Pillar: Rat u Iraku pre 20 godina stvorio presedan

Između redova - RSE
Jedna od najvećih lekcija neuspelog iračkog rata iz 2003. jeste da nije moguće oružjem nametnuti demokratiju drugoj zemlji, što su pokušali američki neokonzervativci, kaže Paul Pillar, profesor Univerziteta Georgetown u Washingtonu.
Jedna od najvećih lekcija neuspelog iračkog rata iz 2003. jeste da nije moguće oružjem nametnuti demokratiju drugoj zemlji, što su pokušali američki neokonzervativci, kaže Paul Pillar, profesor Univerziteta Georgetown u Washingtonu.

On je u vreme američke invazije bio nacionalni obaveštajni oficir za Bliski istok i južnu Aziju, a kao mladi vojnik učestvovao je u ratu u Vijetnamu.

Melčić: Đinđić je plivao uz vodu

Između redova - RSE
„Zoran Đinđić nije plivao niz nego uz vodu.
„Zoran Đinđić nije plivao niz nego uz vodu. Dakle, nije bio konformista“ kaže u specijalnom izdanju podcasta Između redova doktorca Dunja Melčić, filozofkinja iz Frankfurta. „Za mene je šok da njegovo političko ubistvo u Srbiji nije šok. Da se ne priča do dan danas o tom stravičnom činu,“ ističe Melčić dodajući da je bilo najvažnije da se nađu nalogodavci. „A oni, nažalost, nisu otkriveni do danas“, dodaje Mečić.

Srbija 20 godina bez Zorana Đinđića

Između redova - RSE
Pre 20 godina ubijen je premijer Srbije Zoran Đinđić.
Pre 20 godina ubijen je premijer Srbije Zoran Đinđić. Kao prvi premijer nakon rušenja autoritarnog režima Slobodana Miloševića pokušavao je da promeni Srbiju – da je modernizuje i okrene Zapadu. Koliko je u tome uspeo poslušajte u podkastu „Između redova“ autorice Ljudmile Cvetković. 

‘Putin doživljava sebe glasnikom novog svetskog poretka’

Između redova - RSE
Sa osjećajem ugroženosti ruskog predsjednika Vladimira Putina, raste i nuklearna prijetnja, smatra Sergej Radčenko, profesor historije na američkom Univerzitetu Johns Hopkins.
Sa osjećajem ugroženosti ruskog predsjednika Vladimira Putina, raste i nuklearna prijetnja, smatra Sergej Radčenko, profesor historije na američkom Univerzitetu Johns Hopkins.
Kaže da oni koji tvrde da ne postoji mogućnost da Rusija napadne Ukrajinu nuklearnim oružjem ne znaju šta pričaju „jer niko ne može zasigurno da tvrdi šta će se desiti.“
U specijalnom izdanju podcasta ‘Između redova’ slušajte i zašto Radčenko kaže da Putin sebe doživljava kao „glasnikom“ novog svjetskog poretka i da li njegove ideje nailaze na širi odjek?

Aleksašenko: Puste želje da će oligarsi zbaciti Putina

Između redova - RSE
Ruski predsjednik Vladimir Putin se neće povući iz Ukrajine zbog sankcija ma koliko ekonomija trpela smatra Sergej Aleksašenko bivši zamenik guvernera Centralne banke Rusije.
Ruski predsjednik Vladimir Putin se neće povući iz Ukrajine zbog sankcija ma koliko ekonomija trpela smatra Sergej Aleksašenko bivši zamenik guvernera Centralne banke Rusije. U specijalnom izdanju ‘Između redova’ sa Draganom Štavljaninom Aleksašenko procenjuje i da Putin stoprocentno kontroliše situaciju u Rusiji i dalje uživa podršku građana, uprkos sankcijama, te da nije moguć puč koji bi izveli oligarsi ili pojedine struje u Kremlju.

Ostati uz Ćuruviju – decembar/prosinac 19, 2022

Između redova - RSE
Kako se kolege Slavka Ćuruvije, ubijenog novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa i nedeljnika Evropljanin, sećaju 90-ih godina u Srbiji i rada sa njim? Ćuruvija je ubijen u aprilu 1999. nakon niza pritisaka na rad novina u njegovom vlasništvu zbog kritičkog izveštavanja u vreme režima Slobodana Miloševića, tada predsednika Savezne Republike Jugoslavije.
Kako se kolege Slavka Ćuruvije, ubijenog novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa i nedeljnika Evropljanin, sećaju 90-ih godina u Srbiji i rada sa njim? Ćuruvija je ubijen u aprilu 1999. nakon niza pritisaka na rad novina u njegovom vlasništvu zbog kritičkog izveštavanja u vreme režima Slobodana Miloševića, tada predsednika Savezne Republike Jugoslavije. Novinari Miroslav Mikuljanac, Mitko Jakovlevski i Srđan Janković govorili su o vremenu kada su bili deo Ćuruvijine redakcije u Beogradu i suočavali se pritiscima, kažnjavanjima, zaplenama imovine i pretnjama zatvorom.

Vulin, nezamenljiv kadar – decembar/prosinac 16, 2022

Između redova - RSE
Nekadašnji saradnik Mirjane Marković supruge Slobodana Miloševića, danas je najodaniji saveznik predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Nekadašnji saradnik Mirjane Marković supruge Slobodana Miloševića, danas je najodaniji saveznik predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Poznat je po oštroj retorici prema susedima u regionu i prijateljstvu prema Rusiji. Posle dugogodišnjeg ministarskog staža u Vladi Srbije imenovan je za čelnika nacionalne bezbednosne službe – Bezbednosno informativne agencije. Koji je put Vulin prešao poslušajte u podkastu „Između redova“.

Hrvat nepoželjan među Hrvatima – novembar/studeni 19, 2022

Između redova - RSE
Željko Komšić četvrti put ulazi u Predsjedništvo BiH, držeći rekord po broju godina provednih na toj poziciji.
Željko Komšić četvrti put ulazi u Predsjedništvo BiH, držeći rekord po broju godina provednih na toj poziciji. Kada je izabran prvi put bio je najmlađi član Predsjedništva. Uz imidž ‘momka iz kvarta’ i nepostojanje korupcijskih afera koje bi se vezivale uz njegovo ime, slovi za jednog od najpopularnijih političara u poslijeratnoj BiH.

Šta je za BiH donijela politika koju zagovara i živi Željko Komšić?

Moć Si Đinpinga je nemoć Kine – oktobar/listopad 16, 2022

Između redova - RSE
Od pripadnika “crvene aristokratije” do pada za vreme Kulturne revolucije pa do “ustoličenja” kao kineskog “crvenog cara”.
Od pripadnika “crvene aristokratije” do pada za vreme Kulturne revolucije pa do “ustoličenja” kao kineskog “crvenog cara”. To je put Si Đinpinga. Iako je stradao od režima Mao Cetunga, kritičari kažu da koristi maoističke metode, odustajući od nekih reformi Deng Sijaopinga. Međutim, produžetak mandata na čelu Kine nije izraz samo njegove moći, već i ranjivosti. U tome je paradoks njegove vladavine. 

Ivica Osim, Štraus – juni/lipanj 14, 2022

Između redova - RSE
Dok je 14. maja 2022. išla pjesma ‘Grbavica’ od Mladena Vojičića Tife, niko od prisutnih nije mogao sakriti suze.
Dok je 14. maja 2022. išla pjesma ‘Grbavica’ od Mladena Vojičića Tife, niko od prisutnih nije mogao sakriti suze. Plakali su svi oni koji su došli na posljednji ispraćaj Ivice Osima. Švabe iz Sarajeva. Štrausa s Grbavice. Gospodara familije. Ko je bio Ivica Osim? Slušajte u podcastu ‘Između redova’. Saradnja: Mirnes Bakija.