EPIZODA 052: MOLEKULARNA BIOLOGIJA Gost: Marina Pekmezović

Ozbiljni stručnjaci
O tome koliko je dugačak DNK lanac, ko je i šta radi mitohondrija, da li je istina da se ćelavost prenosi sa majčine strane, šta su gljive, koja je razlika između molekularne i mikrobiologije, da li ima para u nauci i kako zapravo izgleda kloniranje, razgovarali smo sa našom stručnjakinjom, doktorantkinjom na Univerzitetu Fridrih Šiler, Marinom Pekmezović.

O tome koliko je dugačak DNK lanac, ko je i šta radi mitohondrija, da li
je istina da se ćelavost prenosi sa majčine strane, šta su gljive, koja
je razlika između molekularne i mikrobiologije, da li ima para u nauci i
kako zapravo izgleda kloniranje, razgovarali smo sa našom
stručnjakinjom, doktorantkinjom na Univerzitetu Fridrih Šiler, Marinom
Pekmezović.

Podržite nas na Patreonu: https://www.patreon.com/ozbiljnistrucnjaci
Zapratite nas na Instagramu: https://www.instagram.com/ozbiljni.strucnjaci
I na Facebooku: https://www.facebook.com/ozbiljni.strucnjaci

Ozbiljni stručnjaci: Dušan Nikolić Soda i Nikola Zdravković Zdravko 

Podcast „Život na srpskom“: Najbolje i najgore u Beogradu iz ugla „rasnog beogradskog njuškala“

Nova.rs
Gošća nove epizode podcast-a „Život na srpskom“ je Smiljana Popov, novinarka, autorka emisije „Beograd za početnike“.
Gošća nove epizode podcast-a „Život na srpskom“ je Smiljana Popov, novinarka, autorka emisije „Beograd za početnike“.

Sebe voli da predstavi kao „rasno beogradsko njuškalo“, a ovom prilikom otkriva neke od najzanimljivijih priča na koje je nailazila, upoznaje nas s ljudima koji čuvaju duh grada i podseća da je ovaj grad nekad bacao svetla daleko…

S druge strane, saznajemo i kako se nosi s neprijatnim situacijama o koje se danas sapliće, te zašto je bolje živeti u naselju Cerak Vinogradi nego u krugu dvojke.

Autorka podcasta Život na srpskom je Ana Kalaba.

Podcast DLZ i Predrag Koraksić Corax EP 36: 88 godina genija!

Nova.rs
Novo 168. izdanje prvog srpskog političkog špageti isterna je pravo rođendansko i to u čast najvećeg srpskog karikaturiste – Predraga Koraksića Coraxa.
Novo 168. izdanje prvog srpskog političkog špageti isterna je pravo rođendansko i to u čast najvećeg srpskog karikaturiste – Predraga Koraksića Coraxa.

Jedinstveni genije koji je napunio 88 godina i naglasio da je godinu dana stariji od Paje Patka, prisetio se četnika, ustaša, Gestapoa, svog skrivanja kod izvesnog Pavelića u Batajnici, ali i toga kako je koji od predsednika reagovao na njegove karikature.

Rođendansko slavlje su upotpunile analze autora emisije Marka Vidojkovića i Nenada Kulačina o konačnoj presudi Ratku Mladiću, genocidu u Srebrenici, Bajdenovim sankcijama, kao i o gaćama koje su se tresle od istorijskog govora predsednika Srbije Aleksandra Vučića pred Savetom bezbednosti.

Podcast „Nevermajnd“ EP 37- Milan Vlajčić: U petoj brzini kroz umetnost

Nova.rs
Kada neko decenijama prati književnost, film i bilo koju drugu umetnost, u jednom trenutku bi se verovatno umorio i odlučio da povuče ručnu.
Kada neko decenijama prati književnost, film i bilo koju drugu umetnost, u jednom trenutku bi se verovatno umorio i odlučio da povuče ručnu. Ne i Milan Vlajčić.

Pola sata podcast-a „Nevermajnd“ projurilo je kao treptaj oka dok je Magdalenu i Milana današnji gost provozao u petoj brzini kroz najnovije knjige, filmove i serije. Sigurnosni pojas je obavezan!

Podcast Snaga uma: Milena Radulović – kako sam izgradila veru u život

Nova.rs
Glumica Milena Radulović gošća je nove epizode podcast-a „Snaga uma“.
Glumica Milena Radulović gošća je nove epizode podcast-a „Snaga uma“. U otvorenom razgovoru sa Miljanom Nešković, Milena Radulović je govorila o putu koji je prešla pomoću, porodice, prijatelja, partnera i pre svega kroz psihoterapiju, kako bi postala ono što je danas – samosvesna, harizmatična i snažna mlada žena, uprkos preživljenoj traumi u vrlo mladim godinama.

Podcast „Uzdravlje“ – Jovana Čanak: Zadala sam sebi cilj i uspela – Priča koja će vas prodrmati

Nova.rs
Sugrno ste čuli za onu krilaticu “nikad nije kasno za prave stvari“, ali vam se sigurno to činila kao samo još jedna u nizu.
Sugrno ste čuli za onu krilaticu “nikad nije kasno za prave stvari“, ali vam se sigurno to činila kao samo još jedna u nizu. Jovana Čanak, žena, majka tri sina, je živa slika i prilika te krilatice, jer njena priča pomera granice, inspiriše i dobro prodrma sve one koji cupkaju u mestu. Nećemo vam ovde otkriti šta je ta žena postigla u svojim godinama, već dobro poslušajte novu gošću podcasta “Uzdravlje“, jer će vas sigurno inspirisati za vašu budućnost.

Slavoljub Blagojević: Vitamini su nova, sofisticiranija vrsta sendviča

CITY SMART
Slavoljub Blagojević, likovni pedagog, slikar i karikaturista, poznat po tome da se izražava kroz društveno – anagažovanu umetnost, nedavno je vratio paket vitamina na adresu Vlade Srbije.

Slavoljub Blagojević, likovni pedagog, slikar i karikaturista, poznat po tome da se izražava kroz društveno – anagažovanu umetnost, nedavno je vratio paket vitamina na adresu Vlade Srbije. Akt prkosa niškog profesora izazvao je reakciju samog predsednika, koji je, na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, izjavio da „penzioner iz Niša, koji je vratio vitamine, treba da vrati i 30 odsto uvećanja penzije“. Blagojević je na to odgovorio novom pošiljkom, ovoga puta adresiranom na Vučića lično, koji u sebi sadrži zarđale kašike sa buvlje pijace, u vrednosti od onih 30 odsto povećanja. 

Podcast „Penal“ – Prekazi: Nemci su Nemci, a kod nas igraju tatini sinovi

Nova.rs
Legenda Partizana i jugoslovenskog fudbala Dževad Prekazi pričao je, kao gost podcasta „Penâl“, o stanju u našem fudbalu i o EURO 2020.

Čuveni ofanzivac trenutno je član stručnog štaba U21 reprezentacije Srbije čiji je selektor Zvonko Živković.

Legenda Partizana i jugoslovenskog fudbala Dževad Prekazi pričao je, kao gost podcasta „Penâl“, o stanju u našem fudbalu i o EURO 2020.

Čuveni ofanzivac trenutno je član stručnog štaba U21 reprezentacije Srbije čiji je selektor Zvonko Živković. Prekazi svojim iskustvom i te kako može da pomogne u razvoju budućih asova našeg fudbala, koji su nedavno imali i proveru protiv olimpijske reprezentacije Brazila.
Između ostalog, osvrnuo se i na budućnost naše odbrane u kojoj je izdvojio Savu Čestića iz Kelna, dok je biranim rečima komentarisao i Dušana Vlahovića, ali nije štedeo „mamine i tatine sinove“.

Što se tiče Evropskog prvenstva (11. jun-11. jul), kao glavne favorite za titulu vidi Nemačku, a veruje i da bi fudbaleri Turske potencijalno mogli do senzacije kao Grčka 2004. godine.
Još dosta toga zanimljivog naveo je Prekazi u novom izdanju podcasta „Penâl“, a sa njim je razgovarao zamenik urednika sportske rubrike Nova.rs, Nebojša Todorović.