Počnimo ljubav ispočetka

Nekategorizovano
U poslednjoj epizodi druge sezone podkasta „Saznaj i razaznaj“ Branko Čečen i Stefan Janjić se u diskusiji o medijskoj pismenosti vraćaju na sam početak: da li medijsko opismenjavanje zaista čini razliku?

U poslednjoj epizodi druge sezone podkasta „Saznaj i razaznaj“ Branko Čečen i Stefan Janjić se u diskusiji o medijskoj pismenosti vraćaju na sam početak: da li medijsko opismenjavanje zaista čini razliku? Ukoliko organizujemo treninge medijske pismenosti, znači li to da polaznike tretiramo kao „nepismene“? Možemo li pronaći neki sinonim, neko lepše ime za medijsku pismenost? Možda „veština kritičkog mišljenja“? Kakve su nam šanse da učimo građane medijskoj pismenosti, ako su baš oni kojima je ta pomoć najpotrebnija – nedovoljno pismeni u osnovnom smislu? Ako ljudi ne menjaju mišljenje u susretu sa činjenicama, zašto ih suočavamo sa činjenicama? Ovaj niz osnovnih pitanja veoma je izazovan i na neke od krupnih nedoumica nemoguće je dati precizan odgovor. Ipak, ne treba odustati od traganja za rešenjima. Želite li da pokušamo zajedno?

Nemojte slušati ovaj razgovor

Nekategorizovano
Ako ste nakon naziva ove epizode počeli da čitate i najavu, to znači da vas je barem malo zaintrigirao obrnuti klikbejt iz naslova.

Ako ste nakon naziva ove epizode počeli da čitate i najavu, to znači da vas je barem malo zaintrigirao obrnuti klikbejt iz naslova. U novoj epizodi podkasta „Saznaj i razaznaj“ Branko Čečen i Stefan Janjić razgovaraju o načinima na koji mediji pokušavaju da privuku i zadrže našu pažnju. Zašto nam klikbejt naslovi tako često obećavaju neko emotivno a tako retko neko intelektualno iskustvo? Može li se kvalitetan medijski sadržaj promovisati bez klikbejta? Zašto iznova klikćemo na klikbejt, iako nas je dosad milion puta razočarao? Nemamo da ponudimo ništa ŠOKANTNO, ništa NEVEROVATNO, nikakav UŽAS nije na programu, nećete se SMEJATI DO SUZA niti ćete se SLEDITI OD STRAHA. Ako vam je, naposletku, to prihvatljivo, možete se oglušiti o naredbu iz naslova.

Podkast sa sniženjem od 50%

Nekategorizovano
U toku samo jednog dana videćemo stotine reklamnih poruka: na ulici, u gradskom prevozu, u novinama, na TV-u, na društvenim mrežama…

U toku samo jednog dana videćemo stotine reklamnih poruka: na ulici, u gradskom prevozu, u novinama, na TV-u, na društvenim mrežama… Toliko smo navikli na njih da ćemo većinu zaboraviti za par sekundi. Oglašivači su toga svesni i pokušavaju da nam privuku pažnju različitim strategijama. One su najčešće sasvim legitimne, ponekad čak i zabavne, ali ima i onih reklama koje pokušavaju da nas navuku na tanak led, pogotovo na onlajn tržištu magičnih zdravstvenih preparata. U novoj epizodi podkasta „Saznaj i razaznaj“ Branko Čečen i Stefan Janjić razgovaraju o različitim formama oglašavanja: od direktnog do skrivenog, od mejnstrim do ilegalnog. Ova epizoda podkasta dolazi sa specijalnim popustom od 50% na prethodnu cenu od nula dinara, što znači da je ovo prvi podkast na svetu koji je jeftiniji od besplatnog

Društvene nauke: činjenice, mitovi i fantazije

Nekategorizovano
Mitovi o slavnoj prošlosti s fanfarama i vencima, pompezna retorička baljezganja kojima se prikrivaju istina i odgovornost, moć pozitivne psihologije koja nam omogućava da promenom stava prema svetu menjamo i svet sam po sebi…

Mitovi o slavnoj prošlosti s fanfarama i vencima, pompezna retorička baljezganja kojima se prikrivaju istina i odgovornost, moć pozitivne psihologije koja nam omogućava da promenom stava prema svetu menjamo i svet sam po sebi… Pseudonaučna perspektiva društvenih nauka – istoriografije, politikologije, psihologije i sociologije zasniva se na atraktivnom kombinovanju različitih činjenica, mitova i fantazija. U ovoj epizodi podkasta „Saznaj i razaznaj“ diskutujemo o poluistinama i dopadljivim lažima koje nam se manipulativno predstavljaju kao rezultati naučnih istraživanja.

Pseudonauka i zloupotreba neznanja

Nekategorizovano
Novu sezonu podkasta „Saznaj i razaznaj“ otvara epizoda o manipulacijama u interpretiranju prirodnih nauka.

Novu sezonu podkasta „Saznaj i razaznaj“ otvara epizoda o manipulacijama u interpretiranju prirodnih nauka. Kakvim se strategijama služe manipulatori kada govore o statistici, fizici, astronomiji i hemiji? Kako se stvara utisak o uzročno-posledičnoj vezi tamo gde je zapravo nema i kako nas brojevi – čak i kada deluju kranje precizno – mogu navesti na pogrešan zaključak? Razumevanje pseudonaučnih trikova posebno je važno u kontekstu pandemije kovid 19, kada stepen podložnosti manipulacijama neretko može značiti razliku između života i smrti.

Korak u budućnost – veštačka inteligencija u novinarstvu

Nekategorizovano
Da li će novinarstvo sačuvati profesionalizam i empatiju, ili postati epizoda serije „Black Mirror“?

Da li će novinarstvo sačuvati profesionalizam i empatiju, ili postati epizoda serije „Black Mirror“? Koliko novinara će zameniti roboti? Medijska pismenost će se promeniti zajedno sa medijima, a nove etičke dileme postati svakodnevnica. 

U poslednjoj epizodi prvog ciklusa IREX-ovog podkasta „Saznaj i razaznaj“, Branko Čečen (CINS) i Stefan Janjić (FakeNews Tragač) razgovaraju o budućnosti medija i medijske pismenosti, koja se već uveliko događa. 

Matematika u našim medijima: jedan i jedan su…. Se pobili.

Nekategorizovano
U novoj epizodi podkasta „Saznaj i razaznaj“ Branko Čečen i Stefan Janjić razgovaraju o brojevima, matematici i ekonomiji: U kakvom su odnosu medijska i statistička pismenost?

U novoj epizodi podkasta „Saznaj i razaznaj“ Branko Čečen i Stefan Janjić razgovaraju o brojevima, matematici i ekonomiji: U kakvom su odnosu medijska i statistička pismenost? Zbog čega toliko teško razumevamo vesti o stranim ulaganjima, bruto društvenom proizvodu, uvozu i izvozu? Kako se manipuliše velikim brojevima, a kako malim? Iako nam decimale, procenti i teorija verovatnoće često stvaraju glavobolju, razumevanje brojeva i njihovih odnosa čini nas otpornijima na političku i marketinšku propagandu.

 

Mediji i inflacija emocija

Nekategorizovano
U trećoj epizodi podkasta „Saznaj i razaznaj“ razgovaramo o emocijama: kakvim se strategijama mediji služe da bi u nama isprovocirali radost, bes i tugu?

U trećoj epizodi podkasta „Saznaj i razaznaj“ razgovaramo o emocijama: kakvim se strategijama mediji služe da bi u nama isprovocirali radost, bes i tugu? Kako medijsko eksploatisanje emocija utiče na osetljive teme, kao što je crna hronika, a kako na osetljive grupe, kao što su migranti? U svetlu ove teme razgovaramo i o empatiji, ali i crvenoj liniji kojom je empatija u profesionalnim medijima odvojena od simpatije.

Da li novinarstvo postaje bolje ili gore?

Nekategorizovano
U drugoj epizodi podkasta programa “Saznaj i razaznaj”, Branko Čečen i Stefan Janjić razgovaraju o istoriji novinarstva i to najviše onoj u Sjedinjenim Američkim Državama; o zaštiti novinara i istraživačkom novinarstvu u Srbiji.

U drugoj epizodi podkasta programa “Saznaj i razaznaj”, Branko Čečen i Stefan Janjić razgovaraju o istoriji novinarstva i to najviše onoj u Sjedinjenim Američkim Državama; o zaštiti novinara i istraživačkom novinarstvu u Srbiji. Pokušaće da odgovore na pitanje da li je novinarstvo lošije ili svet više ne reaguje na njegova otkrića.

Sloboda medija i teorije zavere

Nekategorizovano
U prvoj epizodi podkasta programa Saznaj i razaznaj, Branko Čečen i Stefan Janjić govore o teorijama zavere i lažnim vestima tokom pandemije virusa covid 19 i njihovim posledicama.

U prvoj epizodi podkasta programa Saznaj i razaznaj, Branko Čečen i Stefan Janjić govore o teorijama zavere i lažnim vestima tokom pandemije virusa covid 19 i njihovim posledicama. Pokušaće da nađu vezu između slobode medija u Kini i rasporeda vožnje autobusa na liniji Novi Sad – Beograd.