Podcast „Život na srpskom“: Najlepša muzička priča Beograda koja čini ljude boljim

Nova.rs
Jednog dana Maja Ćurčić, nastavnica muzike, predložila je da krene s muzičkim radionicama u beogradskom Svratištu za decu, gde su većinom romska deca koja rade na ulici.
Jednog dana Maja Ćurčić, nastavnica muzike, predložila je da krene s muzičkim radionicama u beogradskom Svratištu za decu, gde su većinom romska deca koja rade na ulici. U podcastu „Život na srpskom“ priča o tome kako se uz horsko pevanje razvijala jedna čudesna priča o toleranciji.

Danas je Art Aparat udruženje koje podržava različite marginalizovane grupe – u pesmi, u muzici, u horu, u integraciji, u saosećanju, u zajedništvu. Maja kaže da ovaj projekat ne menja ljude, da „to dobro“ zapravo svi imaju u sebi, da svi ljudi ako im se da prilika i prostor imaju kapacitet za razumevanje drugog. A mi mislimo da je ovo najlepša muzička priča Beograda koja ljude čini boljim.

Autorka podcasta „Život na srpskom“ je Ana Kalaba.

Podcast „Pitajte Đuru“: Kako RTS preko izvršitelja naplaćuje dugovanja

Nova.rs
Kineski radnici fabrike Linglong zbog dranja mačke navodno dobili otkaz, krivičnu odgovornost nadležni ne pominju.
Kineski radnici fabrike Linglong zbog dranja mačke navodno dobili otkaz, krivičnu odgovornost nadležni ne pominju. Beogradske elektrane obećavaju do kraja 2023. potpuno gašenje kotlarnice u naselju Sava Kovačević koja zagađuje vazduh u Zemunu. RTS preko izvršitelja naplaćuje dugovanja iz 2012. godine. Eko Barajevo tvrdi da livnica Most i fabrika za preradu otpada Yunirisk truju Beograd, nadležni ćute.

Teme podcasta koji vodi Đuro Svilar su sve ono što svakog pojedinca tišti, pitanja na koja nije mogao naći odgovor, problemi za koje nadležne službe nisu imale razumevanja ni htenja da ih reše. Između ostalog, Komunalne teme, školstvo, zdravstvo, pravne nedoumice, zaštita potrošača….dakle od pojedinačnog problema ka opštem rešenju. Cilj nije kritika već rešenje.

Ako želite da budete moji saradnici i novinari na terenu, šaljite pitanja, fotografije, snimke na FB, Twitter, Instagram Pitajte Đuru ili šaljite pitanja na email: pitajtedjuru@nova.rs, a tu je i Viber broj na koji možete pisati ili slati „problem“ u vidu fotografije ili videa sa terena, 069 893 00 23.

Podcast DLZ i Srđan Škoro: Orden SPC i Dijani Hrkalović!

Nova.rs
Nova epizoda omiljenog režimskog podkasta „Dobar loš zao“ je pred vama!
Nova epizoda omiljenog režimskog podkasta „Dobar loš zao“ je pred vama!

Kao što možete da pretpostavite, dobar deo prvog dela emisije autori Nenad Kulačin i Marko Vidojković potrošili su na raspravu o novom omiljenom detalju predsednika Vučića – njegovim rolkama.

Dužno poštovanje ukazano je želji kosovskih Srba za naoružanjem, kao i putovanju Kristofera Hila iz penzije ka fotelji novog američkog ambasadora u Beogradu. Autori su iskazali zabrinutost za ministra policije gosn Vulina, koji je izgleda toliko zabrazdio da robu nosi sa sobom čak i kada obilazi policijske pse koji njuše narkotike. Glavna zvezda ovog dela emisije bila je ipak studentkinja generacije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, odsek psihologija, Dijana Hrkalović, tačnije njeno hapšenje. U stvari, ipak ona, a ne hapšenje. U skladu sa tradicijom, kad god se pomene bivša generalna sekretarka MUP naši voditelji nisu uspeli da usaglase svoje stavove o njoj.

Gost u novoj epizodi DLZ bio je novinar i pobunjenik Srđan Škoro. Škoro je toliki pobunjenik da je Kulačinu i Vidojkoviću poklonio šolje sa natpisom POBUNA. Iskusni novinar tvrdi da je ujedinjenje u jedan demokratski front i opšta pobuna jedini način da se suprotstavimo krvoločnom režimu Aleksanda Vučića.

U Magarećem kutku moći ćete da uporedite, ko je bolji pevač pred kamerama, Dodik ili Vučić (Dodik, naravno), i zašto mučeni Sima pozeleneo.

DLZ, samo na našem portalu. Uživajte i podelite ovu epizodu sa istomišljenicima i neistomišljenicima.

Podcast „Snaga uma“: Genijalne životne lekcije Cece Bojković!

Nova.rs
Pred vama je nova epizoda podcasta Snaga uma sa glumicom i večitom inspiracijom Svetlanom Cecom Bojković!
Pred vama je nova epizoda podcasta Snaga uma sa glumicom i večitom inspiracijom Svetlanom Cecom Bojković!

U razgovoru sa Miljanom Nešković, Ceca Bojković je otkrila kako bira svoje borbe, kako u životu pronaći mir, kako se čuva dostojanstvo, šta je fascinira, ali i kako se brani od besa u ljudima u „ovo histerično vreme“.

Podcast „Život na srpskom“: Nataša Tasić Knežević, žena koja kaže „ne“

Nova.rs
Gošća nove epizode podcasta „Život na srpskom“ je Nataša Tasić Knežević, operska pevačica, profesorka solo pevanja i solistkinja Opere Srpskog narodnog pozorišta.
Gošća nove epizode podcasta „Život na srpskom“ je Nataša Tasić Knežević, operska pevačica, profesorka solo pevanja i solistkinja Opere Srpskog narodnog pozorišta. Nataša je i dobitnica nagrade za najistaknutiju Romkinju na svetu, aktivistkinja i blogerka, a čije reči imaju težinu upravo zbog toga što ih ona izgovara.

Nataša Tasić Knežević je mnoge barijere morala da sruši da bi stigla gde je sad. Njeni stavovi često uzburkaju javnost, jer, kako kaže, ne može da ćuti i gleda nepravdu. To ju je nekad i koštalo, ali ne žali. Ovom prilikom opersku divu upoznajemo između spektakularne scene i sumorne svakodnevice našeg društva. Pričamo o Aidi i Karmen, o sveštenicama, o majkama, o ženama koje kažu „ne“.

Autorka podcasta „Život na srpskom“ je Ana Kalaba.

Podcast „Pitajte Đuru“ – Za metro niko nije pitao Saobraćajni fakultet već strane konsultante

Nova.rs
Kako (ne)funkcionišu lokane samouprave u Srbiji?
Kako (ne)funkcionišu lokane samouprave u Srbiji? Kada će građani birati svoje predstavnike na lokalu? Šta bi građani hteli, kako da se troši njihov budžet? Kako se nameštaju tenderi u GSP Beograd? Ko to gura Ikarbus u stečaj? Kako Goran Vesić zamišlja javni uvid u planove Beograda, Hoće li ikada stati divlja gradnja? Kako beogradske elektrane pljačkaju građane?

Gost: Nikola Jovanović, Centar za lokalnu samoupravu

Podcast DLZ i Milan St Protić: Extra small nakurnjak diplomatija

Nova.rs
Dobro došli u novu epizodu nesvrstanog podkasta „Dobar loš zao“!
Dobro došli u novu epizodu nesvrstanog podkasta „Dobar loš zao“!

Autori, Nenad Kulačin i Marko Vidojković pretresli su do najsitnijih detalja sve virusne pandemije do kojih može doći zahvaljujući Samitu nesvrstanih, održanom bez epidemiolpških mera u svetskom epicentru zaraze kovidom 19.

Došli su i do zaključka da su policijski inspektori koji su otkrili „Jovanjicu“ direktni krivci za ubrzani proces metamorfoze Aleksandra Vučića iz lažnog demokrate u otvorenog mafijaškog diktatora, zato što se zna ko će prvi da nadrlja u toj bliskoj mračnoj srpskoj budućnosti.

Zbog Pandora papira Austrija ostala bez Kurca, a Srbija i dalje neguje sve svoje krimose u udobnim foteljama, bez obzira na potpunu ogoljenost njihovih nedela.

Komunjara i pop to su srca dva, ljubili se grlili sve do pola dva, a kad prošlo pola dva, Porfirije dao orden Vučeliću.

Gost DLZ je istoričar, diplomata i petooktobarski revolucionar Milan St Protić, intelektualac superteške kategorije. St je sa autorima i publkom podelio dve istorijske anegdote sa teranjem u majčinu. Analizirao je buduće diplomatske poteze novog američkog čoveka za zapadni Balkan, Gejba Eskobara, da bi zatim održao jedno malo predavanje o tome kako smo zapravo zaslužili ono što nam se dešava, te da izbor koji Srbija čini, a to je saginjanje pred milostinjom koju deli mafijaški režim, ravnodušnost prema smrtonosnoj zarazi i pristanak na izborne antiuslove, neizbežno vodi ka istorijskom trenutku u kom će biti „dockan“ za sve nas.

U Magarećem kutku možete videti i čuti Čaleta kako se prema smrti naših sunarodnika odnosi kao prema kokicama u bioskopu.

Uživajte, DLZ samo na našem portalu!

Podcast „Snaga uma“: Dušan Teodorović – Šta sam o sreći naučio od oca koji je preživeo nemački logor

Nova.rs
Akademik Dušan Teodorović gost je nove epizode podcast-a Snaga uma koja je pred vama!
Akademik Dušan Teodorović gost je nove epizode podcast-a Snaga uma koja je pred vama! U razgovoru sa Miljanom Nešković akademik Teodorović je govorio o „nekim važnim temama o kojima inače nema priliku da govori u javnosti“, a koje se pre svega tiču pitanja lične sreće i osećaja ispunjenosti u životu.

Akademik Teodorović je početkom oktobra zvanično otišao u penziju, ali se i dalje aktivno bavi naukom, nedavno je izašla njegova knjiga pesama za decu, a ne posustaje ni u političkom delovanju. Teme za razgovor sa ovim čovekom izuzetno bogatog životnog iskustva i akademskog znanja nametnule su se same. Kako biti srećan i produktivan celog života? Zašto su radosni i ispunjeni penzioneri u Srbiji više izuzetak, nego pravilo? Kako to da promenimo počevši od sebe?

Podcast „Život na srpskom“: Viktorija, 17 – „Znam šta ću uraditi kad napunim 18“

Nova.rs
Kako izgleda kad si tinejdžerka koja svira bubnjeve u rok bendu, a živiš u Smederevu – otkriva nam Viktorija Milošević u novoj epizodi podcasta „Život na srpskom.
Kako izgleda kad si tinejdžerka koja svira bubnjeve u rok bendu, a živiš u Smederevu – otkriva nam Viktorija Milošević u novoj epizodi podcasta „Život na srpskom.

Viktorija Milošević ima 17 godina i živi u Smederevu. Svira bubnjeve, oblači se i šminka drugačije od njenih drugarica iz škole. Njena strast prema muzici se rasplamsala kroz Rok kamp za devojčice 2017. godine, a kad je imala 15 – o njoj je snimljen film „Viktorija, 15“ koji se prikazivao na svetskim festivalima. Viktorija danas svira u dva benda, muči se s matematikom i – čeka trenutak kad će napuniti 18. U „Životu na srpskom“ govori o problemima s kojima se trenutno suočava, o svojim interesovanjima, iskustvima, ali i viziji svoje budućnosti.

Autorka podcasta „Život na srpskom“ je Ana Kalaba.

Podcast „Pitajte Đuru“: Hoće li biti ukinut “Šešeljev porez” na luksuzne automobile

Nova.rs
Šta kad komšija popravlja automobile 24h dnevno?
Šta kad komšija popravlja automobile 24h dnevno? Ko kontroliše rad semafora čiji interval zelenog traje 15 sekundi? Kako se izboriti za seču osušenog stabla koji ugrožava bezbednost prolaznika? Hoće li se ukinuti tzv. Šešeljev porez na „luksuzne“ automobile? Kome se obratiti za postavljanje kontejnera? Ima li novčane nadoknade za roditelje mrtvorođenog deteta u osmom mesecu trudnoće? Stanovnicima Ostružnice godinama obećavaju postavljanje semafora na Obrenovačkom drumu na kom je stradalo nekoliko pešaka.