Koliko razumemo generaciju Z?

Glasom mladih - RSE
Krindž, goustovanje, mud, bumer – ovo su samo neke od reči koje koristi Generacija Z, odnosno mladi rođeni između 1997. i 2012. godine.
Krindž, goustovanje, mud, bumer – ovo su samo neke od reči koje koristi Generacija Z, odnosno mladi rođeni između 1997. i 2012. godine. Ovaj sleng nije jedino što razlikuje ovu generaciju od ostalih. Šta je to drugačije, kako mlađe generacije gledaju na svet i globalne probleme, koliko im je možda razvijenije kritičko mišljenje i da li je njihov žargon samo logičan sledeći korak u razvoju jezika, slušajte u podkastu Glasom mladih u kojem Iva Gajić razgovara sa Milanom Inićem youtuberom poznatim i kao Jaserštajn.

‘Pet minuta je dovoljno da vidite da li vam neko odgovara ili ne’

Glasom mladih - RSE
Ukoliko vas upoznavanje novih osoba preko društvenih mreža umara i čini nesigurnim, Ivana Radić i Azra Halilović u Sarajevu nude upoznavanje „na stari način“.
Ukoliko vas upoznavanje novih osoba preko društvenih mreža umara i čini nesigurnim, Ivana Radić i Azra Halilović u Sarajevu nude upoznavanje „na stari način“. Već nekoliko mjeseci ove djevojke organizuju takozvane mingling događaje na kojima zainteresovani mogu upoznati partnere ili steći nove prijatelje. Kako sve to funkcioniše za Glasom mladih je saznala Kristina Gadže.

‘Bosna kao presuda’ u pjesmama Nikole Lere

Glasom mladih - RSE
Kako je biti glas svoje generacije? Šta dobijaš, a šta gubiš kada napustiš svoju zemlju? Šta Zapad čini Zapadom, a Bosnu Bosnom?
Kako je biti glas svoje generacije? Šta dobijaš, a šta gubiš kada napustiš svoju zemlju? Šta Zapad čini Zapadom, a Bosnu Bosnom? U Glasom mladih Aidi Đugum se pridružio Nikola Lero, pjesnik, ambasador mira UNESCO-a u BiH i uposlenik na Univerzitetu Šefild u Velikoj Britaniji.

„Nisam počeo da pišem da drugima ukažem, nego da sebi priznam gdje živim, zato mislim da moja poezija rezonuje sa mojom generacijom,“ kaže u podcastu Lero. Kako je pisati poeziju danas i šta definiše ovog mladog autora slušajte u Glasom mladih.

Arhiva života pod opsadom 30 godina poslije povezuje ljude

Glasom mladih - RSE
Zaboravljeni negativ i nada da negdje neko na svijetu ima fotografiju.
Zaboravljeni negativ i nada da negdje neko na svijetu ima fotografiju. Tako je počelo. Potragom za fotografijom na kojoj su stariji brat i on. Djeca u opkoljenom gradu.
A prerastao je projekat „Sniper Alley Photo“ koji je postao značajna platforma za očuvanje istine. Njegovo ime je Džemil Hodžić, idejni tvorac i rizničar koji povezuje fotografe i djecu ratnog Sarajeva. Za njega je na početku to bio dug prema bratu Amelu, jednom od 1.601 ubijenog djeteta opsade Sarajeva. Džemilov brat ubijen je 3. maja 1995. godine snajperskim hicem sa jednog sarajevskog brda. Imao je 16 godina. Išao je u drugi razred umjetničke škole.
A ratni fotograf iz Washingtona Thomas Hurst na tavanu će pronaći negativ star 30 godina na kojem je bila i slika Džemila sa bratom Amelom. Kako je rat gledati očima djeteta? Kako se boriti protiv zaborava? Jesu li fotografije, kao materijalno opipiljive uspomene, neophodne da bi se sjećanje očuvalo? Slušajte u Glasom mladih.

Ako mladi ne rade na pomirenju, ko će?

Glasom mladih - RSE
Kako do pomirenja na Zapadnom Balkanu?
Kako do pomirenja na Zapadnom Balkanu? Da li će u tome pomoći vlasti u državama, školstvo kroz učenje o kulturi sjećanja ili povezivanje mladih? U potrazi za odgovorima Ivi Gajić su se pridružili Amar Buljubašić, Milena Petrović i Albana Bucaliu koji su učestvovali u projektu Regionalno partnerstvo mladih sa još 60 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije i sa Kosova.

Forum mladih pisaca okuplja mlade i već afirmisane književnike iz Crne Gore

Glasom mladih - RSE
Pisanje je, baš kao i čitanje, usamljenički posao.
Pisanje je, baš kao i čitanje, usamljenički posao. No je li to uvijek baš tako?
Na primjeru Foruma mladih pisaca iz Crne Gore možemo vidjeti šta se dešava kada se različiti glasovi na književnoj sceni udruže, sarađuju i na kraju postanu prepoznatljivi kao novi talas crnogorske književnosti.

Gošće podkasta „Glasom mladih“ su koordinatorka Foruma Valentina Knežević i dvije mlade i već afirmisane pjesnikinje Barbara Delać i Marija Ivanović.

‘Ako sada nije vrijeme za socijalno angažirane filmove, ne znam kad će biti’

Glasom mladih - RSE
Kakav je osjećaj imati film objavljen na jednoj od najpopularnijih streaming platformi na svijetu?
Kakav je osjećaj imati film objavljen na jednoj od najpopularnijih streaming platformi na svijetu? Koliko je teško raditi društveno angažovane filmove i šta mladi mogu naučiti iz njih? Slušajte u Glasom mladih u kojem razgovaramo sa Kenanom Musićem, redateljem kratkog filma ‘Jan’ i Maksimom Jovanovićem, glavnim glumcem.

‘Nemojte nam oduzimati priliku da budemo deo nečega’

Glasom mladih - RSE
Šta vam prvo padne na pamet kada pomislite na 8. mart?
Šta vam prvo padne na pamet kada pomislite na 8. mart? Ruže ili ženska prava? Koliko je i da li je poboljšan položaj žena u Srbiji i regionu a na čemu posebno treba raditi? Kako Dan žena vidi Branislava Antović Aleksić, novinarka, osnivačica i urednica BDW magazina, kreatorka digitalnog sadržaja i aktivistkinja, slušajte u podkastu Glasom mladih.

‘O financijskoj pismenosti se priča tek kada nemamo novca da platimo račun’

Glasom mladih - RSE
U Glasom mladih Kristina Gadže razgovara sa Aleksandrom Vukovićem, apsolventom drugog ciklusa studija, odsjeka Menadžment na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
U Glasom mladih Kristina Gadže razgovara sa Aleksandrom Vukovićem, apsolventom drugog ciklusa studija, odsjeka Menadžment na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Aleksandar iz perspektive mlade osobe objašnjava što znači štednja i kako bi trebali na nju gledati.

Marijeta Mojašević želi da mladi čuju drugačiju priču

Glasom mladih - RSE
Kako prosječni građanin Crne Gore gleda na invaliditet?
Kako prosječni građanin Crne Gore gleda na invaliditet? Da li osobe sa poteškoćama posmatraju kroz percepciju „milosrđa“ ili im otvaraju prostor da budu aktivan dio društva? Odgovore na ova pitanja ima Marijeta Mojašević, aktivistkinja za prava osoba sa invaliditetom koju je britanski BBC uvrstio na listu 100 najuticajnijih žena u svijetu.