Deconstructing pandemics

Zvuk Misli
Forgot about the pandemics?

Forgot about the pandemics? Sound of Thoughts is here to remind you about the numerous aspects of this universal event which is still actual and whose consequences are yet to be grasped. Through a conversation with the world-renowned philosopher Avital Ronell (European Graduate School / NYU), whose theoretical interests range from continental philosophy, literature, queer and feminist studies, to pshychoanalysis, technology and media, we tried to open some (im)possible questions that correlate with pandemics, considering notions such as AIDS, debt, childhood, destruction, testing, forgetting and many others. This podcast was recorded on December 30th, 2021.

Zaboravili ste na pandemiju? Zvuk misli je tu da vas podseti na brojne nepromišljene aspekte ovog i dalje aktuelnog univerzalnog događaja, čije posledice ćemo tek sagledavati. Kroz razgovor sa svetski priznatom filozofkinjom Avital Ronell (European Graduate School / NYU), čija interesovanja sežu od kontinentalne filozofije, književnosti, preko kvir i feminističkih studija, psihoanalize, do tehnologije i medija, pokušali smo da otvorimo neka dodatna (ne)moguća pitanja, koja se nadovezuju na pandemijsku situaciju, a tiču se pojmova kao što su to AIDS, dug, detinjstvo, destrukcija, test, zaborav i mnogi drugi. Ova epizoda je snimljena 30.12.2021.

Dinamike izdaje

Zvuk Misli
Koja se sve značenja krije reč „izdaja“?

Koja se sve značenja krije reč „izdaja“? Kako misliti izdaju van njenih dominantnih, neretko moralizatorskih okvira? U razgovoru sa Sanjom Bojanić, imali smo prilike da saznamo više o tome šta bi mogle biti neortodoksne filozofije izdaje. Bilo je reči o izdaji kao pokretu samog života, pokreta koji razumevamo kroz dinamike prefiksa trans-; o izdaji koja omogućava postajanje i transformaciju kako subjekta, tako i zajednice; o izdaji kao fundamenalnoj kategoriji odnosa.

Gošća: Sanja Bojanić

Voditelj: Andrea Perunović

Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Univerzitet u Beogradu 

https://ifdt.bg.ac.rs/ 

Delom finansirano od strane Centra za promociju nauke. 

https://www.cpn.edu.rs/ 

Muzički partner: Metropolis Music Company 

http://www.metropolismusic.rs/

40 godina IFDT: praksa i teorija kontrainstitucije

Zvuk Misli
U osmoj, specijalnoj epizodi Zvuka misli, drugoj po redu posvećenoj 40. godišnjici postojanja IFDT, razgovarali smo s Petrom Bojanićem.

U osmoj, specijalnoj epizodi Zvuka misli, drugoj po redu posvećenoj 40. godišnjici postojanja IFDT, razgovarali smo s Petrom Bojanićem. Bilo je reči o novijoj istoriji Instituta, kao i o praksi i teoriji kontrainstitucije. Među sagovornicima su i Milivoj Bešlin, Igor Cvejić i Andrea Perunović.

40 godina IFDT: Istorija jedne kontrainstitucije

Zvuk Misli
Gost: Petar Žarković
Voditeljka: Sara Nikolić
Rezime: U temelje (kontra)institucije na kojima je izgrađen današni IFDT, uzidana je dinamična priča o izazovima i iskušenjima sa kojima se suočava angažovani intelektualac, priča o odnosu države i nauke, partijske politike i kritičkog mišljenja.

Gost: Petar Žarković

Voditeljka: Sara Nikolić

Rezime: U temelje (kontra)institucije na kojima je izgrađen današni IFDT, uzidana je dinamična priča o izazovima i iskušenjima sa kojima se suočava angažovani intelektualac, priča o odnosu države i nauke, partijske politike i kritičkog mišljenja. O praksis filozofiji i prognanoj grupi profesora, studentskom protestu ’68, moralno-političkoj podobnosti, društvenoj stvarnosti osamdesetih i devedesetih godina, kao i o intelektualnom nasleđu IFDT razgovarali smo sa istoričarem Petrom Žarkovićem.

Šta su kulture otpora

Zvuk Misli
Gošća: Tijana Rosic
Voditelj: Andrea Perunović
Kakav je odnos između otpora i kulture?

Gošća: Tijana Rosic

Voditelj: Andrea Perunović

Kakav je odnos između otpora i kulture? Koja su osnovna teorijska shvatanja kultura otpora? Da li umetnost proizvodi otpor, ili o njemu jednostavno svedoči? O ovim i srodnim temama, u narednoj epizodi Zvuka misli, razgovaraćemo sa Tatjanom Rosić Ilić, redovnom profesorkom na Fakultet za medije i komunikacije.

Nova epizoda Zvuka misli je omogućena uz podršku Centar za promociju nauke. A od 03.11.2021. moćićete da je vidite na našem YouTube kanalu #Angažovana misao i čujete na već poznatoj adresi podcast.rs i svim ve ćim podkast platformama

Podkast o podkastu

Zvuk Misli
Zvuk misli #4 “Podkast o podkastu”
Gošća: Ana Martinoli
Voditeljka: Sara Nikolić

U četvrtoj i poslednjoj epizodi prve sezone Zvuka misli gošća nam je
redovna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Ana
Martinoli.

Zvuk misli #4 “Podkast o podkastu”

Gošća: Ana Martinoli

Voditeljka: Sara Nikolić

U četvrtoj i poslednjoj epizodi prve sezone Zvuka misli gošća nam je

redovna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Ana

Martinoli. Tema razgovora je analiza podkasta kao medija. Anu Martinoli,

autorku knjige o podkastu – Prvih 15 godina podkastinga (2020) pitali smo

o interaktivnosti i imerzivnosti podkasta; o medijskoj sceni u Srbiji i ulozi

podkasta u takvom političkom i informacijskom okruženju, ali i o naučnim

podkastima kakav je Zvuk misli i uopšte ulozi medija u naučnoj produkciji.

Muzika: Magic Bush – Everybody Needs A Good Time Now (FIRST, 2017)

Gde ste, Beograđani? TV i Jugoslavija.

Zvuk Misli
Zvuk misli #3 Gde ste, Beograđani? TV i Jugoslavija.

Zvuk misli #3 Gde ste, Beograđani? TV i Jugoslavija.

Gošća: Ildko Erdei

Voditeljka: Sara Nikolić

U trećoj epizodi Zvuka misli sa Ildiko Erdei razgovarali smo o kardeljevskom pristupu scenarističkom radu, soliterima na Karaburmi, regalima od zida do zida, buržoizaciji socijalističkog i ikeizaciji postsocijalističkog društva ali i o specifičnostima televizijske kulture socijalističke Jugoslavije i jednom od najpoznatijih ostvaranja tog vremena – TV seriji „Pozorište u kući“ Novaka Novaka. Ovaj razgovor o etnografiji televizije, kontradiktornostima jugoslovenskog socijalizma i nedosanjanim modernističkim snovima inspirisan je nedavno objavljenom knjigom Ildiko Erdei koja nosi naziv „Moderni život u udarnom terminu: televizija, humor i politika u socijalističkoj Jugoslaviji“ (Evoluta, 2021). 

Muzika: Fish in Oil – Borsalino (3 ključa, 2016) 

Subject and (post)truth: psychoanalysis and philosophy

Zvuk Misli
Gošća emisije: Alenka ZupančičVoditelj emisije: Andrea Perunović*razgovor je na engleskom jeziku.Rezime: Šta je subjekat?

Gošća emisije: Alenka Zupančič
Voditelj emisije: Andrea Perunović

*razgovor je na engleskom jeziku.

Rezime: Šta je subjekat? Kako ga afirmiše psihoanaliza, a kako filozofija? Kako subjektivnost danas vidi Alenka Zupančič? U drugoj epizodi Zvuka misli razgovarali smo o transformacijama subjektivnosti koje sa sobom nosi savremeno doba i tzv. era “post-istine”, u kojoj se kategorije kao što su laž i istina, poverenje i nepoverenje, sigurnost i kriza, prepliću o nekoj vrsti hegelovske loše beskonačnosti.

Summary: What is a subject? How it is being affirmed by psychoanalysis and how by philosophy? How Alenka Zupančič sees the contemporary forms of subjectivity? In the second episode of Sound of Thoughts we were speaking about the transformations that our contemporary historical moment, the so called “era of post-truth” in which lie and truth, trust and mistrust, security and crises seem to be intertwined in a kind of hegelian bad infinity, has brought us.

Muzika: Ice cream man – „No one around“ (On the shoot, 2018)

https://www.metropolismusic.rs/izdanja/on-the-shoot-ice-cream-man.2175.html

Događaj “Džudit Batler”

Zvuk Misli
Gošća emisije: Adriana Zaharijević
Voditelj emisije: Andrea Perunović
U prvoj epizodi Zvuka misli, razgovarali smo sa Adrianom Zaharijević o njenoj novoj knjizi koja nosi naslov Život tela.

Gošća emisije: Adriana Zaharijević

Voditelj emisije: Andrea Perunović

U prvoj epizodi Zvuka misli, razgovarali smo sa Adrianom Zaharijević o njenoj novoj knjizi koja nosi naslov Život tela. Politička filozofija Džudit Batler (Akademska knjiga 2020). Promatrajući meandre argumentacije koje tekst Adriane Zaharijević nudi, videli smo delo Džudit Batler iz ugla koji je nešto manje poznat široj publici – iz takoreći “čisto” filozofskog ugla, kao posve sigularan događaj na pozornici istorije filozofije i teorije. U ovom razgovoru možete čuti kako Adriana Zaharijević vidi neke od ključnih filozofskih pojmova kojima se Batler bavi u svojoj političkoj ontologiji, kao što su performativnost, moć delanja, življiv i neživljiv život, nasilje i nenasilje…”

Muzika: Eyot – „Veer“ (Innate, 2017)

https://www.eyotmusic.net/