Kome pripada grad? ŽENERGIJA 171

Ženergija
Kome pripada grad?
Kome pripada grad? Kako se odnosimo prema javnim prostorima? Na koji je način post-konflikt i dalje upisan u stvaranje prostora – i to kroz ratnu i mirovnu arhitekturu. Šta mislimo kada kažemo urbicid? Koji su to alternativni narativi koji teže da ponovo osvoje, okupiraju javni prostor kroz intervencije u istom.

Večeras sjajne gošće:
Iva Čukić jedoktorirala na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Olja Nikolić Kia je nezavisna umetnica, performerka i aktivistkinja. Senka Domanović je rediteljka i politička aktivistkinja..

Ova Ženergija radjena je u saradnji sa Forum Ziviler Friedensdienst – Serbia
Tema novog, 17-og broja Balkan Perspectives je arhitektura traume. Posetite Podkast Balkan.Perspectives i sajt www.dwp-balkan.org

Olga Manojlović Pintar- Ženergija Hub

Ženergija
Kojim motivima se služila nacionalistička retorika tokom devedesetih godina, a šta je mirovne aktiviste i aktivistkinje motivisalo da joj se suprotstave?
Kojim motivima se služila nacionalistička retorika tokom devedesetih godina, a šta je mirovne aktiviste i aktivistkinje motivisalo da joj se suprotstave? Iz kojih razloga nacionalna borba na kraju XX veka nije i ženska borba? Kako to da još uvek nismo jasno odredili odnos prema onome što se dešavalo devedesetih?

Da odgovorimo na ova pitanja, pomoći će nam istoričarka Olga Manojlović Pintar, viša naučna saradnica u Institutu zanoviju istoriju Srbije.

Sa ciljem da pomogne svojim vršnjacima da upotpune sliku o istorijskom periodu koji se nedovoljno izučava u školama, autorka emisije Marina Milosavljević, odabrala je period devedesetih za temu svog podkasta. Autorka je studentkinja politikologije, edukatorka za demokratiju i polaznica drugog Ženergija Hub-a, aktivna na mnogim projektima koji za cilj imaju pozitivne društvene promene.

Ajna Jusić, Zaboravljena djeca rata- Ženergija Hub

Ženergija
Povodom 19. juna – Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, u Ženergiji imamo sjajnu gošću, pamtimo, nikada da ne zaboravimo!
Povodom 19. juna – Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, u Ženergiji imamo sjajnu gošću, pamtimo, nikada da ne zaboravimo!

Dvadeset i šest godina od kraja rata u BiH, kako žive žene koje su preživele ratno silovanje? Na koji način se nad njima vrši sekundarna viktimizacija, i zbog čega društvo i država i dalje ignorišu žrtve rata?

Iskustva dece preživelih i njihovu borbu za svoja prava i destigmatizaciju zločina počinjenog nad njihovim majkama, ispričaće Ajna Jusić, predsednica udruženja “Zaboravljena djeca rata“.

Razgovor vodi Jelena Novakov, filološkinja i profesorka engleskog jezika, učesnica drugog Ženergija HUB-a.

#ženergija #ženergijahub #podcast #aktivizam

#radioaparat #rekonstrukcijazenskifond #rzf

Mina Milošević, Združena akcija Krov nad glavom- Ženergija Hub

Ženergija
Ona se bori za to da bez krova nad glavom ne ostane niko, pa ni studenti i studentkinje koji su tokom prošle godine pakovali kofere više puta nego što je iko od nas mogao i da sanja za vreme pandemije.
Ona se bori za to da bez krova nad glavom ne ostane niko, pa ni studenti i studentkinje koji su tokom prošle godine pakovali kofere više puta nego što je iko od nas mogao i da sanja za vreme pandemije.

O tome kako i zašto je počela da se bavi aktivizmom, na koje sve načine se u Beogradu narušavaju prava studenata i čemu su sve izložene žene u borbi za studentska prava i društvenom aktivizmu uopšte razgovaramo sa Minom Milošević, studentkinjom Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i aktivistkinjom Združene akcije Krov nad glavom.

Razgovor vodi Milica Joksimović,kulturna radnica i novinarka, učesnica drugog Ženergija HUB-a.

Iskra Krstić- Ženergija Hub u ŽENERGIJI

Ženergija
I spremačica i čistačica i uređivačica – društva.
I spremačica i čistačica i uređivačica – društva. U kakvim se sve ulogama nalaze žene koje se svojim aktivizmom i aktivnostima zalažu za bolje društvo, odgovornije prema svojoj okolini? Sa Iskrom Krstić razgovaraćemo o ekofeminizmu, borbi za očuvanje prirode i odnosu između uloge koju žene imaju u toj borbi i prirode za čiji se opstanak bore, a koji je neminovan za održanje (živog) sveta.
Autorka emisije je Milana Vojnović, diplomirana filološkinja koja pliva u vodama digitalnih komunikacija i marketinga, sa posebnim zanimanjem za njihovu primenu u borbi za bolje društvo, polaznica drugog Ženergija HUB-a & Iskra Krstić, arhitektkinja, novinarka portala Mašina, članica inicijative Pravo na vodu i političke platforme Solidarnost.

Imate priliku da slušate mlade žene i njihove podcaste u terminima koje je emisija Ženergija nesebično ustupila našim polaznicama!

#ženergija #ženergijahub #podcast #aktivizam
#radioaparat #rekonstrukcijazenskifond #rzf

ŽENERGIJA 170- Austrijski kulturni forum

Ženergija
Na koje načine evropska društva posmatraju sebe i “druge”?
Na koje načine evropska društva posmatraju sebe i “druge”? Koje klišee i predrasude Austrijanci i Srbi imaju jedni o drugima uprkos – ili upravo usled – bliskih istorijskih odnosa i isprepletenih istorija migracija. Sve su ovo pitanja koje adresira umetnički konkurs “Na drugi pogled” (Aufden zweiten Blick // At Second Glance).

Pitamo se kako se te predrasude prevazilaze, koje su dobre strane koje nas spajaju. Upravo zato otvaram prostor da čujemo inicijative poput Austrijskog kulturnog foruma koji već 20 godina postoji u Beogradu, da znamo i učimo o prijateljskoj saradnji i 185.godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Austrije i Srbije.

Večerašnji gosti su Adrijan Fajsk/ Adrien Feix, direktor Austrijskog kulturnog foruma i ataše za kulturu Ambasade Austrije, Jelena Glišić, projektna menadžerka Austrijskog kulturnog foruma.

ŽENERGIJA 169- Andjela Tomić

Ženergija
Postoje važni dani u istoriji kao što je 17.maj Međunarodni dan borbe protiv homofobije, lezbofobije, bifobije i transfobije – IDAHOBLIT.
Postoje važni dani u istoriji kao što je 17.maj Međunarodni dan borbe protiv homofobije, lezbofobije, bifobije i transfobije – IDAHOBLIT. Zato ova emisija slavi postojanje svih razlika, izbora i sloboda. Da li naš strah da prihvatimo druge nas odvlači od zajedničke borbe, za dostojanstven život svih ljudi?

Večeras otvorena još pitanja, od toga da li su žene sposobne za programiranje, zašto ih nema toliko, do da budu astronautkinje, i šta su sve prepreke.

Otvaram teme sa važnom gošćom, Andjelom Tomić, aktivistkinjom, programerkom, astonautkinjom i majkom.

ŽENERGIJA 168- Nataša Kandić

Ženergija
Šta je danas hrabrost?
Šta je danas hrabrost? Zašto je važno da istoriju beležimo, pamtimo, znamo šta se desilo? Koje su se važne akcije dogodile na Zapadnom Balkanu 90-tih godina. Paljenje sveća, Crni flor, prelazak granica….rečnik…
Večerašnja gošća je Nataša Kandić, aktivistkinja, osnivačica Fonda za humanitarno pravo.

Ova Ženergija radjena je u saradnji sa Forum Ziviler Friedensdienst – Serbia
Posetite Podkast Balkan.Perspectives, novi medij u okviru istoimenog regionalnog projekta kao i časopis Balkan Perspectives koji izlazi na 5 jezika, čiju produkciju podržava forum ZFD, posvećen saradnji aktera iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije i Srbije. www.dwp-balkan.org

Foto: Goranka Matić „Crni flor“ 31. maja 1992

ŽENERGIJA 167- Nikola Barović

Ženergija
Kako nastaje Civilni pokret otpora?
Kako nastaje Civilni pokret otpora? Koje su to antiratne akcije obeležile 90-te ? Pričamo o paljenju sveća, Crnom floru ,o deklaraciji koja odredjuje da li smo gradjani/ke ili podanici/ce….Razgovaramo o važnim ženama koje ostavljaju trag u istoriji Biljana Kovačević Vučo, Biljana Jovanović, Borka Pavićević, i mnoge druge i mnogi drugi.

Večeras je gost Nikola Barović, advokat, aktivista, pokretač Civilnog pokreta otpora!

Ova Ženergija radjena je u saradnji sa Forum
Ziviler Friedensdienst – Serbia

Posetite Podkast Balkan.Perspectives, novi medij u okviru istoimenog regionalnog projekta kao i časopis Balkan Perspectives koji izlazi na 5 jezika, čiju produkciju podržava forum ZFD, posvećen saradnji aktera iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije i Srbije.
www.dwp-balkan.org

ŽENERGIJA 166- Staša i Prota, ŽuC & Škart

Ženergija
U saradnji sa forum ZFD Srbija, tri emisije posvećujem dešavanjima na Zapadnom Balkanu 90-tih godina.
U saradnji sa forum ZFD Srbija, tri emisije posvećujem dešavanjima na Zapadnom Balkanu 90-tih godina. Kako je nastajao civilni pokret otpora, koje su se važne istorijske stvari desile koje ne smemo da zaboravimo. Istoriju pišemo same/i, jer u totalitarnom režimu ne smemo da zaboravimo, važno je da pamtimo.
Zato večeras pričamo o hrabrim ženama Trešnjevice, Duhovnoj republici Zicer, povezivanju aktivističkih i umetničkih grupa i kolektiva. Večeras istoriju pamtimo sa Stašom Zajović antiratnom aktivistkinjom, pokretačicom Žena u crnom u Srbiji i Protom iz Škarta koji neumorno stvara i proizvodi prostor sećanja u umetničkim poljima.

Posetite Podkast Balkan.Perspectives, novi medij u okviru istoimenog regionalnog projekta kao i časopis Balkan Perspectives koji izlazi na 5 jezika, čiju produkciju podržava forum ZFD, posvećen saradnji aktera iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije i Srbije. www.dwp-balkan.org