“The Possibility of We” – IFDT na 59. Oktobarskom salonu

Zvuk Misli

U ovoj epizodi Zvuka misli razgovarali smo o video instalaciji sa naslovom “The Possibility of We”, kojom je na 59. Oktobarskom salonu predstavljen IFDT. Sa Snežanom Vesnić (autorkom projekta i docentkinjom Arhitektonskom fakultetu ) i Filipom Martinovićem. (rediteljem), predstavili smo ideju i umetnički proces koji stoji iza ove video instalacije, te razmatrali teoretske probleme koje ona pokreće, a koji se tiču odnosa projektovanog i puštanja kreativnog dela u proces, reprezentacije i koncepta, estetike zajednice, mogućnosti angažmana, grupu, instituciju i kontrainstituciju, kao i mnoge druge.    

Gosti: Snežana Vesnić, Filip Martinović  

Voditelj: Andrea Perunović

Medicinska antropologija. Jelena Kupsjak i Ljiljana Pantović

Zvuk Misli
Šta je medicinska antropologija?

Šta je medicinska antropologija? Koje su to savremene, neoliberalne politike mentalnog zdravlja i zašto žene-majke-kraljice piju „dodatke ishrani“ za smirenje? Kako izgleda sprovoditi etnografsko istraživanje u porodilištu i koje su to pacijentkinje „nečije“, a koje „opštenarodne“? Kada su se u domaćem zdravstvu pojavili lekari-preduzetnici i pacijenti-potrošači? Koje su posledice neoliberalnih reformi sistema i predatorskih privatnih praksi po sistem zdravstvene zaštite?

Gošće: Jelena Kupsjak (Odjel za etnologiju i antropologiju, Sveučilište u Zadru), Ljiljana Pantović (Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Univerzitet u Beogradu)

Voditeljka: Sara Nikolić

Antropocen: sloboda i interdisciplinarnost

Zvuk Misli
Gošća: Elena Bougleux
Opis: Šta je to antropocen?

Gošća: Elena Bougleux

Opis: Šta je to antropocen? Zašto su nam potrebne studije kurikuluma i od čega je sačinjen Antropocen kurikulum? Na koji način pluralnost istraživačkih polja može doprineti razvoju demokratičnog i empatičnog razmišljanja o društvu? O ovim i srodnim pitanjima, u jedanaestoj epizodi Zvuka misli, razgovaramo sa Elenom Bougleux, profesorkom Univerziteta u Bergamu.

Deconstructing pandemics

Zvuk Misli
Forgot about the pandemics?

Forgot about the pandemics? Sound of Thoughts is here to remind you about the numerous aspects of this universal event which is still actual and whose consequences are yet to be grasped. Through a conversation with the world-renowned philosopher Avital Ronell (European Graduate School / NYU), whose theoretical interests range from continental philosophy, literature, queer and feminist studies, to pshychoanalysis, technology and media, we tried to open some (im)possible questions that correlate with pandemics, considering notions such as AIDS, debt, childhood, destruction, testing, forgetting and many others. This podcast was recorded on December 30th, 2021.

Zaboravili ste na pandemiju? Zvuk misli je tu da vas podseti na brojne nepromišljene aspekte ovog i dalje aktuelnog univerzalnog događaja, čije posledice ćemo tek sagledavati. Kroz razgovor sa svetski priznatom filozofkinjom Avital Ronell (European Graduate School / NYU), čija interesovanja sežu od kontinentalne filozofije, književnosti, preko kvir i feminističkih studija, psihoanalize, do tehnologije i medija, pokušali smo da otvorimo neka dodatna (ne)moguća pitanja, koja se nadovezuju na pandemijsku situaciju, a tiču se pojmova kao što su to AIDS, dug, detinjstvo, destrukcija, test, zaborav i mnogi drugi. Ova epizoda je snimljena 30.12.2021.

Dinamike izdaje

Zvuk Misli
Koja se sve značenja krije reč „izdaja“?

Koja se sve značenja krije reč „izdaja“? Kako misliti izdaju van njenih dominantnih, neretko moralizatorskih okvira? U razgovoru sa Sanjom Bojanić, imali smo prilike da saznamo više o tome šta bi mogle biti neortodoksne filozofije izdaje. Bilo je reči o izdaji kao pokretu samog života, pokreta koji razumevamo kroz dinamike prefiksa trans-; o izdaji koja omogućava postajanje i transformaciju kako subjekta, tako i zajednice; o izdaji kao fundamenalnoj kategoriji odnosa.

Gošća: Sanja Bojanić

Voditelj: Andrea Perunović

Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Univerzitet u Beogradu 

https://ifdt.bg.ac.rs/ 

Delom finansirano od strane Centra za promociju nauke. 

https://www.cpn.edu.rs/ 

Muzički partner: Metropolis Music Company 

http://www.metropolismusic.rs/

40 godina IFDT: praksa i teorija kontrainstitucije

Zvuk Misli
U osmoj, specijalnoj epizodi Zvuka misli, drugoj po redu posvećenoj 40. godišnjici postojanja IFDT, razgovarali smo s Petrom Bojanićem.

U osmoj, specijalnoj epizodi Zvuka misli, drugoj po redu posvećenoj 40. godišnjici postojanja IFDT, razgovarali smo s Petrom Bojanićem. Bilo je reči o novijoj istoriji Instituta, kao i o praksi i teoriji kontrainstitucije. Među sagovornicima su i Milivoj Bešlin, Igor Cvejić i Andrea Perunović.

40 godina IFDT: Istorija jedne kontrainstitucije

Zvuk Misli
Gost: Petar Žarković
Voditeljka: Sara Nikolić
Rezime: U temelje (kontra)institucije na kojima je izgrađen današni IFDT, uzidana je dinamična priča o izazovima i iskušenjima sa kojima se suočava angažovani intelektualac, priča o odnosu države i nauke, partijske politike i kritičkog mišljenja.

Gost: Petar Žarković

Voditeljka: Sara Nikolić

Rezime: U temelje (kontra)institucije na kojima je izgrađen današni IFDT, uzidana je dinamična priča o izazovima i iskušenjima sa kojima se suočava angažovani intelektualac, priča o odnosu države i nauke, partijske politike i kritičkog mišljenja. O praksis filozofiji i prognanoj grupi profesora, studentskom protestu ’68, moralno-političkoj podobnosti, društvenoj stvarnosti osamdesetih i devedesetih godina, kao i o intelektualnom nasleđu IFDT razgovarali smo sa istoričarem Petrom Žarkovićem.

Šta su kulture otpora

Zvuk Misli
Gošća: Tijana Rosic
Voditelj: Andrea Perunović
Kakav je odnos između otpora i kulture?

Gošća: Tijana Rosic

Voditelj: Andrea Perunović

Kakav je odnos između otpora i kulture? Koja su osnovna teorijska shvatanja kultura otpora? Da li umetnost proizvodi otpor, ili o njemu jednostavno svedoči? O ovim i srodnim temama, u narednoj epizodi Zvuka misli, razgovaraćemo sa Tatjanom Rosić Ilić, redovnom profesorkom na Fakultet za medije i komunikacije.

Nova epizoda Zvuka misli je omogućena uz podršku Centar za promociju nauke. A od 03.11.2021. moćićete da je vidite na našem YouTube kanalu #Angažovana misao i čujete na već poznatoj adresi podcast.rs i svim ve ćim podkast platformama

Podkast o podkastu

Zvuk Misli
Zvuk misli #4 “Podkast o podkastu”
Gošća: Ana Martinoli
Voditeljka: Sara Nikolić

U četvrtoj i poslednjoj epizodi prve sezone Zvuka misli gošća nam je
redovna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Ana
Martinoli.

Zvuk misli #4 “Podkast o podkastu”

Gošća: Ana Martinoli

Voditeljka: Sara Nikolić

U četvrtoj i poslednjoj epizodi prve sezone Zvuka misli gošća nam je

redovna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Ana

Martinoli. Tema razgovora je analiza podkasta kao medija. Anu Martinoli,

autorku knjige o podkastu – Prvih 15 godina podkastinga (2020) pitali smo

o interaktivnosti i imerzivnosti podkasta; o medijskoj sceni u Srbiji i ulozi

podkasta u takvom političkom i informacijskom okruženju, ali i o naučnim

podkastima kakav je Zvuk misli i uopšte ulozi medija u naučnoj produkciji.

Muzika: Magic Bush – Everybody Needs A Good Time Now (FIRST, 2017)