EP 135: Nenad Jovanović, kuvar, Geranium, Marriott, Food Lab, executive chef – Pojačalo podcast

Pojačalo
U 135. epizodi Pojačalo podkasta gost Ivana Minića je Nenad Jovanović, profesionalni kuvar i šef kuhinje restorana Food Lab u Pragu.
U 135. epizodi Pojačalo podkasta gost Ivana Minića je Nenad Jovanović, profesionalni kuvar i šef kuhinje restorana Food Lab u Pragu.

Za početak saznaćete kako je dečak, koji isprva nije imao predstavu čime će se baviti u životu, zahvaljujući torti od kesten pirea i banana odabrao kulinarski put i na kraju postao vrhunski chef. Čućete kako je bio formulisan kulinarski smer i kako je bila opremljena njegova srednja škola, koje su bile mane tadašnjeg školstva i na šta su ličile obavezne prakse, te kada možete prepoznati da je izabrana profesija baš za vas.

Po završetku srednje škole, Nenad je odmah zasukao rukave i prionuo se na posao. Prvi angažman je pronašao u ribljem restoranu Šaran, da bi se kasnije otisnuo u Švajcarsku na doškolovavanje. Otkriće kako je bilo raditi u jednom ozbiljnom sistemu i uigranom timu, koliko je taj poduhvat trajao i šta mu je doneo.

Restoran Geranium u Kopenhagenu je ugostiteljski objekat sa tri Michelinove zvezdice i slovi za jedan od najboljih restorana na svetu. Upravo je tu naš gost bio angažovan nakon završetka studija. Podeliće sa slušaocima i gledaocima kako je raditi u kuhinji jednog takvog eksluzivnog restorana, ima li tu prostora za napredak, te zašto elitne gastronomske ustanove poput ovog restorana rade svega tri-četiri dana u nedelji.

Nakon putešestvija po Evropi, najzad se vraća u Beograd i zapošljava u restoranu CREDO u okviru hotela Marriott, koji sa stečenim iskustvom diže na potpuno novu razinu. Pričaće kakva je bila postavka dotičnog restorana, te odgovoriće na pitanje zašto se nije zadržao u rodnom gradu, već se zaputio put Praga, gde danas vodi kuhinju Food Laba.

Za kraj profesionalni kuvar će dati preporuku koja mesta morate da obiđete i jela koja morate da probate.

Teme u podkastu:
– Uvod
– Kad porastem biću…
– Kako je bio formulisan kulinarski smer u turističkoj školi?
– Kako je školski objekat bio opremljen?
– Šta je bila najveća mana tadašnjeg obrazovanja?
– Kada znati da je odabrana profesija baš za vas?
– Kako su izgledale prakse u srednjoj školi?
– Koji je bio prvi posao?
– Kako je bilo raditi u ozbiljnom sistemu?
– Zašto je odabrao baš Švajcarsku za doškolovavanje?
– Koliko je sve to trajalo?
– Šta je sve dobio na doškolovavanju?
– Zašto se doručak na služi tokom čitavog dana?
– Kako je izgledala praksa u Švajcarskoj?
– Kakav je osećaj biti okružen raznim kulturama?
– Kakva je kuhinja u Geraniumu, jednom od najboljih restorana na svetu?
– Kako je raditi u jednom takvom restoranu i ima li prostora za usavršavanje?
– Kakav je bio život u Danskoj?
– Zašto elitni restorani rade po tri-četiri dana u nedelji?
– Kako je dalje tekao karijerni put?
– Kako je izgledao povratak u Beograd i rad u hotelu Marriott?
– Kakva je bila postavka restorana CREDO?
– Zašto nije ostao u Beogradu i gde sada radi?
– Koliko je kvalitetno naše tržište restorana?
– Koje restorane bi Nenad preporučio ljudima da posete?

Podržite nas na BuyMeACoffee: https://bit.ly/3uSBmoa

Pročitajte transkript ove epizode: https://bit.ly/3FY1gwC

Posetite naš sajt i prijavite se na našu mailing listu: http://bit.ly/2LUKSBG

Prijavite se na naš YouTube kanal: http://bit.ly/2Rgnu7o

Pratite Pojačalo na društvenim mrežama:
Facebook: http://bit.ly/2FfwqCR
Twitter: http://bit.ly/2CVZoGr
Instagram: http://bit.ly/2RzGHjN

#123 Monika Lang o ilustracijama, stvaralačkom putu i stranputicama

Pokretači
Monika Lang je jedna od najboljih ilustratorki u ovom, sve boljem, polju u Srbiji.
Monika Lang je jedna od najboljih ilustratorki u ovom, sve boljem, polju u Srbiji. Pričali smo o njenom stvaralačkom procesu ali i putu koji je sama krčila kao free-lancer do nekih od najboljih grafičkih rešenja u proteklih par decenija kod nas.

Podržite na patreon.com/belgrade

Više na TheNutshellTimes.com

Čuvari kapije

Radio Peščanik
Veći broj stranih državljana, među kojima je najviše Kubanaca, danima je zadržan u tranzitnom prostoru aerodroma u Beogradu.
Veći broj stranih državljana, među kojima je najviše Kubanaca, danima je zadržan u tranzitnom prostoru aerodroma u Beogradu. Mnogima nije omogućeno pravo da podnesu zahtev za azil i time povećaju „armiju“ od 205 ljudi koji su od 2008. do danas dobili azil u Srbiji. Govori Miloš Tasovac iz Beogradskog centra za ljudska prava. Razgovor vodi Svetlana Lukić.

Tetke – S02E03 – Sav taj prajd

Remarker
Marko Mihailović iz Beograd Prajda je počasna tetka treće epizode.
Marko Mihailović iz Beograd Prajda je počasna tetka treće epizode. Tokom skoro dva sata razgovora smo odali počast jednoj jedinoj Marini Tucaković i spomenuli svoje omiljene Marinine pesme. U glavnoj temi smo sa gostom sumirali sve utiske u vezi sa Prajdom – šetnja, ljubav, energija, koncert, ali i cepanje LGBT+ zastave, pretnje Levijatana i prozivke Jelena Karleuše.

Ja, Preduzetnik – Epizoda 64 – Iskustva I Saveti Druge Generacije U Biznisu (192 Kbps)

Ja preduzetnik
Kroz Serijal smo intervjuisali i druge generacije u biznisima.
Kroz Serijal smo intervjuisali i druge generacije u biznisima. U ovoj epizodi možete videti neke od njih, čuti izazove sa kojima se oni susreću, kako se bore sa njima, kao i šta su saveti svima onima koji se nalaze u njihovoj poziciji.

EP 134: Zoran Kesić, TV voditelj, Fajront republika, 24 minuta sa Zoranom Kesićem – Pojačalo podcast

Pojačalo
U 134. epizodi Pojačalo podkasta gost Ivana Minića je Zoran Kesić, novinar, TV voditelj i autor emisije 24 minuta sa Zoranom Kesićem.
U 134. epizodi Pojačalo podkasta gost Ivana Minića je Zoran Kesić, novinar, TV voditelj i autor emisije 24 minuta sa Zoranom Kesićem.

Za početak Kesić će govoriti kako su se snovi tada mladog Zorana o profesionalnoj fudbalskoj karijeri raspršili, kako je uplivao u svet novinarstva, i na kraju dospeo na Studio B, gde je prve novinarske korake načinio pod budnim okom čuvenog Đoke Vještice.

Prelaskom na B92 dobio je svoju prvu autorsku emisiju, BG direkt. Imaćete da priliku da saznate kako je do toga došlo, kako je u međuvremenu pekao zanat, te zašto je naposletku ova televizija doživela krah.

Prvi ukus slave doživeo je sa kultnom emisijom Dezinformator na Metropolisu. Čućete kako je bilo raditi na toj TV-stanici, šta su bili ciljevi iste, te zašto ju je napustio i prešao na tadašnji Fox, kreirajući novu autorsku emisiju pod nazivom Fajront republika. Otkriće kako je nastala Fajront republika, koliko su bili blizu da pokleknu pod pritiskom menadžmenta zarad rejtinga, te koje epizode i muzički nastupi su ostavili neizbrisiv trag na njega.

Potom ćemo se dotaći njegovog aktuelnog projekta u saradnji sa Njuzom, koji traje već osam godina, a nosi naziv 24 minuta sa Zoranom Kesićem. Ispričaće kako je novi format ugledao svetlost dana, kako izgleda praviti sadržaj sa Njuzovcima, te koji su dosad najlepši, ali i najbolniji trenuci na TV setu.

Priče i pesme je Zoranova putujuća predstava sa kojom je nastupao širom sveta. Reći će kakva su njegova iskustva sa tim, kakav tip publike prisustvuje i koje su najlepše destancije na kojima je gostovao.

Za kraj dotaći ćemo se njegove ljubavi prema dokumentarizmu, gde će nam odgovoriti da li mu isti nedostaje i, kao nesuđeni reditelj, kakav film bi želeo da snimi.

Teme u podkastu:
– Uvod
– Kad porastem biću…
– Šta je budilo interesanje tokom školovanja?
– Ko su mu bili uzori u ranoj mladosti?
– Kako je bilo raditi na Studiju B kao srednjoškolac?
– Šta mu je doneo rad sa prekaljanim kolegama?
– Kada je počeo sa autorskim emisijama?
– Kako je pekao zanat na televiziji?
– Kako je imati autorsku emisiju?
– Kako je posrnuo B92?
– Kako je dospeo na Metropolis?
– Šta su bili ciljevi Metropolisa?
– Kako je biti slavan?
– Kako je nastala Fajront republika?
– Kakav je bio rejting Fajront republike?
– Koje epizode su ostavile najveći trag?
– Koja muzička gostovanja pamti?
– Šta je bio povod za serijal predstava Fajront republika 3D?
– Kako je emisija 24 minuta ugledala svetost dana?
– Kako je izgledalo praviti sadržaj za 24 minuta?
– Šta su najlepši i najbolniji momenti emisije?
– Koliko traje snimanje emisije?
– Koje epizode 24 minuta su mu ostale u pamćenju?
– Kako izgleda kada budućnosti emisije visi o koncu?
– Kako je nastupati u predstavi?
– Kakav tip publike dolazi na predstave?
– Zašto je Fajront republika prestala da ga “loži”?
– Da li mu nedostaje dokumentarizam?
– Kakav igrani film bi želeo da snimi?

Podržite nas na BuyMeACoffee: https://bit.ly/3uSBmoa

Pročitajte transkript ove epizode: https://bit.ly/3uY26o8

Posetite naš sajt i prijavite se na našu mailing listu: http://bit.ly/2LUKSBG

Prijavite se na naš YouTube kanal: http://bit.ly/2Rgnu7o

Pratite Pojačalo na društvenim mrežama:
Facebook: http://bit.ly/2FfwqCR
Twitter: http://bit.ly/2CVZoGr
Instagram: http://bit.ly/2RzGHjN

Senzori za bes

Radio Peščanik
Juče usvojeni Zakon o zaštiti od buke ograničava pravo na slobodu javnog okupljanja.
Juče usvojeni Zakon o zaštiti od buke ograničava pravo na slobodu javnog okupljanja. Ne pravi se jasna razliku između koncerata, utakmica i političkih skupova, i predviđa se oduzimanje zvučnika, megafona, doboša… Govori Milan Filipović iz YUCOM-a. Razgovor vodila Svetlana Lukić.

Protesti u Ljubljani

Radio Peščanik
Demonstranti koji se protive strogim vladinim antikovid merama 5. oktobra 2021. sukobili su se sa policijom u 3. protestima u Ljubljani u poslednjih mesec dana.
Demonstranti koji se protive strogim vladinim antikovid merama 5. oktobra 2021. sukobili su se sa policijom u 3. protestima u Ljubljani u poslednjih mesec dana. Govori Svetlana Slapšak. Razgovor vodi Svetlana Lukić.

Rastislav Dinić – Potop

Radio Peščanik
Zamislimo da je tokom poplava 2014. postojao pokret ljudi koji smatraju da ne treba praviti bedeme od džakova sa peskom i nazovimo ih, po analogiji sa jednim drugim pokretom – antidžakseri.
Zamislimo da je tokom poplava 2014. postojao pokret ljudi koji smatraju da ne treba praviti bedeme od džakova sa peskom i nazovimo ih, po analogiji sa jednim drugim pokretom – antidžakseri.

S09E02 – Nisi me volela u ono vreme

Dopisi iz Diznilenda
Epizoda u kojoj smo krenuli sve po spisku a onda je sve otišlo u kurac.
Epizoda u kojoj smo krenuli sve po spisku a onda je sve otišlo u kurac. Iako je bilo planirano da pričamo o Kosovu, Dodiku, problemima u Bosni itd na kraju smo pričali o Breni, Šabanu, Slobodanu Stankoviću, domaćoj porno produkciji, serijama, anegdotama iz prošlih života i slično. Ne zamjerite, nama je bilo dobro. E da, i kritičare nabijemo na kurac. Hvala ❤️

Pratite nas na:
www.facebook.com/DopisiizDiznilenda/
www.podcast.rs/autori/dopisi-iz-diznilenda/

Miljan:
fb: /mtanic, Twitter/Instagram: @mtanic
YouTube: /Mtanic

Nemanja:
fb: /paleksic

@diznilend

iTunes: itunes.apple.com/us/podcast/id1223989792

Stitcher:
https://www.stitcher.com/show/dopisi-iz-diznilenda-podcast
Pocket Casts: pca.st/pT2h

podcast.rs/show/dopisi-iz-diznilenda/

Spotify: https://open.spotify.com/show/4U3wm6QOkJ30QEbk1kvqZS?si=RM6QdrOlTuO0WUJzYBl7hA