Marijana Toma i Ana Grmuša Pejović- ŽENERGIJA 178

Ženergija
Zašto nam je važno da pričamo o ratu, tranziciji, šta se desilo ’90tih? Šta je ta neizgovorena istorija koja izaziva traumu i sve se stavlja pod tepih? Šta nam država poručuje baš o ’90tim kada učimo ili prećutkujemo novim generacijama istinu, a nove generacije jesu naša budućnost.
Zašto nam je važno da pričamo o ratu, tranziciji, šta se desilo ’90tih? Šta je ta neizgovorena istorija koja izaziva traumu i sve se stavlja pod tepih? Šta nam država poručuje baš o ’90tim kada učimo ili prećutkujemo novim generacijama istinu, a nove generacije jesu naša budućnost. Ratovi se sada vode sećanjima a sećanja su u sukobu!

Večeras sjajne gošće baš u pravo vreme kadase ratovi vode i na fasadama i veličaju se ratni zločinci, one nam govore gde smo se zaglavile/i. Marijana Toma, istoričarka i stručnjakinja za tranzicionu pravdu i suočavanje sa prošlošću i Ana Grmuša Pejović, projektna menadžerka Forum ZFD.

Ženergija ima privilegiju da realizuje ovu emisiju u saradnji sa Forum ZFD.

Esrap- ŽENERGIJA 177

Ženergija
Life in the ghetto!
Life in the ghetto! When you were born in Austria but you have been told all your life that you are a migrant, then you proudly wear that label. How she educates children, the community, institutions, and all those who hear her verses through music. Through her Phd/doctor thesis , she includes very invisible musicians from the margins. We are talking about racism, education and joy !!

Tonight’s guest is the great Esra Özmen, a musician who, together with her brother Enes, has her own hip-hop band Esrap !!
https://www.youtube.com/watch?v=zGnWCvLMsJg

Nataša Mackuljak – ŽENERGIJA 176

Ženergija
Kako nas je spojio anti-ratni pokret i feministička snaga? Šta znači biti izbeglica celi život?
Kako nas je spojio anti-ratni pokret i feministička snaga? Šta znači biti izbeglica celi život? Kad vlada retorika mržnje i nacionalizma i kad je to glavna metodologija ljudi na političkim pozicijama, onda promene ne mogu da se dese!

Večerašnja gošća je sjajna Nataša Mackuljak, umetnica i aktivistkinja. Nataša je izvršna direktorka velikog festivala Wienwohe koji se održava u Beču i slavi svoj 10 rodjendan!!

Hristina Cvetinčanin Knežević- ŽENERGIJA HUB

Ženergija
Koja je spona između fizičke snage i feminističkog osnaživanja?
Koja je spona između fizičke snage i feminističkog osnaživanja?

U večerašnjoj emisiji, na temu osnaživanja i jačanja žena kroz fizičko, intelektualno i duhovno vežbanje, govoriće Hristina Cvetinčanin Knežević, sociološkinja, istraživačica i novinarka. Trenutno na doktorskim studijama kulture i medija na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Autorka je brojnih naučnih radova, tekstova i istraživanja čija su tema žene i ženska egzistencija. Članica je grupe Novinarke protiv nasilja i do sada je sarađivala sa brojnim regionalnim i međunarodnim medijima. U januaru ove godine je pokrenula instagram stranicu @feminizam_iz_teretane čiji je cilj da osnaži žene, jer osnaživanje ide i iz glave ali i iz tela.
Autorka emisije je Milana Vojnović, diplomirana filološkinja koja pliva u vodama digitalnih komunikacija i marketinga, sa posebnim zanimanjem za njihovu primenu u borbi za bolje društvo, polaznica drugog Ženergija HUB-a.

Đurđa Trajković i Nađa Duhaček- ŽENERGIJA HUB

Ženergija
Na koje načine možemo steći feminističko obrazovanje i učiti o feminizmu?
Na koje načine možemo steći feminističko obrazovanje i učiti o feminizmu?

Sagovornice: Đurđa Trajković, koordinatorka Rekonstrukcije Ženski Fond. Doktorirala je španski jezik i hispansku književnost na Univerzitetu Viskonsin u Medisonu i radila kao gostujuća profesorka na nekoliko univerziteta SAD-u i kao istraživačica na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu.
Nađa Duhaček je aktivistkinja i predavačica, a trenutno radi kao koordinatorka obrazovnog programa u Centru za ženske studije u Beogradu. Magistrirala je ženske i rodne studije na programu GEMMA, Univerziteta u Granadi i Instituta za humanistiku u Ljubljani. Kroz svoja istraživanja bavila se feminističkom pedagogijom, reprezentacijom znanja u seriji Bafi, ubica vampira i rodno zasnovanim nasiljem u osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Ko-urednica je drugog FEMzina, koji izdaje Centar, a koji je posvećen feministickom obrazovanju.

Autorka emisije je Milana Vojnović.

Jovana Gligorijević – ŽENERGIJA HUB

Ženergija
Kako izvešatavamo o nasilju prema ženama?
Kako izvešatavamo o nasilju prema ženama? Kako mi kao čitaoci i čitateljke treba da pristupimo neetičkom izveštavanju o rodnom nasilju?

Večerašnja gošća je Jovana Gligorijević, urednica u nedeljniku “Vreme”, suosnivačica grupe “Novinarke protiv nasilja prema ženama”. U “Vremenu” je od svoje 19. godine, što je tačno pola života. Tokom karijere sarađivala sa brojnim print i online medijima u Srbiji i regionu. Od 2017. godine sertifikovana medijska trenerica Dojče vele akademije, specijalizovana za medije za mlade. Dobitnica nekoliko novinarskih nagrada za izveštavanje o tretmanu žrtava silovanja na sudu, o ratnom zločinu silovanje i mentalnom zdravlju.

Autorka emisije je Milana Vojnović, diplomirana filološkinja koja pliva u vodama digitalnih komunikacija i marketinga, sa posebnim zanimanjem za njihovu primenu u borbi za bolje društvo, polaznica drugog Ženergija HUB-a.

Jana Adamović- ŽENERGIJA HUB

Ženergija
Ženski strip, žene u stripu i kako koristimo strip da prenesemo važne poruke i vrednosti.
Ženski strip, žene u stripu i kako koristimo strip da prenesemo važne poruke i vrednosti.
Gošća večerašnje emisije je Jana Adamović, strip autorka i ilustratorka iz Beograda. Studirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti i Filolškom fakultetu u Beogradu (francuski jez. i književnost). Za Editions Delcourt sarađivala je na 7 izdanja kao koloristkinja i/ili crtačica. Njeni albumi i kratki stripovi objavljeni su u Francuskoj, Španiji, Nemačkoj, Austriji, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji. Autorka je grupne izložbe “Ona se Budi/BD Egalite”u saradnji sa Francuskim institutom Srbije. U oktobru 2019. godine odlikovana je francuskim ordenom viteza reda umetnosti i književnosti. Trenutno sarađuje sa američkim izdavačem stripa Dark Horse.
Autorka emisije je Milana Vojnović, diplomirana filološkinja koja pliva u vodama digitalnih komunikacija i marketinga, sa posebnim zanimanjem za njihovu primenu u borbi za bolje društvo, polaznica drugog Ženergija HUB-a.

Bárbara Luci Carvalho- ŽENERGIJA 175

Ženergija
“As theater makers, we are visionary people.
“As theater makers, we are visionary people. We can create new realities and other worlds with our art. Now, womxn are the protagonists of this revolutionary process, here we are writing a new
history – in our lives and in art!”
Mi pišemo našu istoriju, beležimo glasove žena koje menjaju društvene okolnosti i sisteme. Zato je važno da čujete o interseksionalnosti, položaju crnih žena i zajedničkoj borbi i kreiranju zajedničkog prostora bez obzira na rodne odrednice.
Bárbara Luci Carvalho je umetnička direktorka Međunarodnog festivala ženskog pozorišta/ Internationales Frauen*Theater-Festival OFFICIALInternational Womxns’ Theatre Festival (IWTF), plesačica, glumica, performerka, predavačica za pozorište i ples, i deo kolektiva antagon theaterAKTion.

Ana Knežević- ŽENERGIJA 174

Ženergija
Kako se umetnost prepliće sa naukom, tehnologijom? Šta nam donosi VR(virtualna relanost) i koliko je integrisana u polje umetničkog stvaranja.
Kako se umetnost prepliće sa naukom, tehnologijom? Šta nam donosi VR(virtualna relanost) i koliko je integrisana u polje umetničkog stvaranja.
Večerašnja gošća je Ana Knežević. Od 2017. godine eksperimentiše meditativnm prostornim iskustavima kroz nove teritorije povezane sa VR tehnologijom. Imala je više od 23 samostalne i učestvovala na više od 50 grupnih izložbi, medju kojima su samostalne VR izložbe “Geometrija svetlosti” u Novoj galeriji vizuelnih umetnosti u Beogradu 2020. i “Voiding the Void” u CultureHub u Njujorku 2019, grupna izložba “Longing” u On Canal prostoru u Njujorku 2019, samostalne izložbe “Ujedinjeni radovi” iz kolekcije Wiener Städtische u Kući legata u Beogradu 2017, “The Mirror of Light” u Galeriji savremene umetnosti u Smederevu..
Dobitnica je CultureHub stipendije i rezidencije u Njujorku 2018, Pollock-Krasner nagrade u Njujorku 2017, nagrade CEC ArtsLink u Njujorku za 2012. godinu i nagrade Fonda Vladimira Veličkovića za 2009. godinu.

EKOLOŠKI USTANAK! – ŽENERGIJA 173

Ženergija
„Ubrzano ostajemo bez vode, zemlje, vazduha, ljudi… Proteruje se narod sa svoje dedovine, njihovu zemlju su obećali stranom eksploatatoru, koji već unosi seme razdora i seje otrove, a naše reke su ili u cevima ili presušuju.
„Ubrzano ostajemo bez vode, zemlje, vazduha, ljudi… Proteruje se narod sa svoje dedovine, njihovu zemlju su obećali stranom eksploatatoru, koji već unosi seme razdora i seje otrove, a naše reke su ili u cevima ili presušuju. Truju nas svakodnevno, a o tome ćute ili nas lažu. U pitanju je opstanak svih nas.

U odbranu zdravlja ljudi, zdrave životne sredine i prava na život na svojoj zemlji nema i neće biti kompromisa, zato ustaju i struka i motika!

Ustajemo protiv trovanja, gušenja, žeđi, zagađenja, poniženja, izrabljivanja, raseljavanja, MHE, kolonizacije, toksične vlasti, mafije, protiv nestanka – zato USTANAK ZA OPSTANAK.”

Večerašnja gošća je Danijela Nestorović, advokatkinja i pravna zastupnica UG Kotež i platforme Ekološki ustanak.

Pozivamo vas na USTANAK ZA OPSTANAK! 11. 9. 14 čh, Pionirski park, Beograd!!