#179 Sceniranje/ Stanica – 14 Kondenz festival, Tanja Drobnjak – filmovi

Sceniranje
U #179 Sceniranju smo razgovarali smo sa Marijanom Cvetković i Mirjanom Dragosavljević iz Stanice, koje su sa nama detaljno podelile program ovogodišnjeg izdanja Festivala savremenog plesa i performansa „Kondenz 14“, pored toga smo se i dotakli tema – bitnost participativnosti publike u umetnosti, nedostatak prostora za umetnost u gradu…
U #179 Sceniranju smo razgovarali smo sa Marijanom Cvetković i Mirjanom Dragosavljević iz Stanice, koje su sa nama detaljno podelile program ovogodišnjeg izdanja Festivala savremenog plesa i performansa „Kondenz 14“, pored toga smo se i dotakli tema – bitnost participativnosti publike u umetnosti, nedostatak prostora za umetnost u gradu…

U drugom bloku smo ugostili mladu digitalnu umetnicu Tanju Drobnjak i ona nam je pričala kako traga za svojim interesivanjima i željama, osećaju lične slobode u stvaralačkim procesima, o antopološkim studijama, saradnjama sa kolegama na nezavisnoj sceni, inspiracijama i o svoja dva autorska kratka filma, “Skriveno u brdima” i “Odrazi”.

Mozaičnu muzičku plejlistu je pripremila grupa NEUT (Simonida Žarković, Đorđe Živadinović Grgur, Jana Milenković, Isidora Popović, Jovana Stojić) koja se na Kondenzu predstavlja sa svoje dve predstave „Jagode sa šlagom“ i „Kolo“

Digitalni kasetofon S04E02 / 20.10.2021. / Luka Rajić

Oblakoder
U novoj epizodi Digitalnog kasetofona razgovaramo sa mladim muzičarem Lukom Rajićem.
U novoj epizodi Digitalnog kasetofona razgovaramo sa mladim muzičarem Lukom Rajićem.
U gostima su nam pored mladog muzičara bili i Emilija Terzić i Igor Rajić, koji zajedno sa Lukom učestvuju u procesu kreiranja spotova i celog vizuelnog identiteta ovog umetnika.

Ovog puta sa njima smo razgovarali o stvaralačkom procesu, njihovom međusobnom dopunjavanju, najboljim spotovima objavljenim u poslednje vreme, ali smo najavili i novi duo koji će se uskoro pojaviti na sceni.

#069 Branislav Trifunović 19.10.2021.

Liceulice FM
Ovaj put nam je u gostima bio Branislav Trifunović, glumac, ali i jedan od pokretača magazina Liceulice.
Ovaj put nam je u gostima bio Branislav Trifunović, glumac, ali i jedan od pokretača magazina Liceulice. Razgovarali smo i o našem magazinu, promovisali neke nove akcije i sećali se kako je sve izgledalo na početku, ali i o raznim drugim temama – od toga zašto je bitno stvarati umetnost koja se bez kompromisa hvata u koštac sa teškim, a važnim temama preko toga kako izgleda baviti se glumom u svetu koga oblikuju pandemija i manjak direktne komunikacije pa do toga koji je bio prvi film zbog koga se Bane rasplakao.

Radio Galaksija #133: Vulkanizam (gost: prof. dr Vladica Cvetković) [19-10-2021]

Radio Galaksija

Sve što ste hteli da znate o vulkanima, a niste imali koga da pitate! 🙂

U ovoj epizodi je gost bio prof. dr Vladica Cvetković, redovni profesor na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu i dopisni član SANU, naš poznati paleovulkanolog.

Pričali smo o vulkanima, vulkanizmu i istraživanjima vulkanskih aktivnosti na Zemlji.  

Kako nastaje vulkanska aktivnost? Kako nastaje magma u područjima između astenosfere i litosfere? Kako je tekla geološka istorija Zemlje i kako znamo sve što znamo o vulkanima danas? Šta sve prati izlivanje lave pri vulkanskoj erupciji? Kojim tehnikama i metodama pratimo vulkane na Zemlji? Koje nam informacije i na koji način mogu nagovestiti dolazak neke od vulkanskih erupcija? Kako se prave predikcije vulkanskih aktivnosti? Kako nastaju megaklizišta i kako vulkani mogu da prouzrokuju cunamije? Koji su uticaji vulkanske aktivnosti na klimu? Kako se istražuju neaktivni vulkani i kakva je vulkanska istorija Balkana? 

Radove o vulkanu Cumbre Vieja na La Palmi koje smo pominjali možete pronaći ovde: 

  • Fernández, J., Escayo, J., Hu, Z., Camacho, A.G., Samsonov, S.V., Prieto, J.F., Tiampo, K.F., Palano, M., Mallorquí, J.J. and Ancochea, E., 2021. Detection of volcanic unrest onset in La Palma, Canary Islands, evolution and implications. Scientific reports, 11(1), pp.1-15. https://doi.org/10.1038/s41598-021-82292-3 
  • Torres-González, P.A., Luengo-Oroz, N., Lamolda, H., D’Alessandro, W., Albert, H., Iribarren, I., Moure-García, D. and Soler, V., 2020. Unrest signals after 46 years of quiescence at Cumbre Vieja, La Palma, Canary Islands. Journal of Volcanology and Geothermal Research, 392, p.106757. https://doi.org/10.1016/j.jvolgeores.2019.106757
  • Ward, S.N. and Day, S., 2001. Cumbre Vieja volcano—potential collapse and tsunami at La Palma, Canary Islands. Geophysical Research Letters, 28(17), pp.3397-3400. https://doi.org/10.1029/2001GL013110

Slika na omotu epizode: Jacob More, Mount Vesuvius in Eruption (1780)

Ukoliko naš rad želite da podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, to možete učiniti ovde: https://patreon.com/join/radiogalaksija. Ukoliko želite da donirate Radio Galaksiju jednokratno preko PayPal-a, to možete učiniti ovde: http://paypal.me/radiogalaksija. Hvala!

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Reddit.

A ukoliko više volite da čitate e-mailove, prijavite se na naš newsletter, ovde

Support the show (http://patreon.com/radiogalaksija)

Sceniranje #178- neformalni GSP razgovori, Nebojša Yamasaki Vukelić, Marija Avramović

Sceniranje
Prvi deo emisije čine meditacije o odmoru i uslovnoj slobodi, vikendima, zvuku usne harmonike, preko poetike gradskog saobraćajnog preduzeća Beograda, ispadanju iz šina (doslovno i metaforički), ali i lepoti neizvesnosti stizanja od tačke A do tačke B.
Prvi deo emisije čine meditacije o odmoru i uslovnoj slobodi, vikendima, zvuku usne harmonike, preko poetike gradskog saobraćajnog preduzeća Beograda, ispadanju iz šina (doslovno i metaforički), ali i lepoti neizvesnosti stizanja od tačke A do tačke B. Nemanja i Mia razmatraju fenomene gradskog neizdrža do dolaska gostiju- Marije Avramović i Nebojše Yamasaki Vukelića, sa kojima razgovaramo o izložbi „Terrestrial Oddities 2“ koja se održava u Domu omladine Beograda od 12-29. oktobra 2021. godine. Muzički urednik emisije je slikar, videograf i scenski performer Arion Arben.

Jovana Gligorijević – ŽENERGIJA HUB

Ženergija
Kako izvešatavamo o nasilju prema ženama?
Kako izvešatavamo o nasilju prema ženama? Kako mi kao čitaoci i čitateljke treba da pristupimo neetičkom izveštavanju o rodnom nasilju?

Večerašnja gošća je Jovana Gligorijević, urednica u nedeljniku “Vreme”, suosnivačica grupe “Novinarke protiv nasilja prema ženama”. U “Vremenu” je od svoje 19. godine, što je tačno pola života. Tokom karijere sarađivala sa brojnim print i online medijima u Srbiji i regionu. Od 2017. godine sertifikovana medijska trenerica Dojče vele akademije, specijalizovana za medije za mlade. Dobitnica nekoliko novinarskih nagrada za izveštavanje o tretmanu žrtava silovanja na sudu, o ratnom zločinu silovanje i mentalnom zdravlju.

Autorka emisije je Milana Vojnović, diplomirana filološkinja koja pliva u vodama digitalnih komunikacija i marketinga, sa posebnim zanimanjem za njihovu primenu u borbi za bolje društvo, polaznica drugog Ženergija HUB-a.