Sanja Radović, istoričarka: Rat u Ukrajini i Zapadni Balkan- Ženergija HUB

Ženergija
Zašto je polarizacija po pitanju rata u Ukrajini posebno opasna za područje Zapadnog Balkana? Šta iz istorije možemo naučiti i iskoristiti za kritičko pristupanje ovoj temi?
Zašto je polarizacija po pitanju rata u Ukrajini posebno opasna za područje Zapadnog Balkana? Šta iz istorije možemo naučiti i iskoristiti za kritičko pristupanje ovoj temi?

Sagovornica ovog četvrtka nam je Sanja Radović, istoričaka iz Beograda, bavi se diplomatskom istorijom, Hladnim ratom i spoljnom politikom Jugoslavije. Doktorirala je na jugoslovensko-kineskim odnosima, a u fokusu njenih interesovanja su odnosi među velikim silama u Hladnom ratu. Posebno je zanima kako su se hladnoratovske političke okolnosti reflektovale na zemlje trećeg sveta, sa posebnim akcentom na Jugoslaviju i njenu politiku nesvrstavanja i balansiranja između blokova.

Autorka emisije je Milana Vojnović, diplomirana filološkinja koja pliva u vodama digitalnih komunikacija i marketinga, sa posebnim zanimanjem za njihovu primenu u borbi za bolje društvo, polaznica drugog Ženergija HUB-a.
Epizoda je ostvarena u saradnji sa Forumom ZFD, u okviru podkasta Balkan.Perspectives.

Radio Galaksija #154: Tamna materija (Jovana Petrović) [05-07-2022]

Radio Galaksija

Šta je tamna materija? Kako je otkrivena? Kako su još krajem 19. veka Lord Kelvin i Poenkare došli do prvih ideja da postoji nedostajuća masa u svemiru koju ne vidimo, a koja nam je neophodna da bismo opisali kretanja zvezda?

Šta su rotacione krive galaksija i kako smo na osnovu posmatranja brzina kretanja zvezda u galaksijama zaključili da galaksijama nedostaje masa? Kako je na osnovu upoređivanja vidljive i dinamičke mase Fritz Zwicky došao do sličnog zaključka i kako toj „nedostajućoj masi“ dao naziv „tamna materija“ 1930-ih godina? Kako je izračunao (i zašto je pogrešio) broj koji nam govori koliko puta više ima tamne materije od vidljive, barionske materije?

Šta su nam novo donela radio posmatranja, a posebno posmatranja atomskog vodonika na 21 cm talasne dužine? Kako su Vera Rubin i W. Kent Ford, Jr. otkrili većinu univerzuma i došli do dobrog broja odnosa tamne i vidljive materije?
 
Na koje još načine možemo da indirektno detektujemo tamnu materiju?
Kako smo otkrili njeno postojanje preko gravitacionih sočiva, kako preko anizotropije u kosmičkom mikrotalasnom pozadinskom zračenju i zašto nam anizotropija u CMB-u daje zaključak da je najverovatniji opis Univerzuma onaj koji nudi Lambda-CDM model? Kako MOND ne uspeva da objasni Svemir i zašto je danas paradigma o postojanju tamne materije opšte prihvaćena u nauci? Šta je hladna, a šta topla tamna materija?

Kako na čestičnom nivou tragamo za tamnom materijom? Koji su načini indirektne potrage za WIMP-ovima? Kako posmatranjem gama zračenja iz centra Mlečnog puta (ili drugih galaksija) možemo da dođemo do indirektne detekcije tamne materije? Kako tamna materija interaguje međusobno na čestičnom nivou? Koji eksperimenti postoje namenjeni direktnoj detekciji mnogobrojnih kandidata za čestice tamne materije?

Sve ovo i još mnogo drugih tema vezanih za tamnu materiju možete čuti u ovoj epizodi Radio Galaksije.

Gošća je bila Jovana Petrović, doktorantkinja astrofizike koja se bavi gama zračenjem iz centra Mlečnog puta na Matematičkom fakultetu u Beogradu i game math dizajnom u kompaniji  Playstudios Europe

Support the show

Radio Galaksija #153: Hardver i softver u Svemiru II (Uroš Milićev i Stevan Golubović) [28-06-2022]

Radio Galaksija

U ovoj epizodi nastavljamo sa pričom o razvoju hardvera i softvera i primenama u svemirskoj industriji. Prošli put smo pričali o Apolo programu, a ovde se priča nastavlja razgovorom o o komunikaciji u svemiru, enkripiciji i dekripciji signala u svemiru, o nekim od najzanimljivijih bug-ova u hardversko-softverskim sistemima na svemirskim misijama i o savremenoj tehnologiji i pristupima koji se koriste u svemirskoj tehnologiji danas, kako u privatnim svemirskim kompanijama poput SpaceX-a, tako i u ostalim institucijama svemirske industrije. 

Gosti su bili Uroš Milićev i Stevan Golubović

Support the show

Sonja Prodanović- Forum Ziviler Friedensdienst – Serbia i Ženergija

Ženergija
ARHITEKTURA TRAUME!
ARHITEKTURA TRAUME! Pamtimo kulturu otpora početkom devedesetih.

Razgovaraju: @Ana Pejovic Grmuša , projektna menadžerka Forum ZFD, Sonja Prodanović, naučnica, aktivistkinja, eko feministkinja.& zoe gudović.

Sonja Prodanović, rođena i završila je srednje obrazovanje u Dubrovniku (Hrvatska). Studirala je arhitekturu na Univerzitetu u Beogradu (Srbija), radila kao arhitektkinja u UK (Cumbernauld new Town; London Borough of Greenwich&Richmond&Brent; GLC 9Greater London Council)1976. vratila se u Beograd, i radila do penzionisanja u IAUS (Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije). Odmah 1991. godine postala je aktivna u antiratnom i pokreta žena za mir. Kontinuirano od 1973. promoviše ideju održivog razvoja i važnost uključivanja civilnog društva; aktivna u formiranju FENCE-a (Federacije organizacije civilnog društva u Srbiji) i nezavisnih istraživačkih medija.

#207 – Goran Lončarević, Davor Nikolić i Tatjana Nikolić / letnji rokenrol

Sceniranje
Gosti 207. epizode predstavili su nam muzičke projekte kojima se bave.
Gosti 207. epizode predstavili su nam muzičke projekte kojima se bave. To su bili:

– Goran Lončarević i Davor Nikolić, organizatori festivala Mount of Artan, koji su predstavili ovaj jedinstveni muzički događaj sa već 20-ogodišnjom tradicijom, koji se održava u podnožju planine Rtanj, uz veliku podršku Cefa i Zeke iz Novog Sada, zaduženih za zvuk,

i

– Tatjana Nikolić, članica Femix tima, koja je govorila o predstojećem Rok kampu za devojčice u Kruševcu i o nedavno objavljenoj godišnjoj kompilaciji domaćih ženskih bendova Femikseta, koja je ove godine doživela jubilarno 10. izdanje.

Muziku u ovoj epizodi birali su članovi mladog benda Izleti.

Voditelji: Marija Kozomara i Siniša Marček Duh