Korak u budućnost – veštačka inteligencija u novinarstvu

Saznaj i razaznaj
Da li će novinarstvo sačuvati profesionalizam i empatiju, ili postati epizoda serije „Black Mirror“?

Da li će novinarstvo sačuvati profesionalizam i empatiju, ili postati epizoda serije „Black Mirror“? Koliko novinara će zameniti roboti? Medijska pismenost će se promeniti zajedno sa medijima, a nove etičke dileme postati svakodnevnica. 

U poslednjoj epizodi prvog ciklusa IREX-ovog podkasta „Saznaj i razaznaj“, Branko Čečen (CINS) i Stefan Janjić (FakeNews Tragač) razgovaraju o budućnosti medija i medijske pismenosti, koja se već uveliko događa. 

Matematika u našim medijima: jedan i jedan su…. Se pobili.

Saznaj i razaznaj
U novoj epizodi podkasta „Saznaj i razaznaj“ Branko Čečen i Stefan Janjić razgovaraju o brojevima, matematici i ekonomiji: U kakvom su odnosu medijska i statistička pismenost?

U novoj epizodi podkasta „Saznaj i razaznaj“ Branko Čečen i Stefan Janjić razgovaraju o brojevima, matematici i ekonomiji: U kakvom su odnosu medijska i statistička pismenost? Zbog čega toliko teško razumevamo vesti o stranim ulaganjima, bruto društvenom proizvodu, uvozu i izvozu? Kako se manipuliše velikim brojevima, a kako malim? Iako nam decimale, procenti i teorija verovatnoće često stvaraju glavobolju, razumevanje brojeva i njihovih odnosa čini nas otpornijima na političku i marketinšku propagandu.

 

Mediji i inflacija emocija

Saznaj i razaznaj
U trećoj epizodi podkasta „Saznaj i razaznaj“ razgovaramo o emocijama: kakvim se strategijama mediji služe da bi u nama isprovocirali radost, bes i tugu?

U trećoj epizodi podkasta „Saznaj i razaznaj“ razgovaramo o emocijama: kakvim se strategijama mediji služe da bi u nama isprovocirali radost, bes i tugu? Kako medijsko eksploatisanje emocija utiče na osetljive teme, kao što je crna hronika, a kako na osetljive grupe, kao što su migranti? U svetlu ove teme razgovaramo i o empatiji, ali i crvenoj liniji kojom je empatija u profesionalnim medijima odvojena od simpatije.

Da li novinarstvo postaje bolje ili gore?

Saznaj i razaznaj
U drugoj epizodi podkasta programa “Saznaj i razaznaj”, Branko Čečen i Stefan Janjić razgovaraju o istoriji novinarstva i to najviše onoj u Sjedinjenim Američkim Državama; o zaštiti novinara i istraživačkom novinarstvu u Srbiji.

U drugoj epizodi podkasta programa “Saznaj i razaznaj”, Branko Čečen i Stefan Janjić razgovaraju o istoriji novinarstva i to najviše onoj u Sjedinjenim Američkim Državama; o zaštiti novinara i istraživačkom novinarstvu u Srbiji. Pokušaće da odgovore na pitanje da li je novinarstvo lošije ili svet više ne reaguje na njegova otkrića.

Sloboda medija i teorije zavere

Saznaj i razaznaj
U prvoj epizodi podkasta programa Saznaj i razaznaj, Branko Čečen i Stefan Janjić govore o teorijama zavere i lažnim vestima tokom pandemije virusa covid 19 i njihovim posledicama.

U prvoj epizodi podkasta programa Saznaj i razaznaj, Branko Čečen i Stefan Janjić govore o teorijama zavere i lažnim vestima tokom pandemije virusa covid 19 i njihovim posledicama. Pokušaće da nađu vezu između slobode medija u Kini i rasporeda vožnje autobusa na liniji Novi Sad – Beograd.