#062 O tri eko slike iz budućnosti sa Predragom Momčilovićem 16.02.2021.

Liceulice FM
U inspirativnom i u isto vreme zastrašujućem ogledu Tri slike budućnosti, Predrag Momčilović je za 69. broj magazina opisao tri alternativne verzije našeg sveta kroz pedeset godina, u zavisnosti od toga kakav model odnosa prema životnoj sredini odaberemo.
U inspirativnom i u isto vreme zastrašujućem ogledu Tri slike budućnosti, Predrag Momčilović je za 69. broj magazina opisao tri alternativne verzije našeg sveta kroz pedeset godina, u zavisnosti od toga kakav model odnosa prema životnoj sredini odaberemo.
U ovoj ekskluzivnoj i jubilarnoj epizodi razgovarali smo o ovim utopijskim i distopijskim slikama, kao i aktuelnim inicijativama i akcijama kao važnim koracima koje, kao društvo i pojedinci, možemo preduzeti da bismo u godinama ispred nas bolje i zdravije živeli.

#061 Igor Štiks i Stefan Slavković 02.02.2021.

Liceulice FM
Pandemija korona virusa je, ili se barem tako uvrežilo u javnom govoru, nepovratno promenila svet u kome živimo.
Pandemija korona virusa je, ili se barem tako uvrežilo u javnom govoru, nepovratno promenila svet u kome živimo. Međutim, ako malo bolje zagrebemo ispod površine tog diskursa, videćemo da su se neke velike promene zaista desile, ali i da su neke druge, temeljne i duboke, nepravednosti postojale i ranije, samo ih je pandemija značajno ogolila. O tome kako razumeti svet u kome trenutno živimo, ali i kako pokušati ponovo osmisliti neke važne vrednosti na koje se u poslednje vreme često pozivamo – poput solidarnosti ili brige za druge – razgovarali smo sa piscem i profesorom Igorom Štiksom i novinarom Stefanom Slavkovićem.

#060 Korona i margina (Svratište i Solidarna kuhinja) 16.12.2020.

Liceulice FM
Borba protiv korona virusa često se naziva borbom protiv nevidljivog neprijatelja, ali se, podjednako često, zaboravlja da su i mnogi građani i građanke u takvoj situaciji da su u našem društvu praktično nevidljivi.
🗯O tome na koje su sve načine najsiromašnijim ljudima – a stanovnici neformalnih naselja to svakako jesu – pandemija korona virusa i neadekvatne reakcije na nju otežali ionako teške životne uslove od 14h slušajte u novoj epizodi emisije „Liceulice FM“ na RadioAparatu.
Borba protiv korona virusa često se naziva borbom protiv nevidljivog neprijatelja, ali se, podjednako često, zaboravlja da su i mnogi građani i građanke u takvoj situaciji da su u našem društvu praktično nevidljivi.
🗯O tome na koje su sve načine najsiromašnijim ljudima – a stanovnici neformalnih naselja to svakako jesu – pandemija korona virusa i neadekvatne reakcije na nju otežali ionako teške životne uslove od 14h slušajte u novoj epizodi emisije „Liceulice FM“ na RadioAparatu. U emisiji govore Sara Nikolić (Solidarna kuhinja) i Jasna Cicmil Batričević (Centar za integraciju mladih).
A ovoj temi možete više pročitati i u novom broju našeg magazina koji je od juče na ulicama u tekstu „Nevidljivi neprijatelj i nevidljivi građani“ Dunje Karanović.

#059 Novi mediji ili kako nas je algoritam sjebao – Galeb Nikačević 02.12.2020.

Liceulice FM
Ovaj put nam je u emiisji gost bio naš duogogdišnji prijatelj i saradnik – Galebom Nikačević.
Ovaj put nam je u emiisji gost bio naš duogogdišnji prijatelj i saradnik – Galebom Nikačević. Razgovarali smo o formatizaciji medija, podcastima, alternativnim sadržajima, neizbežnoj monetizaciji svega, ali i dobrim knjigama, muzici i filmovima zahvaljujući kojima je Galeb tu gde jeste.

#058 Kako to ekonomija može da bude solidarna? 21.10.2020.

Liceulice FM
„Socijalni preduzetnici nisu zadovoljni samo time da vam daju ribu ili da vas nauče da pecate.
„Socijalni preduzetnici nisu zadovoljni samo time da vam daju ribu ili da vas nauče da pecate. Oni se neće zaustaviti dok ne revolucionizuju čitavu ribarsku industriju.“

– Šta je solidarna ekonomija?
– Šta je društvena odgovornost?
– Kako uključiti zajednicu u rešavanje lokalnog problema i čiji je to posao?
– Šta je održivi razvoj i zašto svi pričaju o tome?
– Šta je solidarnost i gde sam ja u svemu tome?

Ovo su samo neka pitanja koja govore u prilog tome zašto i kako solidarna ekonomija menja svet a na koja ćemo probati da damo odgovore zajedno sa gošćama još jednog izdanja LUL FM emisije – Dinom i Zoranom iz Koalicije za razvoj solidarne ekonomije.

#057 Nemamo rezervnu planetu (gost: Vladimir Đurđević) 07.10.2020.

Liceulice FM
Čak i oni najviše skloni ignorisanju klimatskih promena – sada ih već nedvosmisleno osećaju na vlastitoj koži.
Čak i oni najviše skloni ignorisanju klimatskih promena – sada ih već nedvosmisleno osećaju na vlastitoj koži. U 66. broju magazina Liceulice pokušali smo da objasnimo njihovu genezu, ali i da ukažemo na neke moguće puteve borbe za planetu na kojoj živimo jer – kao što poznati slogan kaže – nemamo rezervnu.

Ovaj put smo razgovarali sa klimatologom Vladimirom Đurđevićem o temi aktuelnog broja: o životu sa klimatskim promenama i o realnom scenariju koji sami ispisujemo.

#056 Koja je budućnost našeg obrazovanja? 23.09.2020.

Liceulice FM
Obrazovanje i obrazovni sistem su svojevrsni lakmus papir koji pokazuje koje se vrednosti unutar nekog društva smatraju važnim.
Obrazovanje i obrazovni sistem su svojevrsni lakmus papir koji pokazuje koje se vrednosti unutar nekog društva smatraju važnim. Da li obrazovni proces služi individualnom i kolektivnom napredovanju ili je tek priprema za uključivanje u tržišnu utamkicu? Da li je škola prostor u kome se deca podstiču na kritičko razmišljanje ili prostor u kome se vrši ideološka indoktrinacija? Kakva je, u kontekstu tehnoloških promena, ali i društvenih turbulencija poput korona krize, budućnost škola?

Ovo su samo neka pitanja o kojima smo razgovarali sa Milošem Jankovićem, našim dugogodišnjim saradnikom čiji je obrazovni put dosta neobičan i zanimljiv.

#55 Naš grad – mreža toplotnih ostrva – 17.06.2020.

Liceulice FM
Klimatske promene se nameću kao jedna od najvažnijih tema i naše svakodnevice, ali, čini se još i više, naše budućnosti.
Klimatske promene se nameću kao jedna od najvažnijih tema i naše svakodnevice, ali, čini se još i više, naše budućnosti. O tome zašto su gradovi naročito osetljivi na klimatske promene, ali i o tome kako se možete angažovati da gradove u kojima živimo pokušamo da zaštitimo od negativnih posledica ovih promena, razgovarali smo sa našim prijateljima iz Centra za promociju nauke.

#54 Jana Danilović o zidnim pojavama 03.06.2020.

Liceulice FM
Ovaj put smo pričali sa Janom Danilović, vizuelnom umetnicom, aktivistkinjom i našom dugogodišnjom saradnicom i drugaricom za ulične akcije.
Ovaj put smo pričali sa Janom Danilović, vizuelnom umetnicom, aktivistkinjom i našom dugogodišnjom saradnicom i drugaricom za ulične akcije.
Jana je osnivačica uličnog festivala Rekonstrukcija, autorka brojnih murala širom regiona i doktorantkinja na fakultetu Primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku za zidno slikarstvo.

Pričali smo o zajedničkim akcijama precrtavanja grafita mržnje po beogradskim ulicama, o tome šta su to sve zidne pojave, na koji način ulična umetnost komunicira sa prolaznicima, angažovanju lokalne zajednice u produkciji murala na dorćolskim zgradama i vraćanju javnog prostora građanima – onima kojima on zapravo pripada.

#53 Muzeji u digitalno doba (Muzej Jugoslavije – Sara Sopić) 20.05.2020.

Liceulice FM
Gošća prve postkoronske epizode LuLFM-a je Sara Sopić, kustoskinja Muzeja Jugoslavije.
Gošća prve postkoronske epizode LuLFM-a je Sara Sopić, kustoskinja Muzeja Jugoslavije. Sa njom smo otvorili mnoga pitanja koja se pre svega tiču dostupnosti kulturnih prostora svima.

Pričali smo i o:
💭inkluzivnim praksama u muzejima i njihovom projektu vođenja kroz izložbe za gluve
💭muzejima u digitalno doba i #yudom projektu
💭 antifašističkom nasleđu Muzeja Jugoslavije
💭 uključivanju mladih ljudi u programe Muzeja Jugoslavije
💭i još mnogo toga