ŽENERGIJA 157- Sanja Petrović Todosijević

Ženergija
Šta to beše srećno detinjstvo?
Šta to beše srećno detinjstvo? Ko i kako je u Srbiji i Jugoslaviji video politiku obrazovanja i vaspitanja kao jednu od glavnih poluga u procesu kulturne transformacije društva? Pričamo o istorijski važnim prostorima, akcijama, nadanjima i stradanjima. Antifašistička kultura sećanja je prioritet očuvanja zdravog razuma. Danas kad se mimo svih nas ruše, grade, izmeštaju važne istorijske vrednosti, grade tržni centri, banke i kompleksi kapitalista, pitamo se vidimo li Znak pored puta? Šta se dešava sa Memorijalnim kompleksom Boško Buha?

Večeras sjajna gošća Sanja Petrović Todosijević, istoričarka i naučna saradnica Instituta za noviju istoriju Srbije, članica Centra za jugoslovenske studije, pokretačica Peticije Sprečimo prodaju Memorijalnog kompleksa Boško Buha.

Minja Bogavac- ŽenergijaHub 3!

Ženergija
Nakon skoro godinu dana bez aktivnog izvođenja predstava, zatvorenih pozorišta, još nema jasno formulisanog i sprovedenog rešenja za radnike/ce u kulturi.
Nakon skoro godinu dana bez aktivnog izvođenja predstava, zatvorenih pozorišta, još nema jasno formulisanog i sprovedenog rešenja za radnike/ce u kulturi. O problemima sa kojima su se susreli u 2020, o novim pozorišnim formama koje je doneo lockdown, o feminizmu u kojem učestvuju i muškarci, razgovaramo sa Milenom, Minjom Bogavac, dramaturškinjom, slem pesnikinjom, do nedavno upravnicom Šabačkog pozorišta, i ženom koja nam je brojnim primerima pokazala da je pozorište – VIŠE OD IGRE!
Emisiju vode Bojana Panić, diplomirana filološkinja i Tijana Vasiljević, studentkinja ekonomije iz Zrenjanina/Ljubiteljka poezije, radija, pozorišta i zagrljaja.

Centar Srce – ŽenergijaHub 2!`

Ženergija
Prethodna godina nas je sve bacila u razmišljanje i dala novu perspektivu svemu što do tada imamo.
Prethodna godina nas je sve bacila u razmišljanje i dala novu perspektivu svemu što do tada imamo.
Kroz upoznavanje i deljenje iskustava kako o 2020. tako o odrastanju, poslovima i fakultetima… zapitale smo se da li sve/i treba da imamo jedan zacrtani put kojim treba da se krećemo?
Šta ako se “ne pronađemo dovoljno rano u životu?“

Gošća Damjana Jurošević, diplomirana psihološkinja i volonterka Centar Srce skreće pažnju na to kako je pandemija uticala na naše mentalno zdravlje, kako da prepoznavamo stres faktore, burn out-u pa i o tome kada je vreme za jedan dobar self-care (i šta je self-care).
Emisiju vode Dajana Radivojević, diplomirana pravnica i digitalna kreatorka i Marina Ivančev studentkinja socijalnog rada u Novom Sadu i volonterka udruženja domb612.

Jelena Jaćimović- ŽenergijaHub 1!

Ženergija
„Ako predložiš Singapur, dobićeš Zagreb ili pola Beča…“ Jachim992
Kako nastaju Jelenine ilustracije? Šta je inspiriše?
„Ako predložiš Singapur, dobićeš Zagreb ili pola Beča…“ Jachim992
Kako nastaju Jelenine ilustracije? Šta je inspiriše? Zašto su joj važne teme kojima se bavi?
Pričale smo o sajber nasilju, ilustracijama i izložbama, UG Ulice za bicikliste i njenom angažmanu u inicijativi Ne davimo Beograd

Hvala Jeleni Jaćimović, ilustratorki, dizajnerki i aktivistkinji što je bila naša gošća!

Emisiju vode Kristina Kastelac, tattoo umetnica iz studija TetoVaži i Ana Ostojić, studentkinja andragogije.

Svakog četvrtka u februaru od 19h, imaćete priliku da slušate mlade žene i njihove podcaste u terminima koje je emisija Ženergija nesebično ustupila našim polaznicama!

#ženergija #ženergijahub #ilustracija #podcast #tetovaže
#aktivizam #youngfeministresilience #globalresiliencefund
#youngfeminist #radioaparat

ŽENERGIJA 156- Biljana Đurđević

Ženergija
„Moja dela bave se društvenim problemima.
„Moja dela bave se društvenim problemima. Oni koji ih osuđuju i streme njihovoj cenzuri uglavnom su oni koji su deo problema. Oni su verbalni i mentalni nasilnici, sveprisutni na društvenm mrežama, gde upiru prst u one koji se protiv problema bore. Njih je lako uočiti, plutaju na površini ovog jadnog sveta.“

Koliko ovaj svet može da bude jadan, pričamo kako kapitalizam, konzumerizam boji našu svakidašnjicu. Kada se to životno platno ogoli, šta nas onda osokoli da istupimo iz okvira zadatih sistemskih kretanja. Koja slika, grafička novela ili animacija se stvore? Da li umetnost ima i dalje moć kritike?

Večerašnja gošća je Biljana Đurđević, umetnica, slikarka, predaje na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na Odseku za slikarstvo, a gostujuća je predavačica na Univerzitetu Parsons – The New School u Njujorku.

Biljana je gostovala i promovisala svoju grafičku novelu Oruđe delanja na festivalu Krokodil, gde i dalje u Krokodilovom centru možete svratiti i kupiti grafičku novelu!

ŽENERGIJA 155- Biljana Dojčinović

Ženergija
Kada je svojim koleginicama i kolegama objavila da će se kandidovati za dekanku na Filološkom fakultetu u Beogradu na predstojećim izborima, ona je rekla : „Potrebna nam je atmosfera gde ima poverenja, umesto straha i napetosti.“

To nam je neophodno u celom obrazovanom sistemu.

Kada je svojim koleginicama i kolegama objavila da će se kandidovati za dekanku na Filološkom fakultetu u Beogradu na predstojećim izborima, ona je rekla : „Potrebna nam je atmosfera gde ima poverenja, umesto straha i napetosti.“

To nam je neophodno u celom obrazovanom sistemu. Zato je važno da osobe sa vizijom, strašću i pameću i sjajnim organizacionim sposobnostima, budu na mestima odlučivanja. Zato je važno da to bude moja večerašnja gošća:

Biljana Dojčinović, redovna profesorka na Odseku za opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.
Večeras pričamo obrazovanju, o Centru za ženske studije u Beogradu, Indok centru Asocijacije za žensku inicijativu, o biltenu Ž, o istraživačkom projektu Knjiženstvo – teorija i istorija ženske književnosti na srpskom jeziku do 1915. godine….i još mnogo toga!!

ŽENERGIJA 154- QueerRespirator

Ženergija
Nadam se da nova godina pa makar samo nek je broj promenila, donosi neke zanimljive obrte.
Nadam se da nova godina pa makar samo nek je broj promenila, donosi neke zanimljive obrte. Tako je večeras u Ženergiji sigurno urnebesno jer imamo novinu, sjajna Jelena Petrović, teoretičarka umetnosti, istraživačica književnosti i društva, kustoskinja, vodi program!!!

Gostujući su: Vladimir Bjeličić, istoričar umetnosti, Andrej Ostroški grafički dizajner i ja/Zoe Gudović u ulozi sagovornice. Predstvaljamo vam kao autorski tim projekat QueerRespirator! Kakve su to kulinarske magije, i slasne djakonije isprepletane politikom koja nas žulja u vreme pandemije krasile vaša čula i ekrane (i dalje krase). Magiju su iznedrile neverovatne dreg persone: #MarkizaDeSada #ZedZeldichZed #Dekadenca.
Večeras ukrštamo pol/rod/identitete/politiku/performativnost!!! Pa ajd ajd sad pogodi šta nas žulja a šta nas u budućnost vodi !!
#QueerRespirator
https://queerrespirator.wixsite.com/home

ŽENERGIJA 153- Natalija Simović

Ženergija
Čiji grad?
Čiji grad? Dobar grad za žene, dobar grad sa sve! Hoćemo bezbednost u javnom prostoru i nultu toleranciju na nasilje. Hoćemo uključivanje ženskih organizacija u rad gradskih institucija. Hoćemo politiku prilagođenu svim razlikama. Hoćemo kulturu dijaloga, poštovanja, a ne diskriminacije i nasilja. O svemu tome pričamo i o još mnogo drugih stvari kada pričamo o Principima Ženske grupe inicijative Ne davimo Beograd !
Večerašnja gošća je sjajna Natalija Simovic ❤ , članica, aktivistkinja inicijative Ne davimo Beograd. Nekadašnja koordinatorka Ženske grupe, sada članica Malog veća u okviru inicijative NDM BGD.

ŽENERGIJA 152- Marija Ratković

Ženergija
Ispod majice!
Ispod majice! Da li je telo sila sa kojom se treba obračunati? Da li je empatija ključna u današnje vreme? Da li smo tu jedne/i za druge ili samo deklarativno propagiramo solidarnost? Da li su granice tela kao i bilo koje granice ugrožene i nesigurne? Hoćemo li pričati o sexu? Hoćemo! Mnogo je pitanja, otvorenih razmišljanja, zapisanih uviđanja.

Večerašnja gošća je Marija Ratković, teoretičarka i radnica u kulturi, arhitektica, aktivistkinja. Piše za novine, pozorište, film i tv. Osnivačica je Centra za biopolitičku edukaciju. Dobitnica je više nagrada za borbu protiv diskriminacije, za društveni aktivizam, doprinos ljudskim pravima i rad na očuvanju zdravlja žena. Večeras predstavljamo njen roman Ispod majice!

ŽENERGIJA 151- Ivona Brđanović

Ženergija
Na današnji dan 10.decembar, kada pričamo o ljudskim pravima, kada činimo vidljive borbe za neko bolje danas, sutra, u Ženergiji se bavimo važnim temama.
Na današnji dan 10.decembar, kada pričamo o ljudskim pravima, kada činimo vidljive borbe za neko bolje danas, sutra, u Ženergiji se bavimo važnim temama. Večeras kao i uvek ne zaboravljamo šta čini patrijarhat, seksizam, homofobija, transfobija. Pričamo o migrantima/kinjama, o susretima, željama, o ljudskosti!

Veliko je zadovoljstvo ugostiti Ivonu Brđanović umetnicu iz Ciriha, autorku queer književnog časopisa Glitter. Najavljujemo i LIVE dešavanje koje će se desiti u subotu Glanz & Glitter Teleshopping | Release GLITTER#4 | Tag 2