Stoper bez granica

Glasom mladih - RSE
Putovati više od mjesec dana kroz Maroko, a ne platiti smještaj, hranu, ni prevoz niti jednu noć?
Putovati više od mjesec dana kroz Maroko, a ne platiti smještaj, hranu, ni prevoz niti jednu noć? Zvuči vam nemoguće? To se upravo dogodilo gostu Mahira Sijamije u podcastu Glasom mladih. Alen Duspara iz BiH, proputovao je više od 50 zemalja, živio u Vijetnamu, Novom Zelandu, Engleskoj, stopirao po Iraku. Ako vas zanima kako i vi možete uraditi isto poslušajte ovaj podcast.

Memorijska kartica na koži

Glasom mladih - RSE
Da li su tetovaže i dalje predmet osude okoline? Šta nam odluke o tome šta stavljamo na tijelo govore o nama i koliko su tetovirači i psiholozi i prijatelji ljudima koje tetoviraju, a ne samo umjetnici?
Da li su tetovaže i dalje predmet osude okoline? Šta nam odluke o tome šta stavljamo na tijelo govore o nama i koliko su tetovirači i psiholozi i prijatelji ljudima koje tetoviraju, a ne samo umjetnici? Sve ovo saznajte u podcastu Glasom mladih sa Adnanom Čomorom i njegovim gostom Jasminom Šehovićem Šeksom.

‘Ne da ti sredina da postaneš kreten’

Glasom mladih - RSE
Adis Kutkut, poznatiji kao Billain, je umjetnik iz Sarajeva koji se može pohvaliti činjenicom da je u inostranstvu mnogo poznatiji nego u gradu u kojem živi.
Adis Kutkut, poznatiji kao Billain, je umjetnik iz Sarajeva koji se može pohvaliti činjenicom da je u inostranstvu mnogo poznatiji nego u gradu u kojem živi. U Glasom mladih sa Adnanom Čomorom slušajte kako zvuči i izgleda 23. stoljeće, te zbog čega Billain kaže da mu sredina iz koje dolazi dobro dođe za “reality check.”

Second hand – trend ili održiva moda?

Glasom mladih - RSE
Svake sekunde na deponiji završi kamion garderobe.
Svake sekunde na deponiji završi kamion garderobe.
Svaki bačeni komad odeće, utiče i na životnu sredinu, a kada uzmemo u obzir koliko se baci, logično je pitanje: kako tome stati na put? Može li moda da bude održiva? Ili u najmanju ruku – održivija?
Da li odgovor na smanjenje tekstilnog otpada možda donekle leži u radnjama polovne odeće? Saznajte u Glasom mladih.

Ko ‘daje krila’ Bosni i Hercegovini?

Glasom mladih - RSE
Od Red Bull Cliff Divinga u Mostaru, slobodnog trčanja preko historijskih sarajevskih krovova, skijanja preko Studenog potoka u Umoljanima, Red Bull Dajak u Banjaluci.
Od Red Bull Cliff Divinga u Mostaru, slobodnog trčanja preko historijskih sarajevskih krovova, skijanja preko Studenog potoka u Umoljanima, Red Bull Dajak u Banjaluci. Jadran Crnogorac i kompletan tim ljudi koji rade na ovim projektima imaju jasne ciljeve: oplemeniti lokalnu zajednicu, razviti gradove, turizam i usaditi entuzijazam kod ljudi. Samo u Glasom mladih slušajte razgovor sa Jadranom Crnogorcem i saznajte kakav je odjek ovih događaja u svijetu, šta su im rekle kolege iz Kopenhagena, ali i koliko su uticali na sredine širom BiH.

Nesebična umjetnost Selme Selman

Glasom mladih - RSE
Kako je sa 17 godina prodati sliku za 20 eura, a sa 29 za 20.000 eura? Živjeti između New Yorka, Bihaća, Amsterdama, odrasti u romskom naselju i stipendijama i uzorom podsticati djevojčice da idu u školu.
Kako je sa 17 godina prodati sliku za 20 eura, a sa 29 za 20.000 eura? Živjeti između New Yorka, Bihaća, Amsterdama, odrasti u romskom naselju i stipendijama i uzorom podsticati djevojčice da idu u školu. Vizalna umjetnica Selma Selman zna kako. Slušajte u Glasom mladih.

‘Naše zajedničke ratne traume’

Glasom mladih - RSE
Koliko je važno da se učenjem očuvaju sjećanja i na ona najteža, najstrašnija ratna vremena te da se izvuče pouka da se rat nikada nikome ne ponovi?
Koliko je važno da se učenjem očuvaju sjećanja i na ona najteža, najstrašnija ratna vremena te da se izvuče pouka da se rat nikada nikome ne ponovi? Jesu li traume za djecu u ratu univerzalne, desile se sada, prije 30 ili prije 70 godina, u Ukrajini, BiH ili Japanu? O tome u Glasom mladih razgovaraju Aida Đugum i Jasminko Halilović osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinstva.

Sarajevski rezač magle

Glasom mladih - RSE
Kako se mogu koristiti moderne tehnologije za rješavanje ekoloških problema?
Kako se mogu koristiti moderne tehnologije za rješavanje ekoloških problema? Student mašinstva u Sarajevu Damir Hanić ima ideju kako da se riješi smog i magla u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. A jegova ideja zahtjeva dvije pomislit ćete nespojive stvari: dron i tjesteninu.

‘Otišao sam da me ne bi ubili talibani’ – decembar/prosinac 15, 2022

Glasom mladih - RSE
Šest kampova, dve sigurne kuće i ulica.
Šest kampova, dve sigurne kuće i ulica. Toliko je smještaja promijenio Džanatula Momand koji je sa 15 godina u Srbiju stigao iz Pakistana. U Beogradu je završio srednju školu, a danas volontira u organizaciji koja pomaže migrantima. Nakon bjega iz svoje zemlje zbog talibana, teškog migrantskog puta, u Glasom mladih poslušate čemu se danas nada Džanatula.