Srebrenička ‘svjetla iz sumraka’

Zaviri ispod površine - RSE
U specijalnom izdanju ZIP-a govorimo o tome kako vratiti život u Srebrenicu te promijeniti narativ u društvu i u političkom diskursu prema Srebrenici i njenim građanima?
U specijalnom izdanju ZIP-a govorimo o tome kako vratiti život u Srebrenicu te promijeniti narativ u društvu i u političkom diskursu prema Srebrenici i njenim građanima? O tome je, pored ostalog, Lejla razgovarala sa Valentinom Gagić i Bekirom Halilovićem iz Udruženja “ADOPT”. Ovo je njihova priča.

EP 223: Vladimir Cerić, Marketing 4 tech – Pojačalo podcast

Pojačalo
„Perfekcionizam je neprijatelj završenog.“

Gost Ivana Minića u 223. podkastu Pojačalo je Vladimir Cerić. Čovek sa bogatom dugogodišnjom karijerom u oblasti IT novinarstva, marketinga i PRa.

„Perfekcionizam je neprijatelj završenog.“

Gost Ivana Minića u 223. podkastu Pojačalo je Vladimir Cerić. Čovek sa bogatom dugogodišnjom karijerom u oblasti IT novinarstva, marketinga i PRa. Kao mali, na užas svojih roditelja, želeo je da bude automehaničar. Nije to postao, ali jeste završio Saobraćajni fakultet.
Ono što povezuje njegovu želju iz detinjstva i ono čime se danas bavi jeste otkrivanje kvara u sistemu, popravljanje i pravljenje novog, boljeg sistema. Vlada se za računare i računarske tehnologije zainteresovao čitajući knjige, a zatim je i sam počeo da piše tekstove o računarima. Novinarsku karijeru počeo je u časopisu PC Press, devedesetih godina, kada u tadašnjoj Jugoslaviji skoro niko nije imao gotovu brendiranu konfiguraciju nekog računara, nego smo ih sami sklapali od raspoloživih komponenti.
Njegovi tekstovi o novim komponentama, o tome koja sa kojom hoće da radi i veliki testovi konfiguracija koje oni sklope u redakciji, bili su veoma korisni svima koji su se u to vreme na neki način bavili računarima. Kasnije, Vladimir prelazi u tek osnovanu podružnicu Microsofta kod nas i svoje novinarsko iskustvo koristi u PR svrhe.
Danas Vladimir ima svoju firmu, bavi se konsultantskim uslugama, pomaže privrednicima i startapovima u ostvarivanju njihovih poslovnih ciljeva, kao i u optimizaciji njihovog poslovanja.

Teme u epizodi:
– Uvod i predstavljanje
– Kad porastem biću
– Test 40 konfiguracija
– Iskustva iz redakcije
– Kako se iz novinarstva nastavila Cerićeva karijera
– Kako su prošle 3 godine u Microsoftu
– Kako se razvijala freelance karijera
– 2005. I pravljenje sajtova
– Različite firme, različita iskustva
– Šta Cerića interesuje u narednom periodu
– A šta ti prodaješ?

Podržite nas na BuyMeACoffee: https://bit.ly/3uSBmoa

Pročitajte transkript ove epizode: https://bit.ly/3NLaOzN

Posetite naš sajt i prijavite se na našu mailing listu: http://bit.ly/2LUKSBG

Prijavite se na naš YouTube kanal: http://bit.ly/2Rgnu7o

Pratite Pojačalo na društvenim mrežama:
Facebook: http://bit.ly/2FfwqCR
Twitter: http://bit.ly/2CVZoGr
Instagram: http://bit.ly/2RzGHjN

Dr Katarina Bajec u podcastu Mamazjanija: “Mame, ne stavljajte svoje zdravlje u drugi plan”

Nova.rs
Jedna od najomiljenijih doktorki u Srbiji, specijalistkinja oftalmologije, dr Katarina Bajec, autorka emisije “Zdravo misli”, ali pre svega mama dva dečaka, gošća je nove epizode Mamazjanije.
Jedna od najomiljenijih doktorki u Srbiji, specijalistkinja oftalmologije, dr Katarina Bajec, autorka emisije “Zdravo misli”, ali pre svega mama dva dečaka, gošća je nove epizode Mamazjanije.

O vremenu kada je bila na studijama, a na drugoj godini rodila prvog sina, doktorka Bajec priča bez zadrške i opisuje kako izgleda biti paralelno jedna od najboljih studentkinja Medicinskog fakulteta i brižna mama, i naglašava da ništa nije nemoguće uz čvrstu volju i malo požrtvovanja.

Koliko je važno zdravlje deteta, toliko je bitno stanje u kojem su mama i tata, a doktorka Bajec prošle godine suočila se sa operacijom benignog tumora na dojci i tom prilikom osetila je kako izgleda biti pacijent i koliko je važno da žene, posebno majke, vode računa na vreme o svom zdravlju i nipošto ne odlažu preventivne preglede.

Ona nam otkriva najveće čari kod podizanja dva deteta između kojih je razlika čak 17 godina. Takođe, savetuje kako da se pored svih obaveza i pritisaka koje nameće savremeno društvo, jedna majka svakodnevno posveti detetu bar na nekoliko minuta.

O ovim, ali i o metodama savremenog vaspitanja, izazovima za mlade žene, koje su majke, zdravoj ishrani dece u vreme kada jedva stižemo da na sto postavimo kuvano “na kašiku”, i mnogim drugim temama roditeljstva, iz bogatog iskustva, kao majka, ali i kao lekar, razbija predrasude i svojim savetima, uči nas doktorka Bajec, da budemo nežnije i bolje prema sebi, a tako ćemo biti i prema svojoj deci.

Vino kao priča, tradicija i podneblje: sve o vinu! — Aleksandar Marinković | Kosogor Podkast Ep213

Da, ti to možeš
Aleksandar Marinković je poznavalac vina i osnivač stranice "Dnevna doza vina".
_______________________________________________________________________________________________
💳 Podržite podcast jednokratnim donacijama na PayPal-u: https://www.paypal.me/ivankosogor
👥 Patreon: https://www.patreon.com/ivankosogor

Sponzori ⚡️
Kregatin: Iskoristi kod "kosogor" i ostvari 10% popusta prilikom svake kupovine!
🛒Link za Srbiju – https://www.cregaatine.com/sr?discoun…
🛒Link za EU shop – https://eu.cregaatine.com/?discount=k…

Aleksandar Marinković je poznavalac vina i osnivač stranice „Dnevna doza vina“.
_______________________________________________________________________________________________
💳 Podržite podcast jednokratnim donacijama na PayPal-u: https://www.paypal.me/ivankosogor
👥 Patreon: https://www.patreon.com/ivankosogor

Sponzori ⚡️
Kregatin: Iskoristi kod „kosogor“ i ostvari 10% popusta prilikom svake kupovine!
🛒Link za Srbiju – https://www.cregaatine.com/sr?discoun…
🛒Link za EU shop – https://eu.cregaatine.com/?discount=k…

Pasta Marco Polo: Iskoristi kod „kosogor“ i ostvari 10% popusta prilikom svake kupovine!
🛒 Link za poručivanje – https://www.pastamarcopolo.com

Masterbox: Online kursevi iz marketinga i biznisa! Moj podkast kurs se nalazi na ovoj platformi, a ukoliko iskorisite kod „kosogor“ prilikom prijave, dobijate dva meseca gratis!

Želite da dobijate mejlove svake subote sa linkom ka epizodi, kratkim sažetkom, kao i sa mojim beleškama, korisnim savetima i novim idejama? Prijavite se na newsletter ovde: https://www.ivankosogor.com/prijava-za-newsletter/
_______________________________________________________________________________________________

U ovoj epizodi istražujemo sve čari vinskog sveta, korisne savete i fascinantne informacije o različitim sortama vina. Koje sve različite čaše za vino postoje i kakvu ulogu one imaju u očuvanju prefinjene arome. Upoznajte i značaj slušanja sebe prilikom uparivanja hrane i vina, jer kako Aleksandar kaže iako postoje neka „pravila“, uživanje u vinu je u krajnjoj liniji subjektivno iskustvo.

U ovoj epizodi ćemo takođe istražiti fenomen starenja vina i pratiti trend ka proizvodnji svežijih i voćnijih sorti koje se mogu konzumirati ranije. Aleksandar će preporučiti neke vinske sorte poput elegantnog Pinot Noira i autentičnih srpskih sorti vina kao što su Smederevka i Prokupac. Otkrijte zanimljiv aspekt penušavih vina i saznajte koje lokalne srpske proizvođače preporučuje naš gost.

Takođe naglašavamo važnost umerenosti u konzumiranju vina, uz preporuku da se vino uvek uživa sa vodom kako bismo izbegli neželjene posledice.

📲 Zapratite me:
Instagram: https://www.instagram.com/ivankosogor/
Website: http://www.ivankosogor.com/

🎙️Želiš da pokreneš svoj podcast? Ništa lakše! Napravio sam online kurs koji će ti u tome pomoći. Moj posao je da ti olakšam ceo proces. Ako si za, klikni na link u nastavku – shttp://www.ivankosogor.com/podcast-pro/

Hvala vam na podršci!

Support this podcast: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ivankosogor/support

Noćurak :: Summer Mixtape #9 :: Island In The Sun

prešlicavanje
Želeo sam da napravim Noćurak sladak poput prvih smokava.
Žedan hladnog vina ispod slamnatog šešira i željan toplote stene koju upijaš nakon poslednjeg plivanja pred mrak.
Želeo sam da napravim Noćurak sladak poput prvih smokava.
Žedan hladnog vina ispod slamnatog šešira i željan toplote stene koju upijaš nakon poslednjeg plivanja pred mrak.
Jedan koji izaziva vrtoglavu želju da skočiš u more sa vrelog pramca usidrene brodice u zalivu, i koji miriše na slanene košulje. Da, slanene.
Znaš taj miris. Zbog njega ti je žao da opereš majice i košulje kada se vratiš kući. To je onaj miris koji te preseče kada se odmor završi i podseti da je tvoje srećno mesto tamo gde je more.
Da bi miks bio takav u pomoć su priskočili Bebel Gilberto, Marcos Valle, Roge, Cesaria Evora, Natalia Lafourcade, Suba, Nemanja, Činč, Vještice, Plesač Sporog Stepa, Vlada Divljan, Nicola Conte, Harry Belafonte, J.J. Cale, Sergio Lounge, Ljubičice, Hayden & Feist, kao i Jovan Hristić i Alesandro Bariko.

Vidimo se na obali.

p.s. Svi ‘letnji’ Noćurci su ovde: https://www.mixcloud.com/nebojsa-krivokuca/playlists/summer-mixtapes/

Klasić: Partizanski pokret osvjetlao obraz Hrvatima i Srbima

Između redova - RSE
Partizanski pokret otpora bio je najjači na području Evrope, kaže za Radio Slobodna Evropa Hrvoje Klasić, profesor istorije iz Zagreba, povodom 80. godišnjice Bitke na Sutjesci jednoj od najvećih na jugoslovenskom prostoru tokom Drugog svetskog rata.
Partizanski pokret otpora bio je najjači na području Evrope, kaže za Radio Slobodna Evropa Hrvoje Klasić, profesor istorije iz Zagreba, povodom 80. godišnjice Bitke na Sutjesci jednoj od najvećih na jugoslovenskom prostoru tokom Drugog svetskog rata.

Podcast „Život na srpskom“: Solidarna kuhinja – priče iz najtužnijeg reda za hranu u Beogradu

Nova.rs
O radu, iskustvima i misiji „Solidarne kuhinje“ u podcastu „Život na srpskom“ govore Slobodan Sailović i Anja Vujović.
O radu, iskustvima i misiji „Solidarne kuhinje“ u podcastu „Život na srpskom“ govore Slobodan Sailović i Anja Vujović.

Već tri godine volonteri „Solidarne kuhinje“ u Beogradu triput nedeljno dele besplatne obroke najugroženijima u našem društvu. Neretko na društvenim mrežama osvanu fotografije „najtužnijeg reda za hranu“, a Slobodan i Anja kažu da je taj red sve duži. Ipak, u njemu se dešavaju lepe stvari i otkriva najhumanije lice Beograda.

Ovom prilikom saznajemo kako funkcioniše Solidarna kuhinja, kako se finansira i sa kakvim izazovima suočava, ko su ljudi uključeni u njen rad, ali i koga sve sreću među onima koji dolaze po obrok.

Autorka podcasta „Život na srpskom“ je Ana Kalaba.