerku, otvara sa nama drugu sezonu podkasta „Mamazjanija“ i priča o svim izazovima koje joj je priredila ova, do sada najveća i najvažnija, životna – uloga.
Mlada glumica Mina Sovtić (28), koja je pre pola godine rodila ćerku, otvara sa nama drugu sezonu podkasta „Mamazjanija“ i priča o svim izazovima koje joj je priredila ova, do sada najveća i najvažnija, životna – uloga.

O sigurnosti i životu svoje bebe, Mina je odgovorno razmišljala još dok je njena ćerkica Luna bila u stomaku, a rizična trudnoća vezala je za kuću i krevet, što joj nije lako palo, ali ističe da se na taj način pripremila za život sa bebom, iako tek sad uviđa da je, kako uz osmeh kaže, trebalo više da spava.

U novoj epizodi našeg podkasta ona otkriva zašto je ćerkica po izlasku iz porodilišta imala dva imena. Takođe, priča o tome koliko preterana briga za dete ponekad može da optereti majku. Mina je želela prirodan porođaj, ali to nije bilo moguće, pa objašnjava zašto je nemoguće biti spreman za porođaj carskim rezom.

Ona ističe koliko u prvih nekoliko meseci po porođaju znači pomoć majke i svekrve, naročito uz bebu koja ne voli da spava. Navodi nam i zašto svojoj mami, čuvenoj glumici Anici Dobroj, ne mora da daje instrukcije i pravila kada Luna ostaje sa sama njom. O ovim novim momentima i emocijama u životu, promeni navika i dodatnim obavezama, kao i o trudnoći koja je zahtevala mirovanje i porođaju hitnim carskim rezom, na koji nije bila spremna, podršci muža Luke, koji je bio uz nju dok je Lunu donosila na svet, a sada joj predlaže da ode na trodnevno putovanje i odmori od bebe i brige, do povratka na posao, na snimanja, samo dva meseca posle porođaja, priča nasmejana mama i talentovana glumica Mina, u prvoj epizodi nove sezone našeg podkasta.