Radio Galaksija #130: Iskustvo i poverenje žena u zdravstveni sistem, WITCH projekat (gošća: Milica Ninković) [15-06-2021]

Radio Galaksija

U ovoj epizodi Radio Galaksije vas čeka jedna nestandardna istraživačka priča!

Gošća je bila Milica Ninković, članica tima WITCH (Women’s trust and confidence in health system) koji se bavi istraživanje iskustava i poverenja žena u zdravstveni sistem u Srbiji, doktorantkinja na Odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i saradnicom iz Laboratorije za istraživanje individualnih razlika (LIRA). Govorili smo o mnoštvu tema koje pokriva i pokreće ovo istraživanje. Istraživanje je realizovano u saradnji centra Biopolis i Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju!

Pričali smo o poverenju, kako se ono meri, o mnogim iskustvima i rezultatima upitnika koji je WITCH tim sakupio u prethodnih nekoliko meseci, o odnosima pacijentkinja sa zdravstvenim sistemom, o modelima poverenja – paternalističkom i saradničko-savetodavnom, o problemima zdravstvenog sistema i njegovih radnika, zdravstvenoj pismenosti, zdravstvenom obrazovanju, o eksplorativnoj, primenjenoj i angažovanoj prirodi ovakvih istraživanja, kao i tome na koji način ovo istraživanje može da bude primer i podsticaj za mnoga detaljnija istraživanja i konstruktivne promene u društvu.

Više o rezultatima istraživanja poslušajte u ovoj epizodi, a ako želite da pročitate blogove koje smo pominjali, evo linkova: 

Ukoliko naš rad želite da podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, to možete učiniti ovde: https://patreon.com/join/radiogalaksija. Ukoliko želite da donirate Radio Galaksiju jednokratno preko PayPal-a, to možete učiniti ovde: http://paypal.me/radiogalaksija. Hvala!

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Reddit.

A ukoliko više volite da čitate e-mailove, prijavite se na naš newsletter, ovde

Support the show (http://patreon.com/radiogalaksija)

Razgovori sa autorima | EP11 | Nikola Radić

Oblakoder
Gost današnje emisije je još jedan autor u svakom smislu, Nikola Radić – kantautor, pesnik, novinar, prevodilac, filmski kritičar, dopisnik francuskih i regionalnih medija… Nikolu sam upozano u kafiću Ameli gde smo i snimali razgovor.
Gost današnje emisije je još jedan autor u svakom smislu, Nikola Radić – kantautor, pesnik, novinar, prevodilac, filmski kritičar, dopisnik francuskih i regionalnih medija… Nikolu sam upozano u kafiću Ameli gde smo i snimali razgovor. To je samo jedna od nekoliko lokacija gde je nastao bend Barka Dilo čiji je član.

Mina Milošević, Združena akcija Krov nad glavom- Ženergija Hub

Ženergija
Ona se bori za to da bez krova nad glavom ne ostane niko, pa ni studenti i studentkinje koji su tokom prošle godine pakovali kofere više puta nego što je iko od nas mogao i da sanja za vreme pandemije.
Ona se bori za to da bez krova nad glavom ne ostane niko, pa ni studenti i studentkinje koji su tokom prošle godine pakovali kofere više puta nego što je iko od nas mogao i da sanja za vreme pandemije.

O tome kako i zašto je počela da se bavi aktivizmom, na koje sve načine se u Beogradu narušavaju prava studenata i čemu su sve izložene žene u borbi za studentska prava i društvenom aktivizmu uopšte razgovaramo sa Minom Milošević, studentkinjom Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i aktivistkinjom Združene akcije Krov nad glavom.

Razgovor vodi Milica Joksimović,kulturna radnica i novinarka, učesnica drugog Ženergija HUB-a.

Povratak Lopova s01e09

tegla_rs
U poslednjoj epizodi prve sezone vaše omiljene filmske emisije razgovaramo o najboljem domaćem kinematografskom ostvarenju svih vremena – filmu Lepa sela lepo gore.
U poslednjoj epizodi prve sezone vaše omiljene filmske emisije razgovaramo o najboljem domaćem kinematografskom ostvarenju svih vremena – filmu Lepa sela lepo gore.

Zašto je najbolji film ikada snimljen na ovim prostorima, koje su skrivene i manje skrivene poruke, kakve smo poluinformacije našli po raznoraznim izvorima i ostala pitanja razmatramo u do sada najdužem izdanju Povratka lopova.

Osim na Mixcloudu, Povratak lopova možete da slušate od podneva svake druge nedelje u mesecu na Radio Aparatu.

Night Waves Sessions #138: Cross-Cultural Connections VII [11-06-2021]

Night Waves Sessions
Night Waves Sessions #138 | Cross-Cultural Connections VII

1.

Night Waves Sessions #138 | Cross-Cultural Connections VII

1. Stephan Micus – The Longing of the Migrant Birds
2. Stephan Micus – Black Mother
3. Paolo Fresu, A Filetta & Daniele Di Bonaventura – Le Lac
4. Daniel Diaz – Antefinal
5. Maya Youssef – The Seven Gates of Damascus
6. Kaoru Watanabe – Shinobu
7. Young Iranian female voices – Song of Spring and Hope
8. Ahmad Al Khatib & Youssef Hbeisch – Take me along
9. Amine & Hamza – Spleen

/ radioAPARAT.com
/ 11. 6. 2021.

VEČE SA TEGLINIM POPODNEVOM @ radioAparat s05e32

tegla_rs
Nastavljamo redovnu nedeljnu dozu dranja, psovanja i diskutabilnih stavova.
Nastavljamo redovnu nedeljnu dozu dranja, psovanja i diskutabilnih stavova.

Ovog puta doduše može da nas izvuče gošća – Kristina Kika Jovanović, glumica, pevačica, prijatelj kuće i povratnik u Teglinu emisiju.

Veče sa Teglinim popodnevom pratite sredom od 20h, na Radio Aparatu.