5 pitanja za… Nikola Nenadic

5 pitanja za...

Nikola Nenadić je osnivač pygmyTITAN startapa. Završio je Elektrotehnički fakultat u Beogradu.

Pre osnivanja startapa, radio je na Institutu “Mihajlo Pupin”, na menadžerskim pozicijama. Vodio je razvojni tim od 20 inženjera, koji je razvio više od 35 proizvoda za klijente iz celog sveta. Nikola je na ovom Institutu osnovao EMC laboratoriju Idvorski, koja i dalje uspešno posluje.

Nakon deset godina rada u Institutu, Nikola je napustio ovu poziciju kako bi pokrenuo svoj startap. Izgradnju startapa u osnovi vidi kao materijalizaciju ideje, pretvaranje fantazije u stvarnost, a to je izuzetno zahtevan proces. U tom procesu morao je da nauči mnogo novih stvari, posebno o tržištu na kom posluju, a o kome na početku nije ništa znao.

Proizvod koji njegov startap trenutno razvija je Igigi asistent za kupovinu. On transformiše fizičko prodajno mesto u sredstvo za direktnu komunikaciju sa potrošačima i razumevanje njihovog ponašanja.

Nikola je odgovorio na 5 pitanja koja ste postavljali i izglasali tokom sedmice:

 1. Vrlo interesantne nazive dajete projektima. Odakle dolazi takva inspiracija?
 2. Da li kvalitetan customer support dovodi kupca do sigurne kupovine?
 3. Šta smatrate svojim najvećim uspehom do sada?
 4. Da li vam u razvoju poslovnih ideja pomaže i bavljenje fotogafijom?
 5. Kako vlasnici radnji reaguju na IGIGI? Koliko su spremni da ga prihvate?

Hvala Epson SrbijaNova Iskra i Assert International na podršci u realizaciji ovog podcasta!

5 pitanja za… Dusan Basalo

5 pitanja za...

Dušan Basalo je po zanimanju diplomirani ekonomista, ali je tokom cele karijere u HR-u, posebno u delu za Learning i Development. Trenutno ima tri aktuelne pozicije, a to su: CEO u Talks and Folks, Senior Partner u Atria Group i Chief Digital Learning Designer u Generation Zeal.

Na početku karijere radio je u nevladinom sektoru, konlretno na uvođenju parlamenata u srednje škole, a zatim je prešao u HR konsalting. Nakon toga, prešao je u bankatstvo, takođe na HR funkciji u erste banci. 2011. sa poslovnim partnerom osnovao je Atria Group, koja je danas jedna od jačih konsultantskih kompanija u Jugoistočnoj Evropi. 2020. godine pokrenuo je dve kompanije:

–     Talks and Folks, menadžersku agenciju koja zastupa najuspešnije ljude koji žele da budu mentori ili govornici, te ih nudi tržištu i ljudima kojima su potrebni;

–     Generation Zeal, koja se bavi platformama za digitalno učenje i razvoj ljudi.

Krajem 2015. godine dobio je nagradu za Najboljeg mladog menadžera u Srbiji (druga nagrada), a u februaru 2017. izabran je za člana odbora Srpske asocijacije menadžera.

Dušan je odgovorio na 5 pitanja koja ste postavljali i izglasali tokom sedmice.

 1. Koje osobine treba da ima uspešan mentor?
 2. Da li rizikovati i izaći iz svoje „zone komfora“ u okviru poslovanja ?
 3. Koliko FLL takmičenje pomaže deci u razvijanju logike?
 4. Kako unaprediti networking u ovom novom dobu?
 5. Šta je ključno za uspečno pregovaranje ?

Hvala Epson SrbijaNova Iskra i Assert International na podršci u realizaciji ovog podcasta!

5 pitanja za… Manuela Stamatovic

5 pitanja za...

Manuela Stamatović je rođena i školovana u Švajcarskoj. Studirala je biznis i marketing u Parizu i stekla je zvanje – master menadžer evropskog biznisa i marketinga.

Počela je da radi vrlo rano, što je i karakteristično za Švajcarsku. Prvi posao je imala već sa 10 godina. Bila je bebisiter dvema devojčicama koje je čuvala svake srede posle podne kada nije išla u školu. Kao tinejdžer je sredom popodne radila u samoposluzi gde su njena zaduženja bila čišćenje i sređivanje rafova, slaganje i dopunjavanje robe i slično. To iskustvo joj je značajno bilo od koristi kada je počela da radi u L’Orealu i bavila se pozicioniranjem proizvoda na rafovima u prodavnici. Tokom fakulteta nije radila, jer su tada prakse bile veoma retke, ali se vrlo brzo posle diplomiranja zaposlila u Koka-Koli.

Celu svoju karijeru radila je u struci, ekspert je za marketing, brend menadžment i korporativne komunikacije zahvaljujući skoro dvodecenijskom radnom iskustvu u industriji robe široke potrošnje, bankarstvu i avijaciji.

Manuela je odgovorila na 5 pitanja koja ste postavljali tokom sedmice:

 1. Nakon toliko godina rada u marketingu, šta biste izdvojili kao najveći izazov?
 2. Šta je najviše uticalo na osnivanje sopstvene marketing agencije?
 3. Koliko plaćeni marketing na društvenim mrežama može da doprinese?
 4. Planiram da započnem sa marketingom za posao koji nije dovoljno zastupljen u Srbiji. Šta je potrebno da uradim da imam uspešan marketing?
 5. Kako pristupiti marketingu u kompaniji čiju delatnost slabo ili uopšte ne poznaješ?

Hvala Epson SrbijaNova Iskra i Assert International na podršci u realizaciji ovog podcasta!

5 pitanja za… Nevena Stanisavljevic

5 pitanja za...

Nevena Stanisavljević (dipl ecc i master) osnivač je HR World organizacije koja je pokrenula Serbian HR Community.

U poslednjih 15 godina bila je direktor hotela, vodila trening centar jedne danske organizacije i bila direktor marketinga Državne lutrije Srbije. Ipak, preduzetništvo joj je prava ljubav, te od 2010. godine ima svoju agenciju za trening i razvoj, a od pre par godina i Coaching hub koji za cilj ima jačanje koučing kulture u regionu. Od 2017. se bavi razvojem HR zajednice. Tako je nastao HR World, a godinu i po dana kasnije i Serbian HR Community koji ima podršku preko 100 kompanija i ide ka 1000 članova.

Nevena je odgovorila na pet pitanja koja ste postavljali tokom sedmice;

 1. Poštovana, šta biste posavetovali nekog ko je završio studije a ima plan da se razvija u HR svetu? Odakle početi?
 2. Hej Nevena! Kako bi ti definisala (svojim rečima) Employer Branding i na skali od 1 do 10 koliko misliš da je bitno uspostaviti poziciju EB menadžera? 🙂
 3. Kako kouč da balansira sam sebe [u radu s drugima]? Kao HR pro, verovatno dolazite u kontakt sa raznoraznim ljudima, kako održavate stabilnost, smirenost i sl?
 4. Na koji način kao pojedinci možemo doprineti boljoj pozicioniranosti HR zajednice u Srbiji?
 5. Koliko HR kao profesija u Srbiji zaostaje za svetskim trendovima, i da li dok im se mi približimo i prihvatimo ih, aktuelni postaju neki novi trendovi?

Hvala Epson SrbijaNova Iskra i Assert International na podršci u realizaciji ovog podcasta!

5 pitanja za… Nevena Jankovic

5 pitanja za...

Nevena Janković radi skoro 3 godine kao saradnik za poslovni razvoj u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Završila je Ekonomski fakultet u Beogradu. Aktivno podržava razvoj startapa kroz stalnu podršku, kreiranje i implementaciju programa akceleracije, a sa druge strane i podršku rastućih kompanija koje razvijaju inovacije.

Njen profesionalni put otpočeo je u studentskoj organizaciji za koju smatra da je najbolji način za razvijanje sposobnosti studenata. U poslednjim godinama studija pridružila se blokčejn startapu Decenter gde je radila nepuno radno vreme. Tada se prvi put susrela sa startap svetom, jednom disruptivnom tehnologijom i potpuno drugačijim načinom funkcionisanja tima – koji se sastojao isključivo od ljudi povezanim sa tehnologijom.

Nevenin fokus je na izgradnji startap ekosistema i podršći inovacija. Kroz Naučno-tehnološki park Beograd do sada je podržano više od 100 startap kompanija i timova, razvijeno više akceleratorskih programa sa internacionalnim partnerima, a sa druge strane i programi podrške razvijenih kompanija.

Nevena je odgovorila na 5 pitanja koja ste postavljali tokom sedmice:

 1. Koji su Vam dalji ciljevi u karijeri?
 2. Sta je to po cemu biste izdvojili Raising Stars?
 3. koje bi ti trendove u startp svetu izdvojila i šta mi kao startap tim možemo dobiti od naučno tehnološkog parka
 4. Sta bi izdvojila da ti je bio najveci izazov za ove tri godine koliko se bavis biznis developmentom?
 5. Koji su najveci izazovi domacih startup kompanija?

Hvala Epson Srbija, Nova Iskra Workspace i Assert International na podršci u organizaciji ovog podcasta.

5 pitanja za… Jovan Soldatovic

5 pitanja za...

Prvih $150 zaradio je pisanjem skripte za emulator za poznatu igru World of Warcraft, što ga je i uvelo u programiranje.

Na samom početku svoje karijere bio je softver inženjer u kompaniji Media Genesis od 2014. godine u kojoj je dosta naučio, stekao radne navike i osnove poslovne kulture – na čemu je izuzetno zahvalan.

Pre toga programirao je sam ili sa prijateljima, ali je od 2016. godine, kada je napisao poslednju liniju koda, otišao u potpuno drugom pravcu. Njegova struka sada je vezana za poslovno savetovanje, upravljanje projektima i razvoj poslovanja. Nikada nije mislio da će se baviti time, ali se ispostavilo da je to njegov poziv i nešto što zaista voli. Samo programiranje mu je dalo odličan temelj za dalji razvoj.

Uz to njegov domen danas je građenje digitalnih proizvoda, razvoj poslovanja i prodaja.

Jovan je odgovorio na 5 pitanja koja ste postavljali i glasali tokom sedmice:

 1. Kako finansirati build/marketing, ako nemam investitora? Odakle novac?
 2. Da li je Srbija dobra zemlja za product? Na kakve si sve prepreke nailazio?
 3. Da li smatrate da je NadjiTuru.rs uspela u Srbiji?
 4. Kako biti siguran u startap pre investiranja? Testranje ideje u CANVASU vec odradjeno
 5. Kada bi birali izmedju outsource i razvoja sopstvenih proizvoda, šta bi ste izabrali?

Hvala Epson Srbija, Nova Iskra Workspace i Assert Internation na podršci u realizaciji podkasta.

5 pitanja za… Alex Migitko

5 pitanja za...

Alex Migitko je rođen 1985. godine u Rusiji. U Srbiji živi i radi već 6 godina. Za to vreme bio je angažovan od strane GameCredits i Blinking kompanija. U IT svetu je već više od 15 godina i uglavnom je radio na razvoju video igara, a ima iskustva i sa Blockchain tehnologijom. Trenutno radi kao predstavnik BattlePass kompanije u Srbiji, koja ima ponuđena rešena za rast i razvoj startapa različitih profila.

Srbiju je zavoleo zbog ljudi, kaže da poseduju neverovatne talente u različitim sferama i da mogu i imaju želju da naprave izuzetne proizvode za svetsko tržište – što je, između ostalog, njegov cilj.

Alex je odgovorio na 5 pitanja koja ste postavljali i glasali tokom sedmice:

 1. Kako bi, po Vašem mišljenju, trebalo srediti problem u komunikaciji koji je sve više zastupljen?
 2. Kako gledate srpsku startup scenu? Koje su pozitivne strane, a cemu treba posvetiti vise paznje?
 3. Vase misljenje o domacim studijima i kompanijama video igara.
 4. Koliko je blockchain zastupljen u Srbiji?
 5. Koje je vase misljenje o porastu cene bitcoina?

Hvala Epson Srbija, Nova Iskra i Assert International na podršci u realizaciji podcasta.

5 pitanja za… Danijela Golic

5 pitanja za...

Danijela Golić je osnivač nekoliko biznisa, potpredsednica Sekcije za žensko preduzetništvo, kao i licencirani trener Strategije i planiranja na društvenim mrežama.

Prvu firmu – Omladinsku zadrugu Lei otvorila je 2001. godine. Omladinska zadruga bavi se zapošljavanjem učenika i studendata.

Sledeći biznis – Salone lepote Wizard pokrenula je 2004. godine. Danas saloni posluju na 7 lokacija i broje preko 200 zaposlenih.

CPA Solution pokreće 2014. godine kao kompaniju koja se bavi digitalnim marketingom, knjigovodstvom i podrškom poslovanju preduzeća.

Sekciji za žensko preduzetništvo Privredne komore Srbije priključuje se 2018. godine. Već u novembru 2019. godine izabrana je za potpredsednicu – na osnovu velikog angažovanja u Sekciji – pokretanja brojnih projekata i Magazina Sekcije.

U februaru 2020. godine Danijela pokreće Samit žena lidera. Samit je nastao kao ideja da se ženama pruži podrška u smislu edukacije, umrežavanja i informisanja o svim onim sredstvima koja su im dostupna za finansiranje poslovanja.

Danijela je odgovorila na 5 pitanja koja ste postavljali tokom sedmice:

 1. Koje su top 3 osobine koje bi, po tvom mišljenju, trebalo da ima svaka žena lider?
 2. Koja su osnovna pravila za digitalni marketing? Kako poceti od nule?
 3. Koji su najveći izazovi jedne žene na samom početku biznisa?
 4. Čini se da žene međusobno jedna drugoj prave veće prepreke nego muškarci. Kakvo je tvoje iskustvo?
 5. Sta biste rekli da je najbitnije za ulazak u preduzetnistvo a sta za dugogodisnje uspesno poslovanje u istom?

Hvala Epson Srbija, Nova Iskra i Assert International na podršci u realizaciji ovog podcasta.

5 pitanja za… Milan Simic

5 pitanja za...

Milan Simić je izvršni direktor kompanije Enetel Solutions.

Ima 43 godine i već dve decenije strateškog i taktičkog liderstva kao član Izvršnog odbora, CIO i CDO u kompanijama sa nekoliko hiljada zaposlenih i milionima korisnika.

Tokom karijere radio je na cloud, IaaS, PaaS i SaaS, IoT, CRM, ERP, AI, MA i big data projektima, kao i razvoju digitalnih proizvoda i usluga u industriji telekomunikacija, bankarstva, farmacija, osiguranja i državnom sektoru.

Bio je član M&A timova. Učestvovao je na uspostavljanju novih operacija u različitim zemljama EU i Severne Amerike. U ulozi mentora aktivan je u preko 20 kompanija.

Oženjen je i ima dvoje dece, a kako sam kaze, mnogo toga što radi i kako misli oblikovala je upravo njegova porodica.

Milan je odgovorio na 5 pitanja koja ste postavljali tokom sedmice:

1. Šta biste savetovali nekome ko prvi put preuzima vodeću poziciju?

2. Koji poslovni izazov ima najveći uticaj na organizaciju?

3. Šta bih trebao početi da učim i radim da bih u bliskoj budućnosti bio na sličnom položaju kao vi?

4. Tri najbolje knjige koje preporučujete da pročita svaki osnivač startupa?

5. Koje su veštine po vašem mišljenju najvažnije za mesto generalnog direktora u domaćoj kompaniji?

Hvala Epson, Nova Iskra i Assert na podršci pri organizaciji ovog podcasta.

5 pitanja za… Lazar Jovanovic

5 pitanja za...

Lazar je osnivač i generalni direktor startupa Smart Watering, jednog od najperspektivnijih i najnagrađivanijih srpskih ag-tech startupa.

Pre osnivanja startupa radio je u timu za prodaju u kompaniji Schneider Electric gde je stekao dragoceno iskustvo o prodaji i razvoju poslovanja. Sada sa svojim timom razvija hardver i softver za pametno navodnjavanje. U poljoprivredi se zatekao sasvim slučajno, iz hobija, pa se tako i rodila ideja za Smart Watering.

Lazar je odgovorio na 5 pitanja koja ste postavljali tokom sedmice:

 1. Kako ste dosli na ideju za vas startup?
 2. Da li je vase resenje vec u primeni?
 3. Koji su vam dalji planovi za Smart Watering?
 4. Koliko je Agro tech zastupljen na domaćoj startup sceni? Kažu da je agrar naš veliki potencijal ali deluje da nema previše rešenja. Koliko je teška implementaci
 5. Obzirom da smo mi poljoprivredna zemlja,ali vecina ljudi koji se bave poljoprivredom ne poznaju tehnologije,koliko je vase resenje jednostavno i dostupno njima?
 6. Kojih profila su vasi ljudi u timu?

Hvala Epson Srbija, Nova Iskra i Assert na podršci u realizaciji podcasta!