Dragana Kojičić – arhitektkinja, specijalistkinja za zemljanu arhitekturu | Mošorin – HUBitat 03

Ženergija
🧱 Šta sve obuhvata zemljana arhitektura?
🧱 Šta sve obuhvata zemljana arhitektura? Kako je izgledao Draganin put sticanja znanja u ovoj oblasti? Šta znači biti specijalistkinja za ovaj tip arhitekture? Koliko je ona zastupljena u Srbiji i da li je zaista održiva, kako se često predstavlja?

Dragana Kojičić je samostalna arhitektkinja sa specijalizacijom za zemljanu arhitekturu i doktorantkinja na Scenskoj arhitekturi, tehnici i dizajnu u Novom Sadu. Od 2010, organizuje brojne teorijske obuke i praktične radionice za gradnju zemljom u saradnji sa mnogim pojedincima i organizacijama u Srbiji i regionu. Vodi Centar za zemljanu arhitekturu u Mošorinu, a idejna je tvorkinja prve Balkan Earth konferencije i LALA Earhland festivala. Posebno je zanima uloga žena u graditeljskim zanatima.

Autorka je Milana Vojnović.

Muzika u emisiji:

Yo La Tengo – My little corner of the world
Eurythmics – This is the house
Porto Morto – Kuća
Architecture in Helsinksi – Do the Whirlwind
Kate Bush – Get out of my house

Ana Panić, kustoskinja Muzeja Jugoslavije: Muzeji, nacionalizam i 90-te

Ženergija
Kako su devedesete godine izgledale za instituciju koja je posvećena Jugoslaviji, njenom nasleđu i sećanju?
Kako su devedesete godine izgledale za instituciju koja je posvećena Jugoslaviji, njenom nasleđu i sećanju? Koja je uloga muzeja u osvešćivanju rata tokom 90-ih i njegovih tekovina?

Sagovornica nam je Ana Panic , viša kustoskinja i istoričarka umetnosti; kustoskinja likovne zbirke Muzeja istorije Jugoslavije u Beogradu. Autorka je i koautorka brojnih izložbi, a izložba „Devedesete: Rečnik migracija“, koautorski projekat sa Simonom Ognjanović, Nacionalni ogranak Međunarodnog saveta muzeja NK ICOM Srbija proglasio je projektom godine u 2019. Među temama kojima se bavi jesu i kultura i umetnost u socijalističkoj Jugoslaviji, političke prakse (post) jugoslovenske umetnosti, kultura sećanja i izgradnja kolektivnog sećanja na Jugoslaviju.

Emisija se nadovezuje na 21. broj Balkan.Perspectives magazina, čija je tema „Muzeji i nacionalizam“.

Autorka emisije je Milana Vojnović

Nataša Petrović, trenerkinja i bivša fudbalerka | Aleksinac – Ženergija HUBitat 02

Ženergija
Nataša Petrović je sa nama razgovarala o devojčicama u fudbalu.
Nataša Petrović je sa nama razgovarala o devojčicama u fudbalu. Kako izgleda voditi jedan ženski klub u maloj sredini, na jugu Srbije? Koliko su rad i rezultati prepoznati i podržavani lokalno, čak i kada su rezultirali posetom UEFI?

Nekadašnja fudbalerka, Nataša je posvećena radu sa decom, kao trenerkinja u ženskom fudbalskom klubu u Aleksincu i kao pedagoška asistentkinja u OŠ „Vuk Karadžić“ u Žitkovcu. Deci iz osetljivih grupa i ruralnih sredina, sela pruža podršku u učenju, a u okviru Caritas-a, pruža dopunsku nastavu deci uzrasta od prvog do četvrtog razreda. Predsednica je Uruženja žena Romkinja „Nada“, a kao „živa knjiga“ deli svoja iskustva i motiviše druge.

Autorka emisije je Milana Vojnović.

Muzika u emisiji:
Boye – Fudbal
Joy Crookes – Feet Don’t Fail Me Now
Abba – Winner Takes it all
Dream Wife – Sports
Alec Benjamin – Let Me Down Slowly

Ida Prester – Ženergija HUB

Ženergija
Sa Idom Prester smo razgovarale o čemu su je društvene mreže naučile u odnosu sa javnosti, sa publikom, o pričanju priča i tome kako možemo da iskazujemo bunt i nepristajanje na određene društvene prakse i očekivanja.
Sa Idom Prester smo razgovarale o čemu su je društvene mreže naučile u odnosu sa javnosti, sa publikom, o pričanju priča i tome kako možemo da iskazujemo bunt i nepristajanje na određene društvene prakse i očekivanja.

Ida Prester je prepoznatljiva kao pevačica grupe Lollobrigida, kao i po muzici koju je plasirala pod svojim imenom, radu u benodvima Frau Casio i MAiKA, ali koja svoj glas i javni prostor koristi da govori o društveno važnim temama, da podeli svoja iskustva i da neguje zajednicu koja se povezuje sa njima.

Autorka emisije je Milana Vojnović.

Nina Đurđević – Ženergija HUB

Ženergija
Kako možemo koristiti umetničku fotografiju da približimo i obradimo temu suicida?
Kako možemo koristiti umetničku fotografiju da približimo i obradimo temu suicida? Koje elemente je za to koristila Nina Đurđević pri stvaranju serije fotografija Odlučna / Decisive ?

Nina je završila je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, smer Filmsko i televizijsko snimanje te master program za fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Članica je ulupuh-a i Hrvatske zajednice samostalnih umetnika. Redovno izlaže od 1998. godine i do sada je izlagala na preko pedeset kolektivnih i samostalnih izložbi.

Autorka emisije je Milana Vojnović.

Muzika u emisiji:
Solange Knowles – I Decided
OPG – Kurkuma
Ana and the Changes – Differences
Chet Faker – Gold
Duran Duran – Girls on Film

Lea Lenđel Matić, resturatorka – Ženergija HUBitat 01

Ženergija
Kako izgleda posao restauratorke nameštaja?
Kako izgleda posao restauratorke nameštaja? Na čemu sve je sve imala prilike da radi? Kako su izgledali njeni prvi koraci i učenje od mentora Abrahama Grga?

Prva lokacija na kojoj smo bile u okviru Ženergija HUBitat-a, je Subotica.

Lea je restauracijom počela da se bavi kako bi platila školovanje, Tehničku školu strukovnih studija za elektro inžinjera u Subotici, ali je ovaj hobi prerastao u veliku strast. Ovaj posao ne doživljava kao biznis, već pre svega kao uživanje i priliku da se kroz hobi izrazi zanatski i umetnički i da u njemu pre svega uživa.

Ženergija HUBitat je serijal emisija koji je uz podršku Rekonstrukcija ženskog fonda snimljen na van Beograda, i beleži priče žena koje se bave zanimanjima percipiranim kao primarno muška; starim ili retkim zanatima.

Muzika u emisiji:
Howard Ashman, Alan Menken – Be our Guest
Donna Summer – She works hard for the money
Couch – Fall Into Place
Led Zeppelin – Stairway to Heaven
Tenno – Owergrown

Lena Ilić i Slavica Petrović – Ženergija HUB

Ženergija
🎙️ Kakav je osećaj kada svoje forice iz uskog kruga prijatelja preselite u javni prostor i pred nepoznate ljude?
🎙️ Kakav je osećaj kada svoje forice iz uskog kruga prijatelja preselite u javni prostor i pred nepoznate ljude? Koji je recept za dobru šalu? Kakva je ženska stand-up scena u Srbiji?

Naše sagovornice su Slavica Petrović, HRica koja piše o svojoj svakodnevnici. Ima klince, posao u korporaciji, muža i psa. Piše o njenom doživljaju krize srednjih godina, klincima I kevama drugih klinaca. Zanimljivo joj je da posmatra žene i njihov doživljaj popularne psihologije.

Lena Ilić je zaljubljena u prirodu i nauku, mehanizme i bića koja one kriju. Njima se bavi na poslu za odrasle, gde uređuje naučne časopise i u slobodno vreme, dok roni. Upravo ta (sa)znanja, ali i mnoga druga, prenosi u svojim vrcavim stand up nastupima.

Autorka emisije je Milana Vojnović.

Muzika u emisiji:
Jinx – Smijem se
Bruce Reitherman and Phil Harris – The Bare Necessities
Bo Burnham – All Eyes on Me
The Babe Rainbow – Secret Enchanted Brocccoli Forest
Fatboy Slim – The Joker

Ana Knežević – Ženergija HUB

Ženergija
Koliko i na koji način se u Srbiji zna i govori o (neo)kolonijalizmu?
Koliko i na koji način se u Srbiji zna i govori o (neo)kolonijalizmu? Da li se on prenosi na sajber prostor, na internet? Kako internet utiče na kulturu sećanja, odnos prema muzejima i kakve veze mimovi imaju sa tim?

Sagovornica je Ana Knežević, istoričarka umetnosti, doktorantkinja muzeologije i heritologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, od 2016. angažovana i kao kustoskinja, spoljna saradnica u Muzej afričke umetnosti / The Museum of African Art. Radi na doktorskoj tezi u kojoj istražuje problem kulturnog pamćenja u sajber prostoru na internet mimovima kao studiji slučaja, a zanimaju je, i usmene istorije, problemi digitalne humanistike, kultura sećanja, studije medija, filma i arhitekture.

Autorka emisije je Milana Vojnović, polaznica drugog Ženergija HUB-a.

Muzika u emisiji:
O-Zone – Dragostea din tei
DU DU A – Ja ne bi ne bi ne bi
Der gläserne – Mensch
Tay Zonday – Chocolate Rain
David Ogden Stiers, Jim Cummings, Judy Kuhn, Chorus – Savages

Biljana Stanković Lori – Ženergija HUB

Ženergija
Kako nas priče mogu sačuvati?
Kako nas priče mogu sačuvati? Zašto je važno da se kroz njih otvorimo, povežemo i učimo?

O pričanju i njegovoj važnosti u kulturnom nasleđu razgovarali smosa Biljanom Stanković Lori, povodom njene narativne večeri kada je sa publikom na AFŽ – Autonomni festival žena podelila priču o Migraciji kraljice Lenke.

Biljana se kroz spoj aktivizma i umetnosti dvadeset godina davala doprinos aktuelnim političkim temama i radila na vidljivosti marginalizovanih grupa u Srbiji. Na Univerzitetu Istočne Finske predaje kurs Rasizam, predrasude i kulturna diskriminacija i bavi se kreativnim formama učenja o solidarnosti, toleranciji i prihvatanju različitosti. U slobodno vreme ćuti i piše.

Autorka emisije je Milana Vojnović, polaznica drugog Ženergija HUB-a.

Muzika u emisiji:
Arppa – Kiertoradat
Breakin’ 1984 – First battle
Skunk Anansie – Piggy
Florence and the Machine – Choreomania
Lisa Hannigan – Safe Travel