gošća Katalin Cseh

BCBP podkast "Svetionik"
In this episode of the Lighthouse podcast, Srdjan Cvijic hosted Katalin Cseh, Member of the European Parliament and Vice-President of Renew Europe.

In this episode of the Lighthouse podcast, Srdjan Cvijic hosted Katalin Cseh, Member of the European Parliament and Vice-President of Renew Europe. They talked about democratic backsliding and state capture in Hungary, its parallels with Serbia and other Western Balkans countries, the future prospects of decapturing the state, and the role of the European Union in responding to these illiberal challenges. Podcast host: Srdjan Cvijic, President of the International Advisory Committee of the Belgrade Centre for Security Policy  …  

U novoj epizodi podkasta Svetionik, Srđan Cvijić ugostio Katalin Čeh, poslanicu Evropskog parlamenta. Razgovarali su o demokratskom nazadovanju i zarobljavanju države, sličnostima između režima u Mađarskoj i Srbiji, kao i o ulozi Evropske unije u situaciji jačanja neliberalnih režima u Evropi.. BCBP podkast  Domaćin podkasta: Srđan Cvijić, predsednik Međunarodnog savetodavnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku

gošća Olivia Lazard

BCBP podkast "Svetionik"

n this episode of the Lighthouse podcast, Srdjan Cvijic hosted Olivia Lazard, Visiting Scholar at Carnegie Europe and member of the BCSP International Advisory Committee. They talked about the blind spots of the green energy transition, the environmental costs of rare minerals extractions, the new global struggle for resources, and the concept of the zones of sacrifice.  

Podcast host: Srdjan Cvijic, President of the International Advisory Committee of the Belgrade Centre for Security Policy … 

U novoj epizodi podkasta Svetionik, Srđan Cvijić ugostio je Oliviju Lazar, saradnicu Carnegie Europe i članicu Međunarodnog savetodavnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Razgovarali su o „mrtvim uglovima“ zelene tranzicije, ekološkim posledicama rudarenja retkih minerala, novoj globalnoj borbi za resurse i konceptu „zona žrtvovanja“.  

 Domaćin podkasta: Srđan Cvijić, predsednik Međunarodnog savetodavnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku

gost Miad Nakhavali

BCBP podkast "Svetionik"

n this episode of the Lighthouse podcast, Srdjan Cvijic hosted Miad Nakhavali, an Iranian researcher and visiting fellow at the Belgrade Centre for Security Policy. They talked about the current political situation in Iran, the prospects of improving relations between Iran and the West, Iran’s role in the region of the Middle East, and the role of Iran in the Western Balkans.

U novoj epizodi podkasta Svetionik, Srđan Cvijić ugostio je Miada Nakhavalija, iranskog istraživača i saradnika Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u Iranu, mogućnostima za poboljšanje odnosa Irana i Zapada, ulozi Irana u regionu Bliskog istoka, kao i ulozi Irana na Zapadnom Balkanu.

gost Maksim Samorukov

BCBP podkast "Svetionik"

Rat u Ukrajini, posledice tog rata na Rusiju i njene građane, uloga Rusije na Zapadnom Balkanu i njen odnos sa Srbijom, neke su od tema o kojima smo razgovarali sa Maksimom Samorukovim, saradnikom Carnegie Europe i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Domaćin podkasta: Srđan Cvijić, predsednik Međunarodnog savetodavnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku ….  

The war in Ukraine, the consequences of this war in Russia, the role of Russia in the Western Balkans, and relations between Russia and Serbia are some of the topics we discussed with Maksim Samorukov, Fellow at the Carnegie Europe and Belgrade Centre for Security Policy Visiting Fellow. Podcast host: Srdjan Cvijic, President of the International Advisory Committee of the Belgrade Centre for Security Policy

gošća Isidora Kovačević

BCBP podkast "Svetionik"
U novom Svetioniku, razgovarali smo sa urednicom „Podrinskih“ Isidorom Kovačević, koja je jedno od tri lica sa poternica lepljenih po Šapcu.   
„Svi koji su mi se javili su me ohrabrivali da nastavim da radim svoj posao kao što sam ga radila do sada, da ne odustajem i da nemam razloga da se plašim zato što ceo grad stoji iza mene.

U novom Svetioniku, razgovarali smo sa urednicom „Podrinskih“ Isidorom Kovačević, koja je jedno od tri lica sa poternica lepljenih po Šapcu.   

„Svi koji su mi se javili su me ohrabrivali da nastavim da radim svoj posao kao što sam ga radila do sada, da ne odustajem i da nemam razloga da se plašim zato što ceo grad stoji iza mene. Meni je i dalje ugrožena bezbednost i brinem se za sebe i svoju porodicu i zato očekujem da institucije rade svoj posao. Ali, sa druge strane, ja se osećam dobro u svojoj koži, osećam se ponosno i osećam da mogu da izađem na ulicu podignute glave zato što veliki broj Šapčana stoji sa mnom u ovoj borbi. Podrška je ogromna“, ističe Isidora.   

Izradu videa finansijski je podržala Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED). Za sadržaj odgovornost snosi jedino Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

gost Dušan Kokot

BCBP podkast "Svetionik"
Novi Svetionik predstavlja priču iz Zrenjanina – grada koji je bez vode već skoro 18 godina, a danas su tamo ugrožene i zemlja i vazduh. „Najveći problem u Srbiji je uverenje da od pojedinca ne zavisi ništa i taj obrazac moramo da menjamo ako želimo da preživimo!

Novi Svetionik predstavlja priču iz Zrenjanina – grada koji je bez vode već skoro 18 godina, a danas su tamo ugrožene i zemlja i vazduh. „Najveći problem u Srbiji je uverenje da od pojedinca ne zavisi ništa i taj obrazac moramo da menjamo ako želimo da preživimo! Krajnji je trenutak da postanemo građani koji propituju i koji kritički promišljaju“, poručio je Dušan Kokot iz organizacije Građanski preokret iz Zrenjanina.

gost Piter Nojman

BCBP podkast "Svetionik"
Predstavljamo vam novu epizodu BCBP podkasta Svetionik.

Predstavljamo vam novu epizodu BCBP podkasta Svetionik. Ovoga puta u malo izmenjenim okolnostima – na Beogradskom bezbednosnom forumu razgovarali smo sa profesorom Kings Koledža Piterom Nojmanom. O različitim formama ekstremizma u svetu pandemije i globalnih promena, sa profesorom Nojmanom je razgovarao programski direktor BCBP Predrag Petrović.

gošća Katarina Golubović

BCBP podkast "Svetionik"
Zašto je značajan Civilni odbor za zaštitu branitelja ljudskih prava i uzbunjivača?

Zašto je značajan Civilni odbor za zaštitu branitelja ljudskih prava i uzbunjivača?

Zašto su organizacije civilnog društva podnele krivične prijave protiv Uprave za sprečavanje pranja novca i urednika dnevnog lista Srpski telegraf?

Šta nam donose izmene Ustava?

Ovo su neke od tema o kojima smo u najnovijoj epizodi Svetionika razgovarali sa Katarinom Golubović, direktorkom Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM i članicom Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava i uzbunjivača. 

gošća Biljana Stepanović

BCBP podkast "Svetionik"
Prošlo je godinu dana od objavljivanja spiskaorganizacija, medija i pojedinaca koje je Uprava za sprečavanjepranja novca sumnjičila da peru novac i finansiraju terorizam. 
Da li je afera „Spisak“ dobila epilog?

Prošlo je godinu dana od objavljivanja spiska
organizacija, medija i pojedinaca koje je Uprava za sprečavanje
pranja novca sumnjičila da peru novac i finansiraju terorizam. 

Da li je afera „Spisak“ dobila epilog? Ovo je samo jedno od pitanja o kojima smo razgovarali sa Biljanom Stepanović, glavnom urednicom Nove ekonomije. 

gost Srđan Cvijić

BCBP podkast "Svetionik"
Kako evropske integracije Srbije izgledaju kada se posmatraju iz Beograda, a kako iz Brisela? Šta građani Francuske misle o proširenju EU na zemlje Balkana?

Kako evropske integracije Srbije izgledaju kada se posmatraju iz Beograda, a kako iz Brisela? Šta građani Francuske misle o proširenju EU na zemlje Balkana?

Odgovore na ova pitanja u najnovijoj epizodi BCBP podkasta Svetionik nudi Srđan Cvijić, član BiEPAG-a i učesnik programa Evropske budućnosti Instituta za društvene nauke u Beču.