EP 103: Veroljub Zmijanac, Trčanje.rs, PELOTON – Pojačalo podcast

Pojačalo
U 103. epizodi Pojačalo podkasta, gost Ivana Minića je Veroljub Zmijanac, pionir modernog trkačkog pokreta u Srbiji, osnivač Trčanje.rs i Beogradskog trkačkog kluba.
U 103. epizodi Pojačalo podkasta, gost Ivana Minića je Veroljub Zmijanac, pionir modernog trkačkog pokreta u Srbiji, osnivač Trčanje.rs i Beogradskog trkačkog kluba. U uvodnim minutima pozabavićemo se Veroljubovom obrazovnom pozadinom i inicijalnom kapislom da se kao nekadašnji asmatičar pregne na trčanje.

Sa hiljadama i hiljadama kilometara u nogama, od pravog čoveka dobićete savet zašto treba da navučete patike, šorc i majicu i da obrnete koji krug po obližnjem parku, te kakve fizičke i mentalne efekte možete očekivati nakon što vam trčanje uđe u krv. Takođe, razbiće par zabluda u vezi sa ovim sportom i podeliće svoje neverovatno iskustvo sa prvog istrčanog maratona.

U nastavku obilazimo krug oko veoma bitnih tema: kako napraviti samoodrživi model poslovanja i kako postati marketabilan. Iz prve ruke poslušajte kako je to našem gostu pošlo za rukom, te šta sve danas obuhvata njegov portofilio, uključujući i novi i jedinstveni poslovni poduhvat – PELOTON – Sport Biznis Akademija.

Tačku na razgovor stavljamo sa nezaboravim trkama širom sveta, ali i onim na teritoriji Srbije koje su nastale zahvaljujući ekspanziji domaćeg trkačkog pokreta.

Teme u podkastu:
– Uvod
– Fonovac
– Po uzoru na startup model
– Prvi susret sa trčanjem
– Trčanjem do bolje samoorganizacije
– Efekat trčanja
– Od online magazina do škole trčanja
– Zablude u vezi sa trčanjem
– Iskustva nakon prvog maratona
– Kako napraviti samoodrživi model
– Veroljubov portofilio
– Kako postati marketabilan
– PELOTON – Sport Biznis Akademija
– Visokoobrazovani sportisti među nama
– Nezaboravne trke
– Ekspanzija trčanja širom Srbije

Pročitajte transkript ove epizode: https://bit.ly/3boqnLQ

Posetite naš sajt i prijavite se na našu mailing listu: http://bit.ly/2LUKSBG

Prijavite se na naš YouTube kanal: http://bit.ly/2Rgnu7o

Pratite Pojačalo na društvenim mrežama:
Facebook: http://bit.ly/2FfwqCR
Twitter: http://bit.ly/2CVZoGr
Instagram: http://bit.ly/2RzGHjN

EP 102: Darko Mirković, motivacioni govornik, biznis mentor, preduzetnik – Pojačalo podcast

Pojačalo
U 102. epizodi Pojačalo podkasta gost Ivana Minića je Darko Mirković, motivacioni govornik, biznis mentor i preduzetnik.
U 102. epizodi Pojačalo podkasta gost Ivana Minića je Darko Mirković, motivacioni govornik, biznis mentor i preduzetnik. Razgovor započinjemo sa njegovom životnom pričom i ranim odlaskom u Ameriku, gde je u tren oka razbio svoju dečačku iluziju i shvatio da trava nije uvek zelenija u tuđem dvorištu.

Po povratku u domovinu kod Darka se javlja glad za uspehom, koju utoljuje vredno radeći i krčeći sebi put do vrha. U samom procesu otkriva i deli sa nama koje to komponente izdvajaju vrhunske prodavce od prosečnih, kako da se usredsredimo na ciljeve, a ne na puste želje, te šta nas sputava da napravimo rezultat i ostvarimo se.

Želite da napravite promenu, iskorak na ličnom planu? Nažalost, nema čarobnog štapića, knjige ili čega god, i to će vam prvi reći balkanski Brajan Trejsi, ali vas neće ostaviti na cedilu, već će vam dati jednostavne i maštovite primere na osnovu kojih možete doći do željenih rezultata uz kontinuirani rad. Ujedno ćete čuti kako njegovo mentorstvo i treninzi funkcionišu svetu korporacija, te kako izlazi na kraj sa sindromom uljeza na koji često nailazi tokom svojih angažmana.

Kako unaprediti svoju prodaju, kako obučiti prodavce da ne budu navalentni po svaku cenu, kojih se principa valja držati, objasniće Darko i za kraj dati odkako unaprediti prodajugovor na večni oksimoron da li prodaja počinje sa “ne”.

Teme u podkastu:
– Uvod
– Samo da se odraste
– Zemlja snova – Amerika
– Darkova glad za uspehom
– Fokus na ciljevima, ne na željama
– Šta nas sputava da napravimo rezultat?
– Nema čarobnog štapića za ličnu promenu
– Sindrom uljeza
– Tri principa kojih se prodavac treba držati
– Da li prodaja počinje sa ne?
– Samospoznaja

Pročitajte transkript ove epizode: https://bit.ly/2O5975p

Posetite naš sajt i prijavite se na našu mailing listu: http://bit.ly/2LUKSBG

Prijavite se na naš YouTube kanal: http://bit.ly/2Rgnu7o

Pratite Pojačalo na društvenim mrežama:
Facebook: http://bit.ly/2FfwqCR
Twitter: http://bit.ly/2CVZoGr
Instagram: http://bit.ly/2RzGHjN

EP101: Aleksandar Matanović, bitcoin i kriptovalute – Pojačalo podcast

Pojačalo
U 101. epizodi Pojačalo podkasta gost Ivana Minića je Aleksandar Matanović, stručnjak za kriptovalute, blockchain tehnologiju i osnivač kripto menjačnice ECD.
U 101. epizodi Pojačalo podkasta gost Ivana Minića je Aleksandar Matanović, stručnjak za kriptovalute, blockchain tehnologiju i osnivač kripto menjačnice ECD. Poslednjih godina sve je veće interesovanje za kriptovalutama, a ponajviše o bitcoinu, koji beleži vrtoglavi rast. Stoga, pozvali smo Aleksandra da nam do tančina objasni ovaj fenomen i sve što ide uz njega.

Pre nego što zađemo u istoriju kriptovaluta gost govori o tome kako je izgledao njegov susret sa bitcoinom, kao i tranzicija na ovo čime se danas bavi. Usput razbija mit o ulaganju u nepoznato, u nešto što je hit u svetu, i od toga očekujući laku i brzu zaradu bez po muke.

Šta je bitcoin, a šta blockchain, gde leže njihovi koreni, kako je tekao razvoj ove tehnologije proteklih godina pa sve do današnjice, naširoko kazuje Aleksandar uz napomene o značajnim i prelomnim trenucima za ovu kriptovalutu. Takođe, posvećuje i pažnju onima koji su poznati kao rudari, te potanko predočava na veoma razumljiv način šta je to, u stvari, rudarenje, kako se odvija taj proces i kakve su sve to mašine tokom godina obavljale tu egzibiciju.

U drugom delu slede odgovori na Vaša najčešće postavljena pitanja: otkud toliko valuta na raspolaganju, čemu služe, zašto se prave, kako odabrati i sačuvati novčiće u walletu iliti novčaniku, te šta činiti ako izgubite/ostanete bez uređaja na kojem skladištite tu aplikaciju. Epizodu i priču o bitcoinu zaokružujemo sa Aleksandrovim stručnim viđenjem budućnosti, tj. obrazloženjem zašto misli da se radi o novcu budućnosti.

Teme u podkastu:
– Uvod
– Danas kriptovaluta, (malo) sutra laka zarada
– Investiranje u nepoznato
– Kriptovaluta: Aleksandrova priča
– Proširenje vidika
– Istorija kriptovaluta: I deo
– Šta je, u stvari, rudarenje i kako funkcioniše
– Istorija kriptovaluta: II deo
– Otkud toliko valuta, čemu služe i zašto se prave
– Čuvanje valute u novčaniku, tj. walletu
– Izgubljeni bitcoini
– Savet onima koji bi da se late kriptovaluta
– Novac budućnosti
– Kriptovalute pod okriljem zakona

Pročitajte transkript ove epizode: https://bit.ly/3dxH88S

Posetite naš sajt i prijavite se na našu mailing listu: http://bit.ly/2LUKSBG

Prijavite se na naš YouTube kanal: http://bit.ly/2Rgnu7o

Pratite Pojačalo na društvenim mrežama:
Facebook: http://bit.ly/2FfwqCR
Twitter: http://bit.ly/2CVZoGr
Instagram: http://bit.ly/2RzGHjN

EP100: Istok Pavlović, internet preduzetnik, digitalni marketing, Masterbox – Pojačalo podcast

Pojačalo
U jubilarnoj 100. epizodi Pojačalo podkasta gost Ivana Minića je niko drugi do Istok Pavlović, serijski internet preduzetnik i veliki stručnjak za digitalni marketing.
U jubilarnoj 100. epizodi Pojačalo podkasta gost Ivana Minića je niko drugi do Istok Pavlović, serijski internet preduzetnik i veliki stručnjak za digitalni marketing. Nakon podužeg uvoda, jer ipak nije svaka epizoda stota, gost će nam reći nešto više o tome šta je od malena želeo da bude, kako je bio predodređen da se obre na ETF-u, te koje su ga to vannastavne aktivnosti tokom nuklearnih dana odvele na drugu stranu, uz veliku dozu samoukosti, ka dečačkim snovima i učinile da postane ovo što danas jeste.

Istokov blog je od samog začetka nepresušan izvor znanja i go-to mesto za ideje i informacije namenjene svima koji pomišljaju da se bave bilo čim što ima veze sa marketingom. Odakle mu zamisao da krene da piše, koliko su ga povratne informacije u vidu reči pohvale i zahvale podstakle da nastavi da prijemčivo i besplatno edukuje čitaoce, obrazložiće do detalja naš cenjeni gost.

Otkriće digitalnog marketinga za Pavlovića bilo je u ravni sa dekodiranjem univerzuma, koje ga je ubrzo dalje vinulo u nebesa i bezbroj uspešnih projekata. No, bilo je tu, naravno, i kikseva, o kojima se ne libi da govori, pa vas kroz sopstvene primere ujedno i usmerava ka tome kako da pristupite i izborite se na kraju sa promašenim projektima.

U poslednje vreme Masterbox zaokuplja vreme i pažnju našeg sagovornika. To je jedinstven set kurseva koji je osmišljen od strane njega i Ivana Bildija (gosta 10. epizode našeg podkasta), a kasnije nadograđen uz pomoć eksperata iz drugih polja marketinga. Kome je sve ova platforma namenjena, šta polaznici mogu očekivati od iste, kakvi su planovi za budućnost Masterboxa, rezervisano za kraj podkasta. Tačku na ovu epizodu stavljamo sa Istokovim savetom za slušaoce Pojačala koji nikako da se odvaže i probaju da pokrenu neku svoju priču.

Teme u podkastu:
– Jubilarni 100. uvod
– Marketar od malih nogu
– Vannastavne aktivnosti
– Samoukost na delu
– Istokov blog – škrinja znanja
– Povratna informacija kao podsticaj
– Otkriće digitalnog marketinga i druge priče
– Predodređen za ETF
– Projekti koji nisu zaživeli
– Video – aktuelna zanimacija
– Masterbox – platforma za edukaciju
– Savet za kraj

Pročitajte transkript ove epizode: https://bit.ly/2ODUQNe

Posetite naš sajt i prijavite se na našu mailing listu: http://bit.ly/2LUKSBG

Prijavite se na naš YouTube kanal: http://bit.ly/2Rgnu7o

Pratite Pojačalo na društvenim mrežama:
Facebook: http://bit.ly/2FfwqCR
Twitter: http://bit.ly/2CVZoGr
Instagram: http://bit.ly/2RzGHjN

EP 099: Vladimir Surčinski, ekspert za bezbednost hrane, Addicted to Food – Pojačalo podcast

Pojačalo
U 99. epizodi Pojačalo podkasta gost Ivana Minića je Vladimir Surčinski, ekspert za bezbednost hrane, proveravač i trener standarda za bezbednost hrane.
U 99. epizodi Pojačalo podkasta gost Ivana Minića je Vladimir Surčinski, ekspert za bezbednost hrane, proveravač i trener standarda za bezbednost hrane. Njegova stručnost je kao dar sa neba i preko potrebna u današnje vreme, u okolnostima u kojima živimo. Kao uvod u svoju profesiju, Vladimir najpre govori o tome šta je sve prethodilo da se nađe tu gde jeste, od odabira škole i studija do pronalaska prvog posla u Delta Maksiju kao saradnika za bezbednost hrane.

U nastavku ćete naširoko čuti o usaglašavanju Zakona o bezbednosti hrane sa Evropskom Unijom, implementaciji HACCP i primerima istog, preduslovnom programu, i standardima na kojima danas velika tržišta poput Amerike, Britanije i Nemačke insistiraju kako bi uopšte razmotrili Vaš proizvod da uvezu. Poseban segment je posvećen za food fraud i food defence, koji su u okviru dodatnih zahteva tih standarda za izvoz. No, nismo zanemarili ni mahinacije na etiketama domaćih proizvoda u svrhu obmane kupca, tj. potrošača, te smo odvojili minute i za to.

Vladimir će nam iz svog ugla dati viđenje kako funkcionišu mali, ali i veliki proizvođači, uključujući i osvrte na one sa kojima je imao priliku da sarađuje i vidi na delu. Recimo, spominje našu gošću iz 91. epizode, ljupku Minu i Kosmajsku, a potom prelazi na svima dragu Plazmu i Bambijevo postrojenje, ali i mnoge druge. Takođe, neizostavne su priče o manje poznatim proizvođačima i njihovom izvozu na nesvakidašnja tržišta (Indija, Japan…).

Razgovor privodimo kraju sa novim svetskim trendovima: Teslagramu, 3D štampaču hrane, raznoraznim laserima za pripremu jela i insektima kao vidu svakodnevnog obroka; i Vladimirovim savetima koji se tiču toga na šta trebaju mali proizvođači da obrate pažnju u vezi sa bezbednosti proizvoda kako bi uspeli da načine iskorak svom u poslovanju.

Teme u podkastu:
– Uvod
– Nesklad po pitanju želja
– Neka škola tamo u Zemunu
– U potrazi za poslom
– Uvođenje novih standarda
– Preduslovni program
– Standardi na kojima se insistira
– Obmana potrošača natpisima na etikama
– Kako to rade mali i veliki
– Izvoz na nesvakidašnja tržišta
– Novi trendovi: Teslagram, 3D štampač hrane
– Smernice za male proizvođače

Pročitajte transkript ove epizode: https://bit.ly/2MFsly1

Posetite naš sajt i prijavite se na našu mailing listu: http://bit.ly/2LUKSBG

Prijavite se na naš YouTube kanal: http://bit.ly/2Rgnu7o

Pratite Pojačalo na društvenim mrežama:
Facebook: http://bit.ly/2FfwqCR
Twitter: http://bit.ly/2CVZoGr
Instagram: http://bit.ly/2RzGHjN

Pojačalo specijal: Kako postati bolji govornik – EP2

Pojačalo
U drugoj epizodi Pojačalo specijala koji organizujemo u saradnji sa Isla pastilama, gost Ivana Minića je Relja Dereta, trener komunikacijskih veština (part II).
U drugoj epizodi Pojačalo specijala koji organizujemo u saradnji sa Isla pastilama, gost Ivana Minića je Relja Dereta, trener komunikacijskih veština (part II).

Ovaj put saznajte kako uz pomoć filma Matrix možete da postanete bolji pripovedač i zašto je u procesu sklapanja priče važno da razmišljate kao publika. Poslušajte i kako uz par jednostavnih izmena možete da prevaziđete svoja ograničenja i dosadni, školski način prezentovanja, te za samo deset sekundi zainteresujete publiku za svoje ideje.

Pročitajte transkript ove epizode: https://bit.ly/2MNiOVt

Posetite naš sajt i prijavite se na našu mailing listu: http://bit.ly/2LUKSBG

Prijavite se na naš YouTube kanal: http://bit.ly/2Rgnu7o

Pratite Pojačalo na društvenim mrežama:
Facebook: http://bit.ly/2FfwqCR
Twitter: http://bit.ly/2CVZoGr
Instagram: http://bit.ly/2RzGHjN

EP 098: Goran Jankuloski, digitalni marketing, Žiška – Pojačalo podcast

Pojačalo
U 98. epizodi Pojačalo podkasta, gost Ivana Minića je Goran Jankuloski – suosnivač marketinške agencije Žiška.
U 98. epizodi Pojačalo podkasta, gost Ivana Minića je Goran Jankuloski – suosnivač marketinške agencije Žiška. Na šta liči spoj fonovca, debatera i ragbiste iz prve ruke objašnjava Goran, povlačeći paralele kako sport može da utiče na samospoznaju i na razvitak individue, te dajući primer kompetitivnosti među mladima i mentalnog sklopa koji se svodi na samo da ne zabrljam.

Zamislite scenario: Završili ste faks, nalickali ste CV koliko god ste mogli i šaljete na sve moguće i nemoguće adrese u nadi da će vas pozvati na praksu. Ali odgovora nema i vi dalje bijete bitku sa nezaposlenošću. Bez brige, sve to je prevalio naš gost, koji će vam ispričati dogodovštine iz svog digitalnog pohoda.

U 47. epizodi u gostima je bio Miloš Skokić, Goranov partner, i ispričao svoju verziju o nastanku agencije. Sada sledi druga strana Žiške, Goranova priča, o tome kako je došao na ideju za ime, koliko je ona stajala u zapećku uma, šta je sve bilo potrebno da se ona iskobelja, očisti od prašine, zasadi, i nikne u Žišku.

Teme u podkastu:
– Uvod
– “Šta će mi to značiti u CV-ju?”
– Sport kao priprema nastava za život
– Greškama nema mesta
– Prototip “šefa”
– Preuzimanje odgovornosti
– S kim si, takav si
– Prednosti (ne)formalnog obrazovanja
– Muke sa praksom
– Ja, digitalac
– Druga strana Žiške: Goranova priča

Pročitajte transkript ove epizode: https://bit.ly/3coM0g8

Posetite naš sajt i prijavite se na našu mailing listu: http://bit.ly/2LUKSBG

Prijavite se na naš YouTube kanal: http://bit.ly/2Rgnu7o

Pratite Pojačalo na društvenim mrežama:
Facebook: http://bit.ly/2FfwqCR
Twitter: http://bit.ly/2CVZoGr
Instagram: http://bit.ly/2RzGHjN

Pojačalo specijal: Šta su komunikacijske veštine i kako ih unaprediti – EP1

Pojačalo
U prvoj epizodi Pojačalo specijala koji organizujemo u saradnji sa Isla pastilama, gost Ivana Minića je Relja Dereta, trener komunikacijskih veština.
U prvoj epizodi Pojačalo specijala koji organizujemo u saradnji sa Isla pastilama, gost Ivana Minića je Relja Dereta, trener komunikacijskih veština. Poslušajte zašto se govorništvo naziva veštinom, koji su osnovni koraci koje treba da preduzmete i pre nego što počnete da osmišljavate svoj javni nastup, kako javni nastup može biti svaki put zanimljiv i za govornika i za publiku i zašto nije sramota pitati za nešto šta vam je važno.
Na samom kraju nalazi se i jedna praktična vežba za slušaoce kojom mogu unaprediti svoje komunikacijske veštine.

Pročitajte transkript ove epizode: https://bit.ly/3cf36x1

Posetite naš sajt i prijavite se na našu mailing listu: http://bit.ly/2LUKSBG

Prijavite se na naš YouTube kanal: http://bit.ly/2Rgnu7o

Pratite Pojačalo na društvenim mrežama:
Facebook: http://bit.ly/2FfwqCR
Twitter: http://bit.ly/2CVZoGr
Instagram: http://bit.ly/2RzGHjN

EP 097: Slavica Squire, NLP Institut, Coaching Akademija – Pojačalo podcast

Pojačalo
U 97. epizodi Pojačalo podkasta, gost Ivana Minića je Slavica Squire – osnivač i vlasnik NLP Instituta i Coaching Akademije.
U 97. epizodi Pojačalo podkasta, gost Ivana Minića je Slavica Squire – osnivač i vlasnik NLP Instituta i Coaching Akademije. Na samom početku gošća obznanjuje šta je njen fah, tj. čime se ona bavi, i kako je tekao njen obrazovni i karijerni razvoj sve do trenutka kad se prvi put susrela sa NLP-om (Neurolingvističkim programiranjem), za koji veli da je ljubav na prvi pogled.

Kako se odvijalo njeno učenje i kasnije usavršavanje na polju NLP-a, te šta ju je navelo da napusti direktorsku poziciju u Nemačkoj i vrati se u Srbiju, ostvarivši se kao prvi NLP trener u našoj zemlji, ali i u regionu. Na šta je ličio prvi angažman kod nas, kako je prihvaćen od strane okoline, te šta je bio okidač za osnivanje prvog NLP Instituta i Coaching Akademije.

Zanima vas u čemu leži recept za sreću i uspeh u životu, kako da pristupite prodaji i nametnete svoj proizvod, sve to i više otkriva u nastavku Slavica, uz to dajući preporuku za materijal onima koji su zainteresovani i raspoloženi da se samostalno okušaju u NLP svetu.

Pandemija je prizvala sa sobom crne dane za gotovo sve biznise, a ni gošćin nije bio izuzetak. Kako se ona uhvatila ukoštac sa tim, te kakve je teške odluke donela i radikalne poteze povukla, ostavljeno je za kraj epizode.

Teme u podkastu:
– Uvod
– Fah
– Kefalica od malih nogu
– Prvi NLP koraci
– Faks kao osnova
– NLP usavršavanje
– Prvi NLP trener u Srbiji
– Srbija: Neistražena teritorija
– Formula za sreću i uspeh
– ProDAVANJE
– Štivo za upliv u NLP
– Ukoštac sa koronom
– Drugovanje u doba pandemije

Pročitajte transkript ove epizode: https://bit.ly/3o86I68

Posetite naš sajt i prijavite se na našu mailing listu: http://bit.ly/2LUKSBG

Prijavite se na naš YouTube kanal: http://bit.ly/2Rgnu7o

Pratite Pojačalo na društvenim mrežama:
Facebook: http://bit.ly/2FfwqCR
Twitter: http://bit.ly/2CVZoGr
Instagram: http://bit.ly/2RzGHjN

EP 096: Branko Babić, PhiAcademy – Pojačalo podcast

Pojačalo
U 96. epizodi Pojačalo podkasta, gost Ivana Minića je Branko Babić – tvorac japanske metode iscrtavanja obrva i osnivač PhiAcademy.
U 96. epizodi Pojačalo podkasta, gost Ivana Minića je Branko Babić – tvorac japanske metode iscrtavanja obrva i osnivač PhiAcademy. Branko, inače, verni slušalac Pojačala, otkriva šta je u osnovi njegova Akademija i šta se nalazi kad se zagrebe površina i udubi u materiju, te kakve sve mogućnosti nudi svojim polaznicima.

Filozofija i video-igre kao neobična polazna stanovišta za pokretanje biznisa, zatim sistem koji je proistekao iz rada sa voćem i gardarobom, a zasnovan je na vođenju dnevnika i analizi tržišta skupa čine osnovu za filmsku priču koja sledi pod naslovom japanska metoda iscrtavanja obrva, koju naš gost priča u jednom dahu.

Otvaranje Akademije i edukacija polaznika prati izgradnja jedne prave imperije svetaskih okvira u beauty industriji. Kako je to sve izgledalo, sa kojim se izazovima susretao u svom proboju na čak 160 inostranih tržišta, poslušajte u drugom delu ove epizode.

Podkast zaključujemo sa toplim pričama koji prate ljude doslovno od dronjaka i nemaštine do samog vrha, a sve zahvaljujući njihovoj upornosti i Brankovoj PhiAcademy.

Teme u podkastu:
– Uvod
– Čime se bavi PhiAcademy
– Promena koncepta
– Načeli biznisa: Filozofija i video-igre
– (Ne)formalno obrazovanje
– Vođenje dnevnika i analiza tržišta
– Primena sistema
– Kako je nastala japanska metoda
– Zlatni presek
– PhiAcademy
– Izazovi na inostranim tržištima
– Kroz brojke
– Od dronjaka do uspeha
– Dalji planovi

Pročitajte transkript ove epizode: https://bit.ly/3sBwlQ4

Posetite naš sajt i prijavite se na našu mailing listu: http://bit.ly/2LUKSBG

Prijavite se na naš YouTube kanal: http://bit.ly/2Rgnu7o

Pratite Pojačalo na društvenim mrežama:
Facebook: http://bit.ly/2FfwqCR
Twitter: http://bit.ly/2CVZoGr
Instagram: http://bit.ly/2RzGHjN