Eureka 108 @RadioAparat – Kako biolozi štite kulturnu baštinu

Eureka
108. epizoda Eureke emitovana je na Radio Aparatu 30. maja 2024. godine

Kako biolozi pomažu očuvanju kulturne baštine?

108. epizoda Eureke emitovana je na Radio Aparatu 30. maja 2024. godine

Kako biolozi pomažu očuvanju kulturne baštine? U novoj Eureci razgovaramo sa dr Nikolom Unkovićem sa Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu koji je rukovodio projektom PROTECTA finansiranim u okviru programa PROMIS Fonda za nauku.
Koji su rezultati projekta i koliko je tim napredovao u razvijanju prirodnih i održivih metoda za zaštitu umetničkih dela i spomenika, ali i o gljivama kojima je posvetio svoju karijeru, razgovaramo sa dr Nikolom Unkovićem.

Priprema i vodi Jovana Nikolić Živković.

#277 – Asocijacija NKSS, ULUS / Sizifova godina

Sceniranje
U vikendu iza nas bila je godišnjica prvog protestnog foruma koji je NKSS organizovao ispred zgrade Ministarstva kulture, kao i godišnjica sastanka koji je dan kasnije delegacija NKSS imala s tadašnjom ministarkom Majom Gojković.
U vikendu iza nas bila je godišnjica prvog protestnog foruma koji je NKSS organizovao ispred zgrade Ministarstva kulture, kao i godišnjica sastanka koji je dan kasnije delegacija NKSS imala s tadašnjom ministarkom Majom Gojković. To je bio početak kampanje za unapređenje konkursnih procedura i rešavanje niza drugih pitanja koja muče nezavisnu kulturnu scenu.

I dok je u početku izgledalo da ima šanse za neki napredak, pa su čak konkursi Ministarstva za 2024. godinu raspisani još u toku 2023. godine, sada smo u situaciji da rezultati na vreme raspisanih konkursa kasne već više od tri meseca u odnosu na zakonski rok, dok konkurs Gradskog sekretarijata za kulturu još uopšte nije ni raspisan. U međuvremenu su se dogodili i izbori koji su doneli ne baš obećavajuće promene u Ministarstvu kulture.

Zato smo ovu epizodu posvetili pomalo gorkom podsećanju na ono što je rečeno tokom ovih godinu dana na relaciji nezavisna scena – državni organi za kulturu, a što nije dovelo do željenih promena.

#276 – Raul Alberto Dias, Vladimir Nikolić, Dejan Savić / legende udaraljki

Sceniranje
U 276. epizodi Sceniranja govorili smo o možda i najglasnijem muzičkom izrazu na lokalnoj sceni.
U 276. epizodi Sceniranja govorili smo o možda i najglasnijem muzičkom izrazu na lokalnoj sceni. Naši sagovornici su bili:

– Raul Alberto Dias, rođen u Gvineji Bisao, živi i aktivno nastupa u Beogradu više od 30 godina. Osnivač je sastava Baga Baga, So Sabi i kolektiva Đembekunda.

– Vladimir Nikolić je đembista preko 30 godina. Naučen od raznih majstora zapadnoafričkih udaraljki. Trenutno je učitelj i predsednik KUD Singidundun.

– Dejan Savić je perkusionista koji je već preko 20 godina deo scene kao aktivan član bendova Salsa Y Punto, So Sabi i Yoi. Nastupao je i sa: Institut, Borogodo, Đura i mornari, Trio Ženijal i sa DJ-evima.

Emisiju vodili: Drvoduh Šumski i Branislav Sarić.

Muzički izbor je bio u Duhu s temom.

#275 – Aleksandra Rašić Radosavljević, Anđelka Nastić / kultura na periferiji

Sceniranje
U 275. epizodi Sceniranja govorili smo o inicijativama za pokretanje neformalnih institucija i osvajanje novih prostora za kulturne programe po obodima Beograda.
U 275. epizodi Sceniranja govorili smo o inicijativama za pokretanje neformalnih institucija i osvajanje novih prostora za kulturne programe po obodima Beograda. Sagovornice su nam bile:

– Aleksandra Rašić iz Padinske Skele više od 30 godina radi u izdavaštvu. Kroz razna udruženja bavi se aktivizmom i poboljšanjem uslova života, posebno sugrađana na levoj obali Dunava.

– Anđelka Nastić iz Barajeva je klasični filolog, prevoditeljka sa latinskog, osnivačica i koordinatorka Knjižnog štaba.

Emisiju vodili: Teodora Marković i Branislav Sarić

Muzika: neiskorišćene pesme iz ranijih epizoda

#99 Kako se sećamo devedesetih godina i šta nam danas znače, sa Draganom Popovićem

Liceulice FM
U 99. epizodi emisije Liceulice FM, koja je realizovana u saradnji sa forumomZFD, sa istoričarom i aktivistom Draganom Popovićem razgovaramo kako se sećamo devedesetih godina i šta nam danas znače važne, neuralgične tačke te dekade koja u dobroj meri i dalje oblikuje našu političku, društvenu i svaku drugu stvarnost.
U 99. epizodi emisije Liceulice FM, koja je realizovana u saradnji sa forumomZFD, sa istoričarom i aktivistom Draganom Popovićem razgovaramo kako se sećamo devedesetih godina i šta nam danas znače važne, neuralgične tačke te dekade koja u dobroj meri i dalje oblikuje našu političku, društvenu i svaku drugu stvarnost.

Povratak Lopova s04e10

tegla_rs
Povratak lopova vas davi u nedelju u poslednjoj emisiji u sezoni.
Povratak lopova vas davi u nedelju u poslednjoj emisiji u sezoni. Da li je baš poslednja, to ćete da saznate brzo, a jasno vam je da razgovaramo o filmu Davitelj protiv davitelja. Sve što ste želeli i niste želeli da znate o najomiljenijoj komediji strave i užasa.

Povratak lopova svake druge nedelje od podneva na Radio Aparatu.